Fremtidens folkeskole
Esbjerg er en af bare to kommuner i landet, der i tre år sætter folkeskolen fri. Skolerne har frie hænder til at gå nye veje, skabe spændende udvikling og sætte retningen for fremtidens folkeskole. Her på siden deler vi nyheder, så du løbende kan følge med i processen. Du kan bl.a. blive klogere på, hvad de enkelte skoler har af planer for frihedens sidste år.
Esbjerg er en af syv danske kommuner, som regeringen har valgt ud til en særlig aftale om at løfte velfærden. Hos os er det folkeskolerne, der siden skoleåret 2021/2022 har været sat fri for statslige og kommunale regler. Skolerne er i gang med frihedens tredje år, og meldingen fra regeringen er, at frihedsforsøget bliver forlænget i yderligere 1 år, mens der bliver arbejdet på at finde en frihedsmodel, som kan komme skolerne i hele landet til gavn.
På Bakkeskolen skaber faste elevsamtaler tillid og tryghed
En gang om måneden – eller oftere – mødes eleverne i Bakkeskolens 9. klasser hver især med deres klasselærer til en god snak, og som en af frihedens gevinster tager en anden lærer sig af undervisningen imens.
Skolebod som valgfag: Eleverne lærer at regne den ud
På Bryndum Skole Aura er skoleboden åben. Skolen mødte eleverne i ønsket om en skolebod. De fusionerede en række fag og lader nu eleverne drive en skolebod som et valgfag på linje med musik og håndværk og design.
Frisættelse revolutionerer ikke folkeskolen, men gør det lettere at trives i den
Var der noget, skolechef i Esbjerg Kommune Morten Mærsk Schmidt gerne ville have vidst, inden arbejdet med velfærdsaftalen gik i gang, var det, at frisættelsen ikke ville komme til at revolutionere Esbjergs folkeskoler.
Projekt Friheden skaber Skoleglæde på Ådalskolen Bohr
Den traditionelle faglige tænkning er lagt på hylden, og friheden har givet plads til en ny tilgang til læringen på Ådalskolen Bohr. Derfor er mellemformer blevet til projekt Skoleglæde.
Specialgruppe går i skole i skoven
I indskolingens specialgruppe på Kvaglundskolen Signatur går lærere og pædagoger en ekstra mil for børnenes læring og trivsel. Bogstavelig talt faktisk. Hver dag traver de nemlig afsted i skoven og holder udeskole, fordi det er sådan, eleverne får den bed
På Vejrup Skole skifter eleverne klasseværelset ud med praktiske aktiviteter
Nogle er dygtige med hænderne, andre med hovedet, og på Vejrup Skole Fortuna er der plads til dem alle, for skolen har sat praktiske aktiviteter på skemaet, så eleverne kan få et afbræk fra de boglige fag.
Hvert skoledistrikt er frit stillet til at definere, hvordan de vil arbejde med fremtidens skole.
På skolesiderne nedenfor kan du læse mere om, hvad frihedsforsøget har betydet for mulighederne for at lave god skole, og hvad skolerne har af planer det sidste år. Det er også her du finder samarbejdsaftalerne indgået med skolerne og byrådet.
Aura
Fortuna
Bohr
Signatur
Cosmos
Urban
Darum Børneby
Vadehav
Esbjerg Ungdomsskole
Midtvejsevaluering af frihedsforsøget
VIVE- Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - har lavet en midtvejsevaluering af den første halvdel af frihedsfdorsøget, hvor Esbjerg Kommune blandt syv andre kommuner er blevet sat fri af statslige og kommunale regler. VIVE pointerer, at dette netop har skabt et fagligt frirum, som giver medarbejdere energi til at tænke nyt.