Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Fremtidens skole på Vadehav

På Vadehavsskolen er vi stadig i fuld gang med at skabe fremtidens skole. Vi forsøger hver dag at fremme potentialet i hvert enkelt individ gennem motivation, fællesskaber, fordybelser, traditioner, leg og variation.

Vadehavsskolen er børnenes skole. Her er børnene i centrum for de rammer, vi har skabt for udviklingen af Fremtidens folkeskole i Vadehavsskolens distrikt. Nye projekter, nye samarbejdsformer og ny organisering er blevet til virkelighed på hver af Vadehavsskolens afdelinger.

Scroll videre, og find ud af, hvad frihedsforsøget har betydet for mulighederne for at lave god skole og hvad skolen har af planer for frihedens sidste år.

Skolen svarer på, hvad frihedsforsøget har betydet og hvilke planer de har for det sidste år

Hvad har frihedsforsøget betydet for mulighederne for at lave god skole?

"Det har bl.a. betydet at vi kan have en ekstra voksen i klasserne. Nogle gange samler vi små hold til store hold, så der dermed er flere voksne til rådighed i undervisningen og andre gange prioriteres en ekstra voksen til bestemte undervisningstimer. Vi har også med frihedsforsøget kunne introducere nye fag, som giver børn greb om verden. Vi har nemlig afprøvet andre fag og former og kan se, at alene det at lade det være op til børns ønsker og interesser og de voksnes ønsker og interesser for en god og motiverende skoledag, kaster nogle vildt spændende undervisningstimer og læringsrum af sig. Det vi har fokus på, er at lære børn, at de kan så meget, og at alle kan noget og får strategier og værktøjer til at kunne klare sig i den verden, de skal blive voksne i.

Vi har også lavet god skole ved, at vælge pædagogiske og didaktiske tilgange og metoder, som understøtter det, vi gerne vil have til at virke for at børnene udvikler sig, lærer og trives. Lærene kan i dag arbejde mere frigjort og med færre afbrydelser fra enten dagsordner eller eksterne politisk formulerede krav."

Hvilke planer har I for frihedsforsøgets sidste år?

"Vi spørger os selv nysgerrigt, hvordan vi kan lave ”pisse god undervisning”, som motiverer børn til læring og giver trivsel. Og så ændrer vi og justerer, indtil vi har en form der kan klare det. Det ER simpelthen planen – at være en skole, der kan tilpasse og justere sig til de børn, der går her."

Minister bliver klogere på frihedens forandringer i praksis

Da børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, besøgte Vittenbergskolen Vadehav, blev han blandt andet budt på bålmad som en del af en rundtur i tre forskellige valgfag, der ifølge eleverne klart gør folkeskolen mere spændende.

Læs historie

Friheden giver valgfagene mere plads i skoleskemaet

På Vittenbergskolen Vadehav har alle elever i 5.-9. klasse fire timer om ugen med valgfag, og det skaber motivation og trivsel i skoledagen.

Læs historie

Samarbejdsaftale mellem Byrådet og Vadehavsskolen

Her finder du samarbejdsaftalen indgået mellem Vadehavsskolen og byrådet. Formålet med aftalen er at sætte nogle rammer for samarbejdet omkring fremtidens folkeskole og hvordan Vadehavsskolen skal bidrage til en endnu bedre folkeskole.

Læs samarbejdsaftalen