- Forside
- Alle folkeskoler
- Skoledistrikter
- Bohrskolen
- Skolebestyrelsen
- Referater fra bestyrelsesmøde
Referater fra bestyrelsesmøder
Se referaterne fra Bohrskolens bestyrelsesmøder.
Referater fra bestyrelsesmøde 2022/2023
Referat af ekstraordinært Teams-møde den 11. maj 2023 i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Deltagere:
Forældrerepræsentanter: Kasper Just Bonde, Isabell Freja Pedersen, Allan Højholdt Villumsen, Christian Bagge, Anna Muff.
Medarbejderrepræsentanter: Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter:
Ekstern repræsentant: Sune Ahrenkiel.
Ledelsesrepræsentanter: Ole Lerke.
Fraværende: Kim Møller Jensen, Maria Aasberg, Kasper Sinning, Tine Hedegaard, Sima Dehlair Kalid, Lilje Storbank, Dennis Kristensen.
Referent: Christian Bagge.
Referat
Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Godkendt.
Høringssvar vedr. ny tildelingsmodel til skolerne, v/ alle
Overordnet er det svært at forholde sig konkret til principper. Det handler om udmøntningen af disse. F.eks. fase 2 med grundtildeling til matriklerne - Hvor stort er det beløb? Og hvordan fremkommer det? Forslag fra Bohrskolen om at grundtildelingen ikke bliver ”for høj”.
I den forbindelse bør det noteres, at der ikke nødvendigvis skal sikres en klasse pr. årgang på alle årgange. Mindre skoler skal derimod have mulighed for at danne hold af visse størrelser.
Derfor foreslår vi at grundtildelingen ikke overstiger 1,5 millioner.
Fase1
- Politisk besluttede projekter bør evalueres årligt med tydelige kriterier for evalueringen, med henblik på at kvalificere en evt. videreførelse eller afslutning af projekterne. I denne proces bør skolebestyrelser og ledelser afgive høringsforslag.Som det er nu, vil midlerne til evt. nye projekter blive fundet i den nuværende ramme - dette vil vi gerne søge at hindre.
- Særlige tildelinger til f.eks. ordblinde bør foretages i fase 4 af DUS-udvalget.
- LEAPS er dyr. Vi foreslår at dette sendes i høring ift. den videre eksistens i et skolevæsen, der fattes penge.
Fase 2
- Forslag om at betragte elevantallet på den enkelte skole som holddannende i stedet for at sikre mindst én klasse pr. årgang (jf. ovenfor)
- Ønske om gennemsigtighed ifm. grundtildelingen. Dvs. beløb på hvor meget en enkelt elv koster på den enkelte skole.
Fase 3
- Forslag om også i fase 3 at indtænke fritidsdelen. Der er også behov for inklusionsindsatser ud over skolen…
- Med stigende antal segregerede elever bør der tilføres ekstra midler - disse bør IKKE komme fra den samlede ramme (de andre faser)
Fase 4
- God ide at skære i antallet af visitationsdatoer. 2 kan dog være i underkanten - måske 4 er bedre (jf. MED). Tildelingerne til specialgrupperne bør følge dette antal. Dvs. at de også skal ændres 4 gange om året.
- Savner opmærksomhed på at SFO-delen ifm. visitationer er mere bekostelig end i almendelen.
Fase 5
- Førskolen er ikke nævnt. I dag får vi en særlig tildeling, skal den fremover indregnes i grundtildeling eller skal den stadig ligge for sig selv?
- Ønske om præcision af om ”de enkelte SFO’er” defineres pr. matrikel eller pr. distriktsskole.
- Vi vil gerne henlede opmærksomheden på at vi tidligere har foreslået en afskaffelse af ungdomsklubben på Bohrskolen. Dermed opnår vi en vis besparelse.
Fase 6
- Igen: Ikke hensigtsmæssig løsning at tænke i klasser og matrikler. Vi ser mere dynamik i at tænke distriktsskoler og elevantal udelukkende ifm. grundtildeling.
- Ok med udslusningsmidler ifm. elever i specialtilbud der skal tilbage til almendelen. Dog bør det være som et puljebeløb og ikke tidsbegrænset (3 mdr. er erfaringsmæssigt sjældent nok til en udslusning).
Eventuelt, v/ alle
Intet.
Referat af møde den 26. april 2023 i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Deltagere:
Forældrerepræsentanter: Kasper Just Bonde, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Christian Bagge, Anna Muff.
Medarbejderrepræsentanter: Lene Snitgaard Madsen, Kim Møller Jensen.
Elevrepræsentanter: Lilje Storbank.
Ekstern repræsentant:
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Gæster:
Maria Winther og Mathias Sørensen, pkt. 4.
Fraværende:
Sima Dehlair Kalid, Maria Aasberg, Isabell Freja Pedersen, Sune Ahrenkiel og Kasper Sinning.
Referent:
Dennis Kristensen
Referat
Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
Tine Hedegaard blev valgt som ordstyrer.
Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Godkendt.
Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
Lilje fortalte, at der om lidt er skolefester på Vita. Der har også været afholdt møde i Bohrs fælles elevråd, hvor der blev brainstormet på tværs i forhold til gode ideer.
Der er også på Fourfeldt taget initiativ til en skolefest.
Sidste nyt fra Vitaskolen Bohr, v/ Maria Winther, Tekla Bjerre og Mathias Sørensen
De pædagogiske ledere på Vitaskolen Bohr gav bestyrelsen en orientering om sidste nyt fra afdelingen.
Maria fortalte om strukturen for Fritid, herunder tilbuddet i ungdomsklub og udfordringerne ved at tiltrække de ældste børn.
Mathias fortalte om Vitalinjen – udskolingen 7.-9. klassetrin. Vitalinjen er lavet for at være mere skarpe på, hvad det vil sige at gå på Vitaskolen. Vita har også to andre linjer, nemlig Da Vinci og Talentidræt.
Anmodninger fra Vita og Fourfeldt om frisættelsestillæg, v/ Ole Lerke
Både på Vita og Fourfeldt betyder næste skoleårs lektionslængder på 45 minutter, at man for mellemtrinnets og udskolingens vedkommende ikke helt kan ramme de besluttede længder på skoledagene: mellemtrin kl. 08:00-13:30 og udskoling kl. 08:00-14:00.
Afdelingerne havde i den forbindelse udarbejdet frisættelsestillæg, som bestyrelsen godkendte. For Fourfeldts tillæg dog med et ønske om, at der lokalt arbejdes med tillægget igen – blandt andet en korrektion i forhold til de indledende formuleringer omkring udnyttelsen af båndet. Bestyrelsen udtrykker i den forbindelse tillid til, at medarbejderne udfører deres job, samt at man om fredagen skal huske at medregne alle medarbejdere i den sociale kapital – og ikke kun lærerne.
Forældresamarbejde – lokal proces, v/ Ole Lerke
Specialundervisningsområdet i Esbjerg Kommune blev i 2022 kulegravet af konsulentfirmaet Moos-Bjerre, og et af de spor, som det i forlængelse heraf blev besluttet at arbejde videre med, var forældresporet. Ole Lerke orienterede bestyrelsen om status med dette arbejde på Bohrskolen.
Der var enkelte kommentarer til den kommende formidling til forældrene: husk, at det skriftlige materiale til forældrene gerne må suppleres af noget mundtligt og undlad forkortelser, som der traditionelt er mange af i skoleverdenen.
Princip for skole/hjem-samarbejde, v/ Ole Lerke
Det nuværende princip for skole/hjem-samarbejde blev justeret med tilføjelserne fra arbejdet med forældresporet foranlediget af Moos-Bjerre rapporten samt de endelige formuleringer omkring samtykke til at forlade skolen og understøttelse af kost/sundhed.
Det justerede princip blev godkendt.
Evaluering af frisættelsesrådene, v/ Ole Lerke
De pædagogiske ledere på Fourfeldt og Ådal har på det seneste haft svært ved at sammensætte relevante dagsordener for møderne i deres frisættelsesråd. Bestyrelsen debatterede frisættelsesrådenes arbejdsområder. Det er et stort ønske i bestyrelsen, at det lokale islæt i form af frisættelsesrådene bibeholdes, men der er måske brug for at afklare, hvad frisættelsesrådene har mandat til. Vigtigt at forældrene involveres i at lave dagsorden. Videndel omkring dagsordnerne på tværs af afdelingerne. Fortæl gerne om afdelingens prøvehandlinger.
Evaluering af Bohrskolens mobilpolitik, v/ Ole Lerke
Da bestyrelsen vedtog Bohrskolens mobilpolitik, blev det samtidig besluttet, at mobilpolitikken skulle evalueres inden sommerferien 2023. Bestyrelsen skal aftale, hvordan evalueringen skal gennemføres.
Fourfeldtskolen Bohr evaluerede prøvehandlingen med mobilfri udskoling sidste år, og bestyrelsen anbefalende at gå med en skriftlig tilbagemeldingsmodel – vigtigt, at det er let forståelige spørgsmål uden fortolkningsmuligheder, samt at svarmulighederne bliver med smileys. Gerne en kvalitativ udgave også – måske en kort dialog i klasserne eller som minimum et kommentarfelt i spørgeskemaet. Spørgeskema i udskolingen – dialog i de mindre klasser. Evalueringens udformning besluttes endelig i Bohrs elevråd.
Evalueringens resultat tages op i Skolebestyrelsen inden sommer med henblik på eventuelle justeringer i mobilpolitikken.
Økonomiopfølgning, v/ Dennis Kristensen
Dennis gav en status for Bohrskolens samlede økonomi. Det er lykkedes at få en bedre balance i økonomien, og vi kommer efter sommerferien til månedligt at gå i plus. Det har været og er en hård opgave med mange ændringer for alle. Bestyrelsen vil gerne på kommende møde orienteres om, hvor meget der er skåret i antallet af to-voksen timer.
Plusset skal bruges til at afdrage på årets første måneders minus. Dette betyder også, at vi efter sommer kan ophæve ansættelsesstoppet – hvilket betyder, at hvis der er en medarbejder, som fratræder, kan der ansættes en ny eller en vikar i en barselstilling.
Meddelelser, v/ alle
Ole Lerke:
- Forsøg med karaktergivning på Vita og Fourfeldt.
Eventuelt, v/ alle
Intet.
Referat af ekstraordinært møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 9. januar 2023 på Teams
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Kasper Just Bonde, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Maria Aasberg, Christian Bagge, Anna Muff.
Ekstern repræsentant: Sune Ahrenkiel.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Fraværende
Isabell Freja Pedersen, Kasper Sinning, Lene Snitgaard Madsen, Kim Møller Jensen.
Referent
Dennis Kristensen.
Referat
Punkt 1 – Godkendelse af dagsorden, ved Ole Lerke
Godkendt.
Punkt 2 – Budget 2023, ved Dennis Kristensen og Ole Lerke
Skolebestyrelsen fik en orientering om det foreliggende Budget 2023, men da der er flere uafklarede elementer i det udmeldte budget, som ledelsen afventer forvaltningens tilbagemelding på, er det endnu ikke som håbet muligt at præsentere skolebestyrelsen for en plan for nedbringelse af Bohrskolens merforbrug fra 2022 i 2023.
Skolebestyrelsen orienteres, så snart der foreligger afklaring i forhold til det udmeldte budget for 2023.
Punkt 3 – Eventuelt, ved alle
Intet.
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 15. december 2022 på Ådalskolen Bohr
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Kasper Just Bonde, Isabell Freja Pedersen, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Maria Aasberg, Christian Bagge, Anna Muff.
Medarbejderrepræsentanter: Lene Snitgaard Madsen, Kim Møller Jensen.
Elevrepræsentanter: Sima Dehlair Kalid.
Ekstern repræsentant:
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Fraværende
Sune Ahrenkiel, Kasper Sinning, Sylvester Enghild.
Referent
Dennis Kristensen.
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Allan Højholdt Villumsen blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Nyt fra elevrådet, ved elevrådet
Der har på Fourfeldt været æbleskivesalg med stor succes. Desuden arbejdes der med et retursystem for pant fra de flasker og dåser, de store elever medbringer, når de har været ude i frikvarterne.
Punkt 4 – Præsentation af Ådalskolen Bohr, ved Anja Hansen, Lisbeth Beyer og Karen Gerling Hansen
Ledelsen på Ådalskolen Bohr gav en kort introduktion til Ådalskolen. Deres oplæg bestod af følgende:
- Rundvisning på skolen.
- Generelt om Ådalskolen Bohr.
- Frisættelsen på Ådalskolen Bohr.
Punkt 5 – Mobilfri skole, ved Ole Lerke
På skolebestyrelsesmødet den 24. oktober vedtog bestyrelsen, at Bohrskolen skal være mobilfri skole. For at sikre, at forældre og elever er bekendt med, at skolen ikke kan holdes erstatningsansvarlig ved bortkomst af opbevarede mobiler i løbet af skoledagen, er der lavet en tilføjelse til den allerede vedtagne politik.
Princippet blev vendt og godkendt med tilføjelserne omkring erstatning og smartwatches frem for ure med simkort.
Punkt 6 – Princip for klassedannelse, ved Ole Lerke
Efter en henvendelse fra et Vita-forældrepar på 6. årgang om de forestående klassedannelser på 7. årgang, samt en aktuel sammenlægning af klasserne på 5. årgang på Vita, er der behov for en tilføjelse i vores eksisterende princip for klassedannelse, for at princippet giver større manøvrerum ved nye klassedannelser.
Princippet blev tilrettet og godkendt.
Punkt 7 – Nøgletal for skoleåret 2021-22, ved Ole Lerke
Bestyrelsen fik en orientering om de nyeste nøgletal for skoleåret 2021-22 på Bohrskolen. Tallene tages op med afdelingerne til bearbejdelse og som nysgerrighedspunkter ind i, hvor der skal/kan laves indsatser eller danne basis for at fremstå med det gode eksempel.
Punkt 8 – Økonomi, ved Dennis Kristensen
Bestyrelsen fik en orientering omkring merforbruget og planer for nedbringelsen heraf.
Punkt 9 – Meddelelser, ved alle
Der var ingen.
Punkt 10 – Eventuelt, ved alle
Der var intet.
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 24. oktober 2022
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Kasper Just Bonde, Isabell Freja Pedersen, Allan Højholdt Villumsen, Maria Aasberg, Christian Bagge, Anna Muff, Kasper Sinning.
Medarbejderrepræsentanter: Kim Møller Jensen.
Elevrepræsentanter: Sima Dehlair Kalid, Sylvester Enghild.
Ekstern repræsentant: Sune Ahrenkiel.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Fraværende
Lene Snitgaard Madsen, Tine Hedegaard.
Referent
Dennis Kristensen.
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Isabell Freja Pedersen blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Nyt fra elevrådet, ved elevrådene
På Vita er der arbejdet med elevernes trivsel og mobilfri skole.
På Fourfeldt har man lavet en skattejagt i forbindelse med åbent hus arrangement, og der blev indsamlet penge, kr. 6.000.
Der har også været møde i det fælles elevråd – her har det særligt omhandlet mobilfri skole, samt at udskolingselever kan forlade skolen med tilladelse.
Punkt 4 – Præsentation af Vitaskolen Bohr ved Betina Nordestgaard, Tekla Bjerre og Mathias Sørensen
Betina, Tekla og Mathias, pædagogiske ledere på Vitaskolen Bohr, gac en kort introduktion til Vitaskolen. Deres oplæg var både en intro og rundvisning på skolen samt en status på frisættelsen.
Punkt 5 – Mobilfri skole ved Ole Lerke
På skolebestyrelsesmødet den 25. august gav bestyrelsen sin opbakning til at indføre mobilfri skole på Bohrskolen, og det blev besluttet at sende et udkast til mobilfri skole til høring i elevrådene på de tre afdelinger.
Udkastet til mobilfri skole samt høringssvarene fra elevrådene på Ådal, Vita og Fourfeldt blev behandlet af skolebestyrelsen. Bestyrelsen besluttede at vedtage udkastet til mobilfri skole. Det er nu vigtigt at få kommunikeret fordelene ved den mobilfri skole til elever og forældre. Den mobilfri skole iværksættes snarest muligt efter, at der er skrevet ud til alle forældre om indførelsen.
Der skal evalueres via elevrådene og i medarbejdergruppen inden sommerferien.
Punkt 6 – Samtykke til at de ældste elever må forlade skolen ved Ole Lerke
På skolebestyrelsesmødet den 25. august gav bestyrelsen sin opbakning til, at det præciseres, at det kun er eleverne på 8. og 9. årgang, som må forlade matriklen i de to store frikvarterer, samt at dette fremadrettet kræver forældrenes samtykke. Elevrådene på Vita og Fourfeldt har haft mulighed for at afgive høringssvar hertil.
Bestyrelsen vedtog en justeret udgave af samtykkeerklæringen.
Tilføjelsen i Princip for skole/hjem-samarbejde kommer på et kommende møde.
Punkt 7 – Emner til internatet på Sønderho Feriekoloni ved Ole Lerke
Bestyrelsen skulle udpege de to eller tre emner, som bestyrelsen skal arbejde med på Fanø, ligesom det skulle besluttes, hvem der skal facilitere de udvalgte emner. Emnerne blev:
- Skole/hjem-samarbejde, herunder forældreinvolvering – Ole.
- Klassestørrelser og tildelingsmodeller – Isabell og Dennis.
- Trivsel contra faglighed, herunder livsduelighed – Kasper.
Punkt 8 – Økonomistatus, ved Dennis Kristensen
Bohrskolen står over for et større underskud i 2022. Skolebestyrelsen fik en orientering om underskuddet, samt årsagerne hertil.
Punkt 9 – Meddelelser, ved alle
Ole Lerke gave en kort intro omkring reaktionstrappen på Vitaskolen Bohr. Denne udfoldes mere på internatet på Fanø.
Kasper Just Bonde har fået en forældrehenvendelse om dannelsen af nye klasser på 7. årgang. Derfor forslog Kasper, at princippet kommer op på et kommende møde.
Punkt 10 – Eventuelt, ved alle
Kasper kunne fortælle, at lokalrådet i Gjesing har fået midler til at genrejse naturlegepladsen ved krebsestien.
Allan rejste udfordringer med bybussernes ankomst- og afgangstider til Vitaskolen Bohr. Ledelsen følger op via kontakt til forvaltningen.
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 25. august 2022
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Kasper Just Bonde, Isabell Freja Pedersen, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Maria Aasberg, Anna Muff og Christian Bagge.
Medarbejderrepræsentanter: Lene Snitgaard Madsen og Kim Møller Jensen.
Elevrepræsentanter: Sima Dehlair Kalid.
Ekstern repræsentant:
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen og Ole Lerke.
Gæster: Birgitte Lindberg, Henrik Fribæk (pkt. 4).
Fraværende
Tobias Stennevad Toft, Anja Duevang Agerschou og Sune Ahrenkiel.
Referent
Dennis Kristensen.
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Kasper Just Bonde blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Kort præsentation af den nye bestyrelse, ved alle
Bestyrelsesmedlemmerne præsenterede kort sig selv.
Punkt 4 – Præsentation af Fourfeldtskolen Bohr ved Birgitte Lindberg og Henrik Fribæk
Ledelsen på Fourfeldtskolen Bohr gav bestyrelsen en rundvisning på og indføring i Fourfeldtskolen.
Punkt 5 – Kort indføring i skolebestyrelsesarbejdet ved Kasper Just Bonde og Ole Lerke
Da bestyrelsen var samlet til første ordinære møde, blev grundprincipperne for skolebestyrelsens arbejdsområder og beslutningskompetencer gennemgået.
Punkt 6 – Mobilforbud på Bohrskolen ved Ole Lerke
Fourfeldtskolen Bohr har i sidste skoleår som en prøvehandling haft totalt mobilforbud for alle elever på 0.-9. årgang. Mobiltelefoner har således i løbet af skoledagen kun måttet anvendes i forbindelse med undervisningen, hvor dette har været påkrævet.
Mobilforbuddet har bl.a. betydet et mærkbart fald i antallet af konflikter på Fourfeldtskolen, og skolen har derfor besluttet at forlænge mobilforbuddet til også at gælde indeværende skoleår.
Det er et ønske fra ledelse og medarbejdere på Bohrskolen, at der indføres et sådant mobilforbud på alle Bohrskolens tre afdelinger.
Bestyrelsen tilsluttede sig den mobilfri skole, og forslaget vil nu blive sendt til høring i elevrådene på Bohrskolen forud for en eventuel endelig vedtagelse på bestyrelsesmødet i oktober. Der var i bestyrelsen ligeledes opbakning til, at mobilforbuddet også omfatter ure med sim-kort.
Punkt 7 – Samtykke til, at de ældste elever må forlade skolen i pauserne ved Ole Lerke
De ældste elever på Bohrskolen har i dag lov til at forlade skolen i pauserne.
Det er skolens ønske, at det præciseres, at denne tilladelse kun gælder 8. og 9. årgang, og at forældrene skal afgive skriftligt samtykke til, at deres børn må forlade skolen i pauserne. Det sidste er ikke tilfældet i dag, men vil være tryghedsskabende for alle parter.
Bestyrelsen tilsluttede sig forslaget. Ole Lerke udarbejder forslaget til samtykke og revideret princip til endelig vedtagelse på bestyrelsesmødet i oktober.
Punkt 8 – Frisættelsestillæg, ved Ole Lerke
Skolebestyrelsen har i forbindelse med frisættelsesforsøget vedtaget, at eleverne i udskolingen på Bohrskolen skal gå i skole fra kl. 8-14. På Vitaskolen Bohr har man i talentidrætsklasserne brug for at forlænge skoleugen med samlet 1½ time, for at give plads til morgentræningen, som ikke er en del af undervisningen.
Bestyrelsen har i sit frisættelsesprincip besluttet, at afdelingerne kan udfordre de gældende principper via et frisættelsestillæg. Vitas anmodning blev behandlet af bestyrelsen og godkendt.
Punkt 9 – Bestyrelsesinternat, ved Kasper Just Bond og Ole Lerke
Vi har tidligere med stor succes, når en ny bestyrelse er tiltrådt, været afsted på internat fredag-lørdag sammen med de pædagogiske ledere, for at ryste bestyrelsen sammen og samtidig have god tid til drøfte relevante temaer med hinanden.
Den nye bestyrelse syntes godt om forslaget, og Ole Lerke arbejder videre med dato m.m.
Punkt 10 – Meddelelser, ved alle
Ole fortalte om initiativer på ledelsesudfordringer og ansættelser.
Lotte Haandbæk, suppleant, har valgt at udtræde af bestyrelsen.
Kasper henledte opmærksomhed på, at der kan findes masse af gode målinger på: https://uddannelsesstatistik.dk/Pages/grundskolen.aspx
Punkt 11 – Eventuelt, ved alle
Ingen punkter.
Referater fra bestyrelsesmøde 2021/2022
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 16. juni 2022 på Vitaskolen Bohr
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Mark West, Kasper Just Bonde, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Gitte Mitzi Jensen.
Medarbejderrepræsentanter: Anja Duevang Agerschou.
Elevrepræsentanter: Sima Dehlair Kalid, Annika Silje Cameron.
Ekstern repræsentant:
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Gæster pkt. 4: Anja Hansen, Lisbeth Beyer.
Fraværende
Sune Ahrenkiel, Jannie Britt Vognsen, Lene Snitgaard Madsen.
Referent
Dennis Kristensen
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Christel Breum Lau blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Nyt fra elevrådet, ved elevrådet
Fourfeldt har arbejdet ind i tryghedsrammer. Her har de arbejdet med mobning og venskabsklasser.
Punkt 4 – Sidste nyt fra Ådal, ved ledelsen på afdelingen
Der arbejdes på afdelingen særligt med traditioner og frisættelse. Først havde der været dataindsamling fra elever, forældre og medarbejdere. Ind i frisættelsen har trygge relationer, leg, fordybelse, bevægelse og varieret skoledag været de dominerende emner. Dette har resulteret i, at der for kommende år laves bobler, hvor 0.-1., 2.-3, 4.-5. og de to 6. klasser er sat sammen om at danne fællesskaber – fællesskaber som samarbejder ind i emnerne. Alle bobler kommer til at lave prøvehandlinger ind i emnerne – prøvehandlinger som f.eks. ind i at åbne skolen op endnu mere i samarbejdet med børnehaverne og at lave mere projekt/emnebaseret undervisning.
Punkt 5 – Opsamling på besøget på Frelloskolen, ved alle
Bestyrelsen besøgte for et halvt års tid siden Frelloskolen i Varde, for at høre om, hvordan man dér havde valgt at kombinere pædagogik og fysisk indretning i forbindelse med opførelsen af den nye skole. Hvad blev vi inspireret af?
- Al undervisning i indskoling og på mellemtrin foregår i faglokaler og ikke i klasselokaler.
- De åbne lokaler.
- Fællesområdernes muligheder.
- Udsmykningen på væggene omkring temaer, som passede til fag/klasserne.
- Mulighederne for udeundervisning.
- Personlige skabe til eleverne.
- Mobile arbejdsstationer til eleverne.
- Den åbne skole – at skolen er åben for alle efter undervisningen.
Mulighederne for prøvehandlingerne er mange!
Punkt 6 – Tilpasning af antimobbestrategien, ved Ole Lerke
På Bohrskolen er det ifølge vores antimobbestrategi obligatorisk at afholde SSP-arrangementer på 0., 3., 6. og 7. årgang. SSP har i mellemtiden sløjfet arrangementet på 3. årgang og erstattet det med et arrangement på enten 3. eller 4. årgang, hvor fokus samtidig er blevet flyttet fra forældrefællesskabet til et fokus på elevernes digitale trivsel.
Det blev vedtaget, at det nye arrangement på 3./4. årgang gøres obligatorisk på Bohrskolen som erstatning for det tidligere arrangement på 3. årgang.
Punkt 7 – Kommunikationsstrategi på Bohrskolen, ved Ole Lerke
Den nye bestyrelse vil efter sommerferien få til opgave at samle alle input fra frisættelsesrådene til en overordnet kommunikationsstrategi for Bohrskolen.
Punkt 8 – Deltagelse på forældremøde i august/september 2022, ved Ole Lerke
Christian Bagge tager Ådal.
Tine Hedegaard tager Fourfeldt.
- dækkes af Allan Villumsen som tager 4. og 7., mens 0. og 6. tages af Kasper Bonde.
Punkt 9 – Gennemgang af kommende skoleårs skemaer, ved Dennis Kristensen
Traditionen tro fik bestyrelsen kommende skoleårs skemaer til overordnet godkendelse.
Punkt 10 – Meddelelser, ved alle
Ole Lerke fortalte om ledelsessituationen på Bohrskolen.
Punkt 11 – Eventuelt, ved alle
Intet
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 27. april 2022 på Vitaskolen Bohr
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Mark West, Kasper Just Bonde, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Gitte Mitzi Jensen.
Medarbejderrepræsentanter: Lene Snitgaard Madsen, Anja Duevang Agerschou.
Elevrepræsentanter: Sima Dehlair Kalid.
Ekstern repræsentant:
Ledelsesrepræsentanter: Morten Heide, Ole Lerke.
Gæster pkt. 4: Bente Marie Lauridsen, Tekla Bjerre, Dennis Kristensen.
Fraværende
Christel Breum Lau, Sune Ahrenkiel, Jannie Britt Vognsen, Annika Silje Cameron.
Referent
Morten Heide
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Mark West blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Nyt fra elevrådet, ved elevrådet
Der Elevrådet på Fourfeldt har drøftet ordensregler og ”tryghedsramme”. Der er ikke vedtaget noget endnu, men det er vigtigt, at både det store og lille elevråd bliver involveret. Det overvejes at afvikle workshops herom.
På Fourfeldt mangler der hygiejneposer ved en række klasser og ved idræt.
Punkt 4 – Sidste nyt fra Vita, ved ledelsen på afdelingen
Den pædagogiske ledelse gav et oplæg om status med efterfølgende drøftelse med afsæt i spørgsmål og kommentarer fra bestyrelsen.
Vita har udarbejdet en skolemodel for kommende skoleår, der rummer, hvad der skal arbejdes med, hvorfor der skal arbejdes med dette og hvad der gælder henholdsvis for alle, indskoling, mellemtrin, udskoling og linje S.
Der arbejdes pt med modellen i personalegruppen, og en lang række tiltag er der konsensus om, en række tiltag er der taget nogle skridt på vejen i forhold til, og endelig er der en række tiltag, der ikke er konsensus om endnu.
Der er fokus på, hvad vi vinder ved at gøre et konkret tiltag, og hvad betyder det samtidig, at vi ikke kan. Modellen er dynamisk og skal genbesøges løbende på personalemøder fremadrettet med henblik på eventuelle justeringer.
Der er opmærksomhed på, at der er/kan være behov for tid i personalegruppen til at drøfte, reflektere mv. over tiltag, for at imødekomme uenighed om noget, der umiddelbart er konsensus om i personalegruppen. Erfaringen indtil nu viser, at der løbende opstår uenighed om tiltag trods det, at der tidligere har været konsensus. Dette viser sig ofte, når der er behov for at gå på kompromis i forhold til, hvad den enkelte havde forestillet sig i forhold til egen praksis.
Der er et stort fokus på at have den rette kommunikation både hvad angår omfang, tidshorisont, modtager mv.
Punkt 5 – Retning og ramme for frihedsforsøget på Bohrskolen, ved Ole Lerke
Ole gav et oplæg om retning og ramme for frihedsforsøget på Bohrskolen.
Retningen (Fyrtårnet) sættes af SB princip – at sikre en varieret skoledag, hvor leg, læring, fordybelse, trygge relationer og bevægelse er centrale elementer. Vision: mod og lyst til læring.
Rammen (Skroget) er sat af SB princip – Det tilstræbes, at en klasse har så få lærere som muligt + kortere skoledage + 1 forældremøde samt 2 årlige skole/hjem-kontakter face to face. Hegnspæle fra Christiansborg og Esbjerg Kommune.
Praksis (Sejlklart skib): Fag (klassiske og nye), fagdage/-uger, to-voksen lektioner og co-teaching, teamsamarbejde, MIL, pædagoger i skolen, lærere i fritid, længere åbningstid i fritid, lektier, skolehjem-samarbejde, frikvarterer mv. … alt sammen prøvehandlinger.
”Benspænd”: Fx forsøg med ingen fastlagte frikvarterer, 3 elevstyrede skoledage pr. år, 10 ud-af-huset aktiviteter på et år på alle årgange mv.
Med afsæt heri udarbejdes skolemodeller for de tre afdelinger, hvor der for hver afdeling beskrives, hvilke tiltag der arbejdes med henholdsvis for alle, indskoling, mellemtrin, udskoling (og Linje S på Vita og Ådal). Der lægges op til, at alle teams laver minimum to prøvehandlinger.
Forslag om at formanden og skolelederen laver et forældreoplæg/forældreinformation.
Punkt 6 – Revidering af principper, ved Ole Lerke
Princip for klassedannelse: Princippet blev godkendt.
Princip for optag på Da Vinci: Princippet blev godkendt.
Princip for skole-hjem-samarbejde: Enkelte korrektioner blev besluttet, hvorefter princippet blev godkendt.
Princip for timefordeling: I formålet erstattes ordet ”læring” med ”et bredt læringssyn”, hvorefter princippet blev godkendt.
Princip for vikardækning: Princippet blev godkendt med en enkelt korrektion.
Ole sørger for at tilrette de nævnte korrektioner, hvorefter formanden og Ole underskriver.
Punkt 7 – Forretningsorden for skolebestyrelsen, ved Ole Lerke
Ændringer blev gennemgået, og det blev besluttet, at ”borgerligt ombud” slettes fra teksten. Bestyrelsen besluttede at dispensere fra punkt 17 i den tidligere forretningsorden. Forretningsordenen blev godkendt.
Punkt 8 – Meddelelser, ved alle
Ole Lerke:
- Ny bestyrelse pr. 1. august 2022.
Der blev afholdt fredsvalg 26.04.22. 8 havde meldt sig på banen – de 7 udgør forældrerepræsentanterne i bestyrelsen og 1 meldte sig som suppleant. Der er en god blanding af nye og tidligere forældrerepræsentanter.
Kasper blev genvalgt som formand og Isabel Freja Pedersen blev næstformand.
Sune Ahrenkiel har indvilget i at tage endnu et år som ekstern repræsentant.
Suppleanter inviteres med til alle møder fremadrettet.
- Dialogmøde d. 15. juni kl. 19-21 mellem Børn & Skoleudvalget og bestyrelser fra skoler, børnehaver og dagpleje. Kasper, Allan og Anja deltager. Yderligere deltagere kan tilmelde sig ved Ole pr. mail snarest muligt.
- Tryghedsramme.
Bohrs elevråd har drøftet en ”tryghedsramme” frem for ordensregler, hvor der lægges op til, at elevrådet indstiller en række sætninger om ”god adfærd” til bestyrelsen. Der arbejdes med det i de respektive elevråd på afdelingerne, hvorefter det samles i Bohrs elevråd.
- Kommunikationsstrategi for Bohrskolen.
I forbindelse med frisættelsen er det vigtigt, at der kommunikeres bredt ud til forældrene i Esbjerg Kommune. Strategien drøftes i de enkelte afdelingers frisættelsesråd, hvor der gives en række indspark til bestyrelsen, som på baggrund heraf udarbejder en egentlig strategi.
- Konfirmationsforberedelse 2022-23.
Konfirmationsforberedelsen 2022-23 placeres i stil med indeværende skoleår, da det er umuligt at passe ind inden for skoletiden, grundet de kortere skoledage.
- Ledelsessituationen på Vitaskolen Bohr.
Bestyrelsen blev orienteret.
Morten Heide:
- Trafik: Vi har d.d. haft en drøftelse med Vej & Park ved Teknik & Miljø vedrørende de trafikale forhold på henholdsvis Vitaskolen og Ådalskolen.
På Vitaskolen har der været en borgerhenvendelse vedrørende de trafikale forhold, særligt om morgenen, i området omkring svømmebadet (parkeringspladsen og tilkørslen hertil). Vej & Park har været ude for at besigtige forholdene og vurderer, at der allerede for nuværende er etableret en række foranstaltninger, som gør, at forholdene omkring Vitaskolen er virkelig gode, og at der ikke skal/kan laves yderligere trafiksikkerhedsfremmende initiativer -meldingen fra Vej & Park er, at der er det, der skal være og at forældrene har en opgave i at instruere deres børn i, hvordan de kommer sikkert og godt i skole.
På Ådalskolen er der en række forhold ved begge parkeringspladser, som er lavet uhensigtsmæssigt, og som Vej & Park vurderer, at der bør kigges yderligere på for at undgå ulykker. Der er ikke flere penge i Vej & Parks puljer til trafiksikkerhedsfremmende foranstaltninger i indeværende budgetår, men der kan blive tale om, at det prioriteres på næste års budget. Der kan blive tale om et større projekt til 1-2 mio. kroner og, vi må på Bohrskolen forvente at skulle bidrage med medfinansiering til nyt slidlag og flytning/etablering af nedgravede affaldsbeholdere ved parkeringspladserne.
Punkt 9 – Eventuelt, ved alle
Mark orienterede om Energiens folkemøde til september. Opfordring til at skolen deltager. De pædagogiske ledere er orienteret om arrangementet.
Mark: Lokalrådet i Gjesing arbejder på at lave forbedringer og udbygge aktivitetsbanen og toiletforhold i Nørreskoven. Der søges pt ved fonde i forhold til finansiering.
Anja: Spørgsmål til økonomi under frisættelsen. Er der økonomi til at lave tiltag i forbindelse med frisættelsen? Der er ikke et egentligt budget reserveret til dette fra Bohrskolens side, men midlerne er kanaliseret ud i de lokale budgetter på afdelingerne.
Anja: Spørgsmål om hvornår besøget på Frelloskolen drøftes. Det ventes drøftet på junimødet.
Tine: Stor ros i forbindelse med Aprilfestival – fantastisk at se, hvordan teaterforestillingerne blev brugt på skolerne.
Tine: Stor ros til arbejdet med overgangen fra dagtilbud til skole i indeværende skoleår.
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 8. februar 2022 på Fourfeldtskolen Bohr
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen,
Tine Hedegaard, Christel Breum Lau, Kasper Just Bonde.
Medarbejderrepræsentanter: Anja Duevang Agerschou, Lene Snitgaard Madsen.
Ekstern repræsentant: Sune Ahrenkiel.
Elevrepræsentanter: Sima Dehlair Kalid.
Ledelsesrepræsentanter: Ole Lerke.
Gæster: Birgitte Lindberg, Henrik Fribæk, Bjørn Hurtigkarl, pkt. 4.
Fraværende
Mark West, Gitte Mitzi Jensen, Annika Silje Cameron, Dennis Kristensen.
Referent
Lene Snitgaard Madsen.
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Sune Ahrenkiel blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Nyt fra elevrådet, ved elevrådet
Der er kommet nye skemaer i udskolingen på Fourfeldtskolen Bohr.
Mobilfri skole i overbygningen på Fourfeldt har medført mindre digital mobning, men mange elever savner deres mobiler. Der er dog udbredt tilslutning til at fortsætte. Det giver bedre trivsel, mindre uro og bedre koncentration i timerne.
På mellemtrinnet og i indskolingen er det op til de enkelte klasser, hvorvidt mobilerne bliver samlet sammen.
Punkt 4 – Sidste nyt fra Fourfeldt, ved ledelsen på afdelingen
Ledelsen fra Fourfeldtskolen Bohr fortalte om, hvad der pt. arbejdes med på afdelingen, særligt i relation til frisættelsen.
- Udskoling: Skemaproces. Der er lavet nye skemaer med skoledage til kl. 14.00. De nye skemaer giver bl.a. bedre mulighed for fordybelse. De frigivne ressourcer i form af enkelte kortere skoledage bliver anvendt i de enkelte klasser som to-voksen timer.
- Mellemtrin og indskoling: Proces om prøvehandlinger. Årgangsteams skulle sætte noget i gang på tværs af klasser og årgange samt sætte MIL-timerne i spil. Pædagogernes faglighed skulle sættes i spil. Dette blev sat på standby pga. Covid-19. Der er møde igen d. 2. marts, hvor prøvehandlingerne skal genbesøges og genoptages.
- Fritidsdelen: Der har ikke været mulighed for at lave aktiviteter på tværs af årgange pga. Covid-19. Der er årgangsopdelt til og med uge 7.
- Førskole: Smart skolestart. Arbejdsgruppen bygger oven på det eksisterende. Samarbejde på tværs af børnehaver og fritiden. Der bliver genoptaget gensidige besøg fra og med denne uge. Det har ligget stille i forhold til Covid-19. Der er 65 børn tilmeldt og planlægningen er i gang. Overleveringer i ”Hjernen og Hjertet” fra børnehaverne bliver brugt aktivt i førskolen.
Stemningen omkring frisættelsen har været sat tilbage pga. Covid-19, det skal løbes i gang igen. Der er en god energi omkring det. Ledelsen skal støtte op om at få gang i det igen.
Punkt 5 – Ådals frisættelsesvideo, ved Ole Lerke
På grund af tekniske vanskeligheder var det på forrige bestyrelsesmøde, som blev afviklet via Teams, ikke muligt at afspille den video, som ledelsen på Ådalskolen Bohr har lavet om frisættelsestiltagene på afdelingen. Denne gang lykkedes det!
Punkt 6 – Bohrskolens principper, ved Ole Lerke
Bohrskolens principper gælder som hegnspæle for frisættelsesforsøget på skolen. Bestyrelsen gennemgik de eksisterende principper med henblik på at vurdere, om der skal ske ændringer i disse i forhold til kommende skoleår, år 2 i frisættelsen.
Principperne skal understøtte arbejdet med at forme Fremtidens Folkeskole. Som udgangspunkt herfor har bestyrelsen allerede i formålsbeskrivelsen til ”Princip for timefordeling” formuleret følgende: ”At sikre en varieret skoledag, hvor læring, bevægelse og leg er centrale elementer.” Herudover har vi på Bohrskolen en vision om at skabe mod og lyst til læring hos alle på skolen, både elever, medarbejdere og ledelse. Tilsammen giver princippet og visionen et kondenseret bud på Fremtidens Folkeskole, som kan sammenfattes i disse 6 ord: Variation, leg, læring og bevægelse, mod og lyst. For nuværende udstikker dette, folkeskolens formålsparagraf samt elevernes udtalte ønske om mere tid til fordybelse retningen for udmøntningen af Fremtidens Folkeskole.
Hver skole/afdeling kan variere sin ramme, men retningen er den samme.
Rammen skal være tilpas bred til, at der er råderum for medarbejderne.
Det skal arbejdes med ”retningsordene” på skolerne, så det kan vokse nedefra, og der kommer ejerskab. Der skal skabes dialog om ordene. Der er forskellige opfattelser af ordenes betydning, og hvad man lægger i dem, fx Leg: legende, eksperimenterende, aktivt deltagende, engageret, i flow.
- Princip for frisættelsesforsøget: Ingen ændringer.
- Princip for fritidsdelen: Ingen ændringer.
- Princip for klassedannelse: Ingen ændringer.
- Princip for skole hjem samarbejde: Folkeskoleloven bliver erstattet med folkeskolens formålsparagraf.
Punkt 2: Meebook skal sløjfes. Der er ikke et krav om anvendelse af digitale platforme.
Elevplaner erstattes af skole/hjem-samtaler, så der fremadrettet er 2 samtaler om året. Det kan være varianter af samtaler, eks. ”Åbent hus”, café møde m.m.
- Princip for vikardækning: Lidt større accept af at sende elever i 8. og 9. klasse hjem med opgaver i yderlektioner.
- Princip for lejerskole mm.: Ingen ændringer.
- Princip for optagelse på Da Vinci mm.: Fourfeldtskolen har ikke linjer længere. Derfor omfatter princippet fremadrettet kun Da Vinci på Vita.
- Princip for timefordeling: Der mangler et trivselselement. Dannelsesbegrebet skal på banen. Der skal tages stilling til, om ”læring” bør erstattes af et andet ord. Der er et instrumentelt ”tankpasser-syn” på læring i formålets pind 2, hvorfor denne helt bør udgå.
Understøttende undervisning fjernes, evt. noget med 2-voksen lektioner/MIL.
Det tilstræbes, at alle klasser har så få lærere, som muligt.
Der er ikke nogle af principperne, der modarbejder frisættelsen.
Der skal bevågenhed på læsning og bevægelse.
Ole Lerke indarbejder ændringerne i principperne, hvorefter de behandles på mødet i april med henblik på endelig godkendelse.
Punkt 7 – Regnskab 2021 og Budget 2022, ved Ole Lerke
Årsresultat for 2021:
Skolen er kommet ud af 2021 med et underskud på kr. 992.000.
Dette er fordelt på et overskud på Skole på kr. 99.000 og et underskud for Fritid på kr. 1.091.000.
Underskuddet på fritid er stort, men ved udgangen af 2020 var det af samme størrelse. Vi har stadig et efterslæb efter medlemsudmeldingerne oven på Covid-19, men langsomt ser vi nu, at børnene kommer tilbage. Der skete ikke personalemæssige tilpasninger, da vi ønskede at tilbyde et godt tilbud, for at trække børnene tilbage, og opsigelsesvarslerne ofte ville skulle trækkes tilbage i takt med genansættelser ved tilbagevendende indmeldinger. Forventningen er at underskuddet kan indhentes over de kommende år.
Buget 2022, driftsmidler:
De centralt tilbageholdte midler på knap 1,5 millioner kr. foreslås anvendt til inventar. Primært til brug på Ådal, da standarden her er væsentligt under niveau sammenlignet med Vita og Fourfeldt, men alle afdelinger vil blive tilgodeset.
De lokale midler tilgår afdelingerne, hvorefter der lokalt kan ske omfordeling/prioritering af midlerne via afdelingernes Økonomiske Råd.
Regnskab og budget er godkendt.
Punkt 8 – Status på indskrivning til kommende 0. klasse på Bohrskolen, ved Ole Lerke
Kommende skoleår, 0. klasse:
Vita, 87 elever = 4 klasser, Fourfeldt, 65 elever = 3 klasser og på Ådal, 35 elever = 2 klasser.
Punkt 9 – Meddelelser, ved alle
Ole Lerke orienterede vedrørende:
Status på MIL-indsatsen efter artikelserien i JV.
Status på ansættelsen af pædagogisk leder på Vitaskolen Bohr
Punkt 10 – Eventuelt, ved alle
Der er ansat ny direktør for Børn og Kultur, Rene G. Nielsen. Der vil endvidere igen blive ansat en skolechef i Esbjerg Kommune, forventeligt pr. 1. maj. Ulla Visbech bliver chef for Kultur, men fortsætter med begge områder, indtil den nye skolechef er ansat.
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 16. december 2021 via TEAMS
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Mark West, Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen, Gitte Mitzi Jensen, Tine Hedegaard, Christel Breum Lau,
Kasper Just Bonde.
Medarbejderrepræsentanter: Anja Duevang Agerschou, Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter: Sima Dehlair Kalid og Annika Silje Cameron.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Fraværende
Sune Ahrenkiel.
Referent
Dennis Kristensen.
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Jannie Britt Vognsen blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Nyt fra elevrådet, ved elevrådet
Der har på Vita været et forsøg i gang omkring mobilfri skoledag – så eleverne kun har mobilen i 12-frikvarteret. Dette kommer i januar måned til at gælde for alle i udskolingen. Evalueres derefter for, om det fortsætter herudover.
På Fourfeldt har der været salg af bl.a. æbleskiver – alt sammen for at samle penge sammen til flere aktiviteter i frikvartererne.
Punkt 4 – Orientering om status på frisættelsesforsøget på Ådalskolen Bohr.
Ledelsen på Ådalskolen Bohr havde lavet en video som en orientering om frisættelsesforsøget på Ådalen, herunder hvilke tiltag, der er sat i værk.
Punkt 5 – Tilføjelse til ”Skolebestyrelsens sammensætning og opgaver pr. 1. august 2021, ved Ole Lerke
På skolebestyrelsesmødet i oktober blev det besluttet, at styregrupperne på afdelingerne skulle komme med input til styregruppernes funktion og opgaver samt, hvis relevant, komme med forslag til en anden benævnelse end ”styregruppe”.
Styregruppernes input indskrives i ” Skolebestyrelsens sammensætning og opgaver pr. 1. august 2021”.
Ole Lerke sammenskriver efter bestyrelsens drøftelse kerneopgaverne.
Navnet bliver ”Frisættelsesråd”.
Endelig specificeres det i bilaget, hvem der deltager i de lokale udvalg.
Punkt 6 – Tilsyn med princippet om 6 parallellagte ugentlige lektioner, ved Ole Lerke
Skolebestyrelsen fik tilbagemelding på antallet af parallellagte lektioner på årgangene samt et indblik i, hvordan de parallellagte lektioner anvendes.
Der er på alle årgange minimum 6 lektioner.
De parallellagte lektioner udnyttes dog ikke altid, særligt ikke i de boglige fag. Hvilket gav grobund for en drøftelse i bestyrelsen af, dels hvad der skal til for, at skolerne lever op til princippet, og dels hvad der kan være årsager for, at der ikke sker undervisning på tværs.
Dette ønsker bestyrelsen en ny tilbagemelding på. Samt at der laves prøvehandlinger på tværgående undervisning i de boglige fag.
Punkt 7 – Nøgletal for skoleåret 2020-21, ved Ole Lerke
Bestyrelsen fik en orientering om de nyeste nøgletal for skoleåret 2020-21 på Bohrskolen. Tallene tages op med afdelingerne til bearbejdelse og som nysgerrighedspunkter ind i, hvor der skal/kan laves indsatser eller danne basis for at fremstå med det gode eksempel.
Punkt 8 – Høringssvar om ny strategi for mental sundhed, ved Ole Lerke
Bestyrelsen valgte ikke at indsende høringssvar i forhold til ”Strategi for mental sundhed”, da der ikke er yderligere kommentarer til den foreliggende strategi.
Punkt 9 – Forberedelse af skolebestyrelsesvalg i foråret 2022, ved Ole Lerke
Skolebestyrelsen drøftede følgende:
Mulige kandidater – både siddende medlemmer samt andre.
Følgende genopstiller: Kasper Just Bonde, Allan Højholdt Villumsen.
Overvejer genopstilling: Jannie Britt Vognsen, Tine Hedegaard og Christel Breum Lau.
Mark West og Gitte Mitzi har ikke længere børn på skolerne og er derfor ikke opstillingsberettigede.
Kampagne for og omtale af skolebestyrelsesvalget.
Bestyrelsen lavede en brainstorm over, hvad der motiverer til at involvere sig i skolebestyrelsesarbejdet, og om hvem der kan spotte kandidater – medarbejdere blev nævnt. Måske kan der laves en video om arbejdet og resultaterne for at vække interessen. Eller måske skal eleverne aktiveres i at prikke til deres forældre.
Valgmøde, dato og indhold.
Afholdes i uge 9 eller 10. Fastlægges endeligt i arbejdsgruppen, som arbejder videre med forberedelsen af skolebestyrelsesvalget. Arbejdsgruppen består af Kasper Just Bonde, Mark West, Dennis Kristensen og Ole Lerke.
Punkt 10 – Meddelelser, ved alle
Skoledagenes længde i udskolingen på Fourfeldtskolen Bohr.
Erfaringer med mobilforbuddet i udskolingen på Fourfeldtskolen Bohr.
Punkt 11 – Eventuelt, ved alle
Nedlukningen er den kommet godt i gang med undervisningen på TEAMS? Ja!
Der kommer en pop-up vaccinations mulighed for de 5-11-årige for alle Bohrskolens elever. Det kommer til at foregå d. 29. og 30. december på Vitaskolen i tidsrummet ml. kl. 15:00 og kl. 20:00. Der sendes besked ud på AULA til forældrene.
Bestyrelsens besøg på Frelloskolen – kan det komme på til opsamling på næste møde? Ja!
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 25. oktober 2021
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Mark West, Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Christel Breum Lau, Sune Ahrenkiel, Kasper Just Bonde.
Medarbejderrepræsentanter: Anja Duevang Agerschou, Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter: Sima Dehlair Kalid.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Fraværende
Annika Silje Cameron og Gitte Mitzi Jensen.
Referent
Dennis Kristensen.
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Tine Hedegaard blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Nyt fra elevrådet, ved elevrådet
Der har ikke været afholdt møde, men der arbejdes på flere initiativer for eleverne. Der har været møde i Bohrskolens fælles elevråd – et organ hvor elevrådsformænd og -næstformænd fra alle tre skoler mødes med distriktsledelsen. Dette for at tale om ting, som går på tværs og for at styrke elevernes stemme på Bohrskolen.
Punkt 4 – Orientering om status på frisættelsesforsøget på Vitaskolen Bohr ved Bente Marie og Morten Basse.
Ledelsen på Vitaskolen Bohr gav bestyrelsen en orientering om status på frisættelsesforsøget på Vitaskolen, herunder hvilke tiltag, der er sat i værk.
Punkt 5 – Revidering af Bohrskolens antimobbestrategi, ved Ole Lerke
Hvert andet år reviderer skolebestyrelsen Bohrskolens antimobbestrategi. Der er udarbejdet et udkast, hvor der i forhold til den nugældende antimobbestrategi er udvidet med SSP-forældrearrangementer på udvalgte årgange, ligesom elementer fra undervisningsmiljøloven er indskrevet i den reviderede antimobbestrategi.
Ole Lerke rundsender den endelige udgave med de tilføjelser, som bestyrelsen havde. Strategien er med disse godkendt.
Punkt 6 – Politik for røgfri skoletid på Bohrskolen, ved Ole Lerke
Loven om røgfri skole, som betyder, at ingen elever må ryge i skoletiden, trådte i kraft 1. januar 2021.
Bestyrelsen drøftede og godkendte med de faldne bemærkninger forslaget til en politik for Bohrskolen. Ole Lerke rundsender den endelige politik med de tilføjelser, bestyrelsen havde.
Punkt 7 – Tilføjelse til ”skolebestyrelsens sammensætning og opgaver pr. 1. august 2021”, ved Ole Lerke
Bestyrelsen sender beskrivelsespapiret ud til styregrupperne og beder dem komme med input til egen funktion og opgave, inden papiret endeligt udformes af bestyrelsen. Styregrupperne bedes endvidere komme med forslag til en anden benævnelse end ”styregruppe”.
Punkt 8 – Evaluering af fremtidens folkeskole, ved Ole Lerke
Ole Lerke orienterede omkring, hvordan frisættelsesforsøget tænkes evalueret på lands-, kommunalt og skoleniveau. Data vil bl.a. komme til at omfatte fravær, trivsel og tilfredshed. Evalueringen på de tre niveauer bliver forskellig, men på kommunalt niveau bliver det særligt de oplevede forandringer, som der vil være fokus på.
Punkt 9 – Sommerferiepasning, ved Ole Lerke
Ole Lerke orienterede om ønsket fra skolerne, og bestyrelsen besluttede, at sommerferiepasningen flyttes permanent til Ådalskolen.
Punkt 10 – Meddelelser, ved alle
Ole Lerke arrangerer bestyrelsestur til Frelloskolen som opfølgning på forårets inspiration til frisættelsen.
Fourfeldt har indtil nytår indført et mobilforbud i udskolingen som et forsøg.
Frisættelse i ledelsessporet følges af UC Syd som en del af universitetsskolen.
Der er valg til skolebestyrelsen til foråret – Kasper, Tine, Christel og Mark meldte sig til en arbejdsgruppe forud for valget.
Punkt 11 – Eventuelt, ved alle
Mark West fortalte omkring valg til Gjesing lokalråd – Mark har siddet på mandat fra skolerne. En ny kan overvejes.
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 26. august 2021
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Mark West, Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Christel Breum Lau (deltog i punkterne 1-4), Gitte Mitzi Jensen, Sune Ahrenkiel, Kasper Just Bonde.
Medarbejderrepræsentanter: Anja Duevang Agerschou, Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter: Sima Dehlair Kalid, Annika Silje Cameron.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Fraværende
Referent
Dennis Kristensen.
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Kasper Just Bonde blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Nyt fra elevrådet, ved elevrådet
Der har været valg til elevråd på alle klassetrin til elevrådene siden skolestart. De første elevrådsmøder er også afholdt, og bestyrelsen bød velkommen til de to nye repræsentanter i bestyrelsen.
Punkt 4 – Orientering om status på frisættelsesforsøget på Fourfeldtskolen Bohr ved Birgitte Lindberg, Bjørn Hurtigkarl og Henrik Fribæk
Ledelsen på Fourfeldtskolen Bohr gav sammen med de to skolebestyrelsesmedlemmer, Anja Agerschou og Lene Snitgaard Madsen, som er henholdsvis lærer og pædagog på Fourfeldtskolen, bestyrelsen en orientering om status på frisættelsesforsøget på Fourfeldtskolen, herunder hvilke tiltag, der er sat i værk.
Punkt 5 – Emner til behandling i skolebestyrelsen og styregrupperne, ved Dennis Kristensen og Ole Lerke
I et forsøg på bedre at synligøre emner, som der arbejdes med, og som skal tages op i bestyrelsen igen, er der udarbejdet en skematisk oversigt. En oversigt, som bestyrelsen har direkte adgang til via Teams. Der var tilslutning til modellen og gennemsigtigheden. Tages op på kommende skolebestyrelsesmøde.
De to emner ”læring af Covid-19” samt ”sikring af elevernes læring” sendes ud i styregrupperne først.
Punkt 6 – Politik for røgfri skoletid på Bohrskolen, ved Ole Lerke
Loven om røgfri skole, som betyder, at ingen elever må ryge i skoletiden, trådte i kraft 1. januar 2021. På grund af covid-19 og de ældste elevers forbud mod at forlade skolen i pauserne, har det indtil nu været muligt for skolen at håndhæve tilsynsforpligtelsen i forbindelse med loven, men dette vanskeliggøres, når eleverne i 8. og 9. klasse igen må forlade skolen i pauserne. Her er det fortsat ikke tilladt for eleverne at ryge, men hvordan skal skolen sikre, at dette ikke sker? Og hvilke konsekvenser skal det have, hvis elever ikke overholder loven?
Bestyrelsen drøftede ovenstående, og på baggrund af dette udarbejder Ole Lerke et forslag til en politik for Bohrskolen, som kan vedtages på det kommende skolebestyrelsesmøde. Elevrådene inddrages i arbejdet med at udforme rygepolitikken.
Punkt 7 – Midler til fagligt og trivselsmæssigt løft af eleverne i forbindelse med covid-19, ved Dennis Kristensen
Alle skoler i Danmark har før sommerferien fået tilført ekstra midler fra Folketinget til et fagligt og trivselsmæssigt løft af eleverne i forbindelse med covid-19. Dennis Kristensen orientrede bestyrelsen om, hvor mange midler Bohrskolen har modtaget, og hvorledes de er anvendt.
Der kommer også en ny pulje, og bestyrelsen vendte mulighederne for anvendelsen. Elevrådene vil gerne være med i processen.
Punkt 8 – Meddelelser, ved alle
Der er ansættelsessamtaler på mandag d. 30/8 til stillingen som pædagogisk leder for undervisningen 0. – 4. årgang på Vitaskolen.
Bohrskolen har fået 3300 m2 vildt frø til at lave biodiversitet i de grønne områder.
Punkt 9 – Eventuelt, ved alle
Der blev spurgt til gårdvagter og omfanget heraf oven på covid-19, hvor tilsynet har været væsentligt udvidet. Punktet tages op i ledelsesteamet på Bohrskolen.
Mark West meddelte på bestyrelsesmødet d. 26. maj, at han trækker sig som formand pr. 1. august, eller snarest derefter, da han ved det kommende skolebestyrelsesvalg ikke længere er valgbar. I forlængelse af bestyrelsesmødet konstituerer bestyrelsen sig derfor med ny formand og næstformand.
Kasper Just Bonde blev valgt som ny formand, mens Mark West blev ny næstformand.
Skoleåret 2020/2021
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 16. juni 2021
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Christel Breum Lau.
Medarbejderrepræsentanter: Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter: Marcus Scharstein, Viktor Christensen.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Fraværende
Mark West, Kasper Just Bonde, Gitte Mitzi Jensen, Kim Møller Jensen, Sune Ahrenkiel.
Referent
Dennis Kristensen.
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Lene Snitgaard Madsen blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Nyt fra elevrådet, ved elevrådet
Marcus: Der har været afholdt generelforsamling hos Danske Skoleelever.
Elevrådene har været hørt i forhold til den forkortede skoledag.
På Fourfeldt har man i udskolingen givet trivselspengene videre til mellemtrinnet, da der snart sættes gang i en udbygning af udeaktiviteterne for udskolingen.
Punkt 4 – Fordeling af SB-medlemmer på kommende skoleårs forældremøder, ved Ole Lerke
Det blev foreslået og besluttet at bruge Corona-erfaringerne og lave en videohilsen fra skolebestyrelsens medlemmer. Der er valg næste år i foråret, og derfor vigtigt vi gør opmærksom på arbejdet. Videohilsenerne erstatter det traditionelle fysiske fremmøde på forældremøderne på 0., 4., 6. og 7. årgang.
Punkt 5 – Vejledende timefordelingsplan, ved Dennis Kristensen
Timefordelingsplanen er lavet som vejledning for at støtte medarbejderne ind i at sikre, hvilke fag der er på årgangene. Og samtidig at give en vægtning af, hvor meget de enkelte fag skal fylde i årets løb. Det kan være forskelligt i indskolingen og mellemtrinnet, hvilke fag der kommer på ugens skema.
Punkt 6 – Skolebestyrelsens sammensætning og opgaver fremadrettet ved Mark West og Kasper Just Bonde
En arbejdsgruppe bestående af Mark West, Kasper Just Bonde og Ole Lerke har haft til opgave at komme med et bud på skolebestyrelsens sammensætning og arbejdsopgaver i de kommende tre år, hvor skolerne i Esbjerg Kommune er frisat. Forslaget om blandt andet mere lokale møder blev fremlagt og udfoldet. Der blev aftalt nogle enkelte ændringer i oplægget, som herefter blev godkendt.
Punkt 7 – Bevægelse, ved Ole Lerke
Det har af flere omgange været drøftet i skolebestyrelsen, hvordan vi på Bohrskolen kan fremme bevægelse i undervisningen. Med frisættelsen af skolerne er vi ikke længere forpligtet på at følge folkeskolelovens krav om 45 minutters daglig bevægelse. Det blev aftalt, at bevægelse bør der være fokus på ind i undervisningen. Opgaven, at finde en måde at gøre dette på, lægges ud til de lokale styregrupper.
Punkt 8 – gennemgang af kommende skoleårs skemaer, ved Dennis Kristensen
Traditionen tro blev kommende skoleårs skemaer forelagt bestyrelsen til overordnet godkendelse. Ledelsen gjorde endnu en gang bestyrelsen opmærksom på, at konfirmationsforberedelsen på 7. årgang ikke længere er mulig at placere inden for rammen af de forkortede skoledage. Der figurerer således ikke længere ”Præst” i 7. klassernes skemaer. Dette godkendte bestyrelsen sammen med de øvrige årganges skemaer.
Punkt 9 – Meddelelser, ved alle
- Skolebestyrelsens møderække i kommende skoleår: 26/8 på Fourfeldt, 25/10 på Vita, 16/12 på Ådal, 8/2 på Fourfeldt, 27/4 på Vita, 16/6 på Ådal. Alle møder afvikles kl. 18:30-21:00, undtagen møderne d. 16/12 og d. 16/6. Disse starter kl. 17:00.
- Helle Hestbech Kronborg har trukket sig som suppleant til bestyrelsen.
- Motorikbanen i Nørreskoven.
Punkt 10 – Eventuelt, ved alle
Intet.
Ny konstituering i bestyrelsen: På grund af for stort fravær blev konstitueringen udskudt til august.
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 26. maj 2021
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Mark West, Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Christel Breum Lau, Gitte Mitzi Jensen, Kasper Just Bonde.
Medarbejderrepræsentanter: Kim Møller Jensen, Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter: Marcus Scharstein.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Fraværende
Sune Ahrenkiel, Viktor Christensen.
Referent
Dennis Kristensen.
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Gitte Mitzi Jensen blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Revidering af Bohrskolens antimobbestrategi, ved Ole Lerke
Birgitte Lindberg, pædagogisk leder på Fourfeldtskolen Bohr, deltog i punktet. Bestyrelsen fik en tilbagemelding på, hvordan antimobbestrategien fungerer i hverdagen. Bestyrelsen havde ligeledes mulighed for at stille opklarende spørgsmål. Herefter fik bestyrelsen mulighed for at give udtryk for, hvilke justeringer de mente der var behov for. Fra skolens side er strategien god og fungerer i dagligdagen.
Drøftelserne gik efterfølgende på, om SSP-samarbejdets muligheder og tilbud skulle skrives ind i antimobbestrategien. Og om der kunne udvides eller skulle være mere fokus på digital mobning. Desuden var bestyrelsen nysgerrige på, om det altid lykkes at engagere forældrene forpligtende i strategien og løsningerne. Ole Lerke tog desuden med videre, at alle forældre skal blive bekendt med og har mulighed for at drøfte strategien. Ole hører desuden SSP ad, om det eventuelt giver mening at tale digital dannelse tidligt i skoleforløbet (måske 3. klasse).
Bestyrelsen præsenteres på et senere møde for en revideret antimobbestrategi, som inden også kvalificeres hos medarbejderne.
Punkt 4 – Nyt fra elevrådet, ved elevrådet
Marcus orienterede om, at Danske skolelever har generalforsamling i næste uge, og Bohrskolens elevråd deltager.
Punkt 5 –Frisættelsestillæg ved Ole Lerke
Skolebestyrelsen har i forbindelse med frisættelsesforsøget vedtaget, at eleverne i udskolingen på Bohrskolen skal gå i skole fra kl. 8-14.
På Fourfeldtskolen Bohr ønsker man på grund af de oprettede linjer i udskolingen at kunne forlænge skoledagene for alle elever i udskolingen, og på Vitaskolen Bohr gælder det samme for Talentidrætsklasserne.
Bestyrelsen har i sit frisættelsesprincip besluttet, at afdelingerne kan udfordre de gældende principper via et frisættelsestillæg.
Afdelingernes anmodning om frisættelsestillæg for at lave en længere skoledag for ovennævnte blev vedtaget, men med kommentarer om at udnytte frisætningens muligheder for at måske at starte skoledagen senere for Talentidræt. At det ikke må komme dertil, at vi skaber for store forskelle mellem klasser, for eksempel mellem 9a og 9b. Vigtigt, at vi ikke lægger os fast for tre år, men kan være fleksible i hele perioden. Og vi skal være opmærksomme på, at vi faktisk forkorter skoledagen, i og med det har været det største ønske bredt i vores tilbagemeldinger om, hvad frisættelsen skulle give.
Punkt 6 – Nationale test, ved Ole Lerke
Som led i det forestående frisættelsesforsøg gav politikerne i Esbjerg Kommune d. 17. maj mulighed for, at skolerne kan vælge at stoppe gennemførelsen af de nationale test. Den politiske beslutning indebærer, at det er op til skoleledelsen og skolebestyrelsen i fællesskab at beslutte, hvad man ønsker på den enkelte distriktsskole.
Holdningerne i bestyrelsen var, at det er vigtigt, at eleverne bliver målt på deres færdigheder på et sammenligneligt grundlag. Denne vægtning er vigtig op mod afgangsprøverne også, da eleverne jo her skal bestå en standard. Dette da der her er en form for direkte tilbagemelding om elevernes niveau. Vi skal ikke testes for testenes skyld – test skal bruges til at forbedre elevernes læring og/eller fange elever, som har skjulte talenter eller det modsatte. Der er et bredt forældreønske i bestyrelsen om, at forældre i forbindelse med testen skal få en tilbagemelding om eget barns faglige niveau samt forslag til, hvordan det faglige niveau kan højnes.
Bohrskolens bestyrelse besluttede herpå, at den enkelte lærer i de fag og på de årgange, som skal teste, selv kan beslutte, om de nationale test i indeværende skoleår skal gennemføres. Hvis de nationale test fravælges, skal der testes via en anden standardiseret test, og der skal sikres en tilbagemelding til forældrene. For kommende skoleår skal der udarbejdes en ny model for, hvordan Bohrskolen tester eleverne.
Punkt 7 – Skolebestyrelsens sammensætning og opgaver fremadrettet, ved Ole Lerke
Der skal afholdes skolebestyrelsesvalg i slutningen af 2021, og i god tid inden skal vi på Bohrskolen have besluttet, hvordan den kommende bestyrelse skal sammensættes, samt hvordan den skal arbejde i det daglige. Frisættelsesforsøget har nemlig også ”frisat” skolebestyrelsesarbejdet, hvorfor vi selv må beslutte, hvordan vi på Bohrskolen organiserer skolebestyrelsens fremtidige sammensætning og arbejdsområder. Skolebestyrelsen tog på mødet i april hul på diskussionen, og denne fortsættes i forbindelse med dette punkt.
Bestyrelsen nedsatte en arbejdsgruppe, som med udgangspunkt i de faldne bemærkninger udarbejder et forslag til den fremtidige sammensætning af skolebestyrelsen samt relevante arbejdsområder. Arbejdsgruppen består af Kasper, Mark og Ole.
Punkt 8 – Læring indsamlet på baggrund af Covid-19, ved Ole Lerke
Christel Breum Lau har spurgt ind til, hvilken læring der er indsamlet på baggrund af covid-19. Dette har EVA, Danmarks Evalueringsinstitut, gjort i en rapport fra 2020.
Ole Lerke fremhævede væsentligste resultater fra rapporten og relaterede disse til de lokale forhold og erfaringer gjort på Bohrskolen. Det er vigtigt at være nysgerrig på de gode erfaringer, for eksempel den digitale inddragelse, bevægelse, vikardækning og udeskole. Og uden at vælge områder, som alle skal beskæftige sig med, så bevare en nysgerrighed for at have rum for en fortsat udvikling, hvor det giver mening.
Punkt 9 – Meddelelser, ved alle
- Tilmelding til Skole & Forældres landsmøde 19.-20. november 2021. Bohrskolen har mulighed for at sende fire repræsentanter. Mark, Allan og Kasper meldte sig. Og forpligtede sig på at give et resume efter hjemkomsten
- Alle skolerne i Esbjerg er i frisættelsen endt med at forkorte skoledagen. Dette betyder i indskolingen, at åbningstiden i SFO’en udvides med ca. 30 minutter pr. dag. Dette kan få indflydelse på økonomien mellem skoledel og fritidsdel. Derfor skal afkortningen af skoledagen besluttes politisk.
Punkt 10 – Eventuelt, ved alle
- Husk, at punkter som kommer ind i eventuelt, også gerne kan sendes inden til Mark og Ole. Og hvis det er emner, der skal diskuteres, skal de sendes 10 dage før kommende møde.
- Mark holder oplæg for politikerne ved Esbjerg Storcenter 9. juni.
- Mark bekendtgjorde, at da han snart ikke er valgbar længere, gerne vil fratræde som formand, for at give en ny formand mulighed for at tage over inden det kommende skolebestyrelsesvalg. Der skal i forlængelse heraf ske en ny konstituering på kommende møde.
- Janni efterlyste det idekatalog, som er annonceret på AULA.
- Nye retningslinjer vedr. Covid-19; mulighed for lejrskoler, åbnet op for fysiske møder – skole/hjem og forældremøder samt skolebestyrelsesmøder. Ole orienterer om dette til forældrene. Også at der kan afholdes fødselsdage.
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 28. april 2021
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Mark West, Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Christel Breum Lau, Gitte Mitzi Jensen Sune Ahrenkiel, Kasper Just Bonde.
Medarbejderrepræsentanter: Kim Møller Jensen, Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter: Marcus Scharstein.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Fraværende
Viktor Christensen.
Referent
Dennis Kristensen.
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Mark West blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Orientering fra afdelingerne om status på frisættelsesforsøget, v/ afdelingerne
Hver enkelt afdeling på Bohrskolen gav en kort orientering om, hvor langt man lokalt er nået med planlægningen af fremtidens folkeskole. Bestyrelsen stillede bl.a. spørgsmål til, hvordan der kvalitetssikres, så de mange initiativer kan måles fra hinanden? Hvordan skemaets ringetider er tænkt, og hvilke tanker som ligger bag lektionslængder på 30 min.? Hvad gør skolerne for at videndele? Hvis fagene får nye navne, hvad vil man så opnå? Hvordan tænkes der ind i samarbejde mellem Linje S og den almene del? Og hvad er det, som man ikke vil næste år – husker man en ”not to do” liste?
Punkt 4 – Hvordan skal bestyrelsen fremadrettet holdes orienteret om frisættelsesforsøget? v/ Ditte Egetoft
Frisættelsesforsøget lægger op til lokale tiltag, men inden for en samlet ramme på Bohrskolen, som bl.a. er defineret af skolebestyrelsens principper. Hvordan skal bestyrelsen løbende holdes orienteret om, hvordan frisættelsen bliver udmøntet på afdelingerne, og have mulighed for at følge med i udviklingen. Blandt ideerne er, at bestyrelsen på skift kommer rundt på afdelingerne og lokalt får indblik i, hvad der sker på afdelingerne. Kvalitetspejlemærker kunne være at måle på trivsel, generel og faglig udvikling. Desuden kunne det være spændende at se på forældrenes billede af skolen og elevernes lyst til at gå i skole.
Ditte og Ole arbejder videre med bestyrelsens holdninger og bemærkninger til næste gang. De enkelte afdelinger kan også høres til, hvad eller hvordan der kan måles.
Punkt 5 – Lokale ”skolebestyrelser”, ved Ole Lerke
Frisættelsesforsøgets lokale forankring betyder bl.a. øget involvering af forældrene på de enkelte afdelinger. Bestyrelsen drøftede, hvordan dette organisatorisk kan understøttes. Skolebestyrelsen på Bohrskolen dækker i dag alle tre afdelinger, hvilket den også vil skulle fremadrettet, men kan der oprettes lokale ”skolebestyrelser” eller lignende for at støtte op om den lokale forældreinvolvering?
Har vi interesserede forældre, som ønsker at træde ind i en lokal ”bestyrelse”? Måske skal der være fast deltagelse af medlemmerne fra Bohrskolens bestyrelse i de lokale styregrupper? Eller en anden mødestruktur med månedlige møder skiftevis mellem lokalt og fælles.
Punktet kommer på næste møde grundet tidspres.
Punkt 6 – Nyt fra elevrådet, v/elevrådet
Marcus orienterede om, at elevrådsmøderne, som har ligget stille på grund af covid-19, er kommet i gang igen.
På møderne har eleverne debatteret brugen af de puljemidler, som Esbjerg Kommune / Folketinget har bevilliget elevrådene, for at understøtte trivslen oven på covid-19. Derudover har elevernes holdninger og input til frisættelsen været drøftet.
Punkt 7 – Meddelelser, ved alle
- Bohrskolen har fået midler til at give et fagligt løft af primært 9. klasse i forbindelse med covid-19. Løftet udmøntes som ekstra stillinger, der kan bruges til blandt andet holddelinger, men også til at afholde frivillige sommerskoler for overbygningen.
Der er også givet en mindre sum til klubberne.
- Renovering af madkundskabslokalet på Fourfeldtskolen Bohr starter snart og vil være færdig 1. september.
Punkt 8 – Eventuelt, ved alle
- Smart skolestart kommer til at fortsætte under frisættelsen.
- Leg på streg har været hæmmet på grund af de zoner, eleverne er inddelt i. Men der er opmærksomhed på de gode muligheder, der ligger i konceptet.
- Fødselsdagsarrangementer, legegrupper m.m. - kan de holdes? Det anbefales stadig ikke.
- Corona – hvad har vi lært, og har det påvirket frisætningen? Det korte svar er ja, men kommer på næste møde for at vende emnet mere udtømmende.
- Kan vi på Teams lave en oversigt over, hvornår diverse emner skal tages op i bestyrelsen. Christel, Mitzi og Dennis ser på en model herfor.
- Kortere skoledag / nødundervisning her under nedlukningen. Er det nødvendigt og hvorfor? Det hænger sammen med de restriktioner, som skolen er underlagt samt praktiske forhold, når logistikken skal gå op. Når der åbnes mere op, kommer vi tilbage til en mere normal skoledag.
- Nationale test. Selvom Esbjerg Kommune inden udgangen af maj måned forventeligt sætter skolerne fri, og der herefter kunne opstå en mulighed for at aflyse de nationale test på Bohrskolen i indeværende skoleår, vil dette reelt ikke være muligt. Vi vil som skole fortsat skulle sikre en evaluering af elevernes faglige progression, og hvis vi ikke ønsker at benytte de nationale test hertil, skal der sættes noget andet i stedet. Dette kan vi ikke nå at få på plads med så kort varsel, og de nationale test fastholdes derfor på Bohrskolen i indeværende skoleår. En del klasser har således også allerede gennemført testene, ligesom mange har booket.
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 25. marts 2021
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Mark West, Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Christel Breum Lau, Gitte Mitzi Jensen Sune Ahrenkiel, Kasper Just Bonde.
Medarbejderrepræsentanter: Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter: Marcus Scharstein, Viktor Christensen.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Fraværende
Kim Møller Jensen
Referent
Dennis Kristensen.
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Christel Breum Lau blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Nyt fra elevrådet, ved elevrådet
Folketinget har sendt penge ud til skolerne – elevrådene har på Ådal fået kr. 3.000, på Fourfeldt kr. 6.000 og på Vita kr. 9.000.
På Fourfeldt har man besluttet at sende dem ude i klasserne til selvstændig forvaltning. I forbindelse med frisætningen har elevrådet sendt forslag til styregruppen om kortere skoledag og lektiefri skole. Forslaget om færre lektier/lektiefri skole udløste en del debat om elevernes læring. Ole Lerke beder styregrupperne på alle tre afdelinger tager emnet ”lektier” op.
På Vita er der ikke holdt møde. Men Markus har været med i det kommunale netværk for elever. I netværket har der været drøftet emner som elevtrivsel og frisættelse. Ligeledes om puljen fra Folketinget som Esbjerg Kommune kommer til at supplere.
Punkt 4 – Princip for frisættelsesforsøget samt eksisterende principper ved Ole Lerke
Ole Lerke havde udarbejdet et udkast til princip for frisættelsesforsøget, som bestyrelsen skulle drøfte med henblik på vedtagelse. Dette princip bliver overliggeren for frisættelsesforsøget.
Ligeledes i forlængelse af dette skal der ikke ændres i de gældende principper, bortset fra Princip for timefordeling. Her var der også lavet et udkast til et revideret princip.
Bestyrelsen spurgte ind til kønsfordelingen blandt personale, og om det var muligt at leve op til. Det forsøges på afdelinger i forhold til det ansatte personale.
Der blev også spurgt ind til lejrskoler, og om de kunne flyttes. Det kan man ønske, men bestyrelsen skal sige god herfor.
Hvordan udmøntes de lektioner, som er parallelagt i skemaerne? Og er der italesat, hvilke intentioner der er med de parallelagte timer. Ole Lerke vil gerne invitere ind på et senere møde, så bestyrelsen kan høre fra lærere/ledere om emnet. I forbindelse hermed ønskes også mere om frisættelsens tanker i forhold til brug af vikarer.
Princip for frisætning og det ændrede Princip for timefordeling blev vedtaget.
Punkt 5 – Høringssvar ”Elevråd”, ved Ole Lerke
På baggrund af det udsendte og Ole Lerkes forslag med kommentarer fra bestyrelsen afsendes høringssvar til kommunen. Kommentarerne er, at det er vigtigt at høre elevernes stemmer og holdninger. Der er udfordringer ved et stort elevråd – bør opdeles i to, for at de yngste elever ”tør” sige noget.
Punkt 6 – Invitation til webinar den 7. april, ved Ole Lerke
Skolebestyrelsen er inviteret til at deltage i vedhæftede webinar d. 7. april. Ole, Kasper, Mark, Dennis, Tine og Sune ønsker at deltage.
Punkt 7 – Meddelelser, ved alle
Ole Lerke orienterede om Covid-19 og den yderligere åbning for 5.-8. årgange. Det meldes først endeligt ud, når man kender incidenstal.
Vigtigt, at der tænkes ind i både faglighed og trivsel, hvis det skulle komme til en ny/forlænget nedlukning. Bestyrelsens oplevelse er, at der er store forskelle mellem medarbejdernes engagement, og at der i nogle klasser bliver gjort meget for elevernes trivsel, mens det i andre klasser er meget begrænset, hvad der sker.
Punkt 8 – Eventuelt, ved alle
Ønske om at man ikke skal gå ind og melde sig ud af grupper, f.eks. skolemælk, hvert skoleår. Dennis tjekker op på dette.
Der forhandles med præsterne omkring placeringen af konfirmationsforberedelsen. Dette i forhold til at sikre den fornødne undervisningstid i en forkortet skoledag.
Kommer alle afsted på lejrskole i år? Det forsøges at arrangere så meget som muligt, for at der ikke skal bæres mere ind i kommende skoleår. Der er muligheder for at bruge det afsatte beløb alternativt – f.eks. ikke nødvendigvis 3 overnatninger men måske 2 + et aftenarrangement. Skolen har den holdning, at der ikke skal spares på lejrskolekontoen.
Referat af møde i Skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 23. februar 2021
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Mark West, Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Christel Breum Lau, Gitte Mitzi Jensen Sune Ahrenkiel, Kasper Just Bonde.
Medarbejderrepræsentanter: Kim Møller Jensen, Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter: Marcus Scharstein.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Gæst: Morten Møller Jensen, pkt. 4.
Fraværende
Viktor Christensen.
Referent
Dennis Kristensen.
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Kim Møller Jensen blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Nyt fra elevrådet
Grundet nedlukning sker der ikke så meget. Men Marcus har været en del i medierne omkring det at være elev under nedlukningen, og at eleverne savner fællesskabet samt viden om, hvad der skal ske.
Punkt 4 – Oplæg om en anderledes skole og inspiration til frisætningen, ved Morten Møller Jensen
Morten Møller Jensen, skoleleder på Brorsonskolen i Varde, skal fra d. 1. august stå i spidsen for Frelloskolen i Varde. Skolen er under opførelse og vil indretningsmæssigt komme til at afvige meget fra traditionelle skoler, hvilket er et interessant aspekt for os, der står midt i en frisættelsesproces. Bestyrelsen blev inspireret og fik lejlighed til at drøfte de pædagogiske tanker, som ligger bag indretningen af Frelloskolen. Det blev aftalt med Morten Møller Jensen, at bestyrelsen i efteråret 2021 i forbindelse med et bestyrelsesmøde besøger Frelloskolen.
Punkt 5 – Lige Køn Leger Bedst, ved Marcus Scharstein
Marcus har siddet med i en arbejdsgruppe sammen med repræsentanter fra Sex & Samfund, Danske Skoleelever, Lærerstuderendes Landskreds og Pædagogstuderendes Landssammenslutning. Arbejdsgruppen har arbejdet med kampagnen, ”Lige køn leger bedst”, som har til formål at forebygge forskelsbehandling på baggrund af køn. Der er udviklet 6 hacks til, hvad skoler kan gøre, for at undgå denne forskelsbehandling. Marcus fremlagde arbejdet for at høre skolebestyrelsens holdning til at forpligte Bohrskolen på en implementering af de 6 hacks. Bestyrelsen var positiv og støttede, at emnet tages op for eksempel under uge 6 eller under trivselsdagen ved skoleårets start.
Nedenstående links fortæller mere om kampagnen.
https://www.ligekoenlegerbedst.dk/6-hacks
https://www.ligekoenlegerbedst.dk/vidnesbyrd
Punkt 6 – Status på frisættelsesforsøget, ved Ole Lerke
Ole Lerke gav en orientering om Bohrskolens samarbejdsaftale med Børn & Familie Udvalget. Samarbejdsaftalen er et procespapir, som beskriver, hvor langt skolen er kommet i arbejdet med frisættelsen.
Bestyrelsen diskuterede endvidere de lokale rammer, som kan blive gældende for Bohrskolen. Her blandt andet et udkast til et anderledes skema.
Punkt 7 – Meddelelser, ved alle
Ole Lerke orienterede om proces for interne forflyttelser.
Punkt 8 – Eventuelt, ved alle
Spørgsmål vedr. covid-19 og procedurerne herom. Dette både i forhold til nuværende og en eventuel yderligere åbning.
Dagsorden til møde i skolebestyrelsen på Bohrskolen
Den 27. januar 2021
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Mark West, Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Christel Breum Lau, Gitte Mitzi Jensen.
Medarbejderrepræsentanter: Kim Møller Jensen, Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter: Marcus Scharstein.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Gæst: Ditte Egetoft, pkt. 4.
Fraværende
Sune Ahrenkiel, Kasper Just Bonde, Viktor Christensen.
Referent
Dennis Kristensen.
Referat
Punkt 1 – Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Allan Højholdt Villumsen blev valgt som ordstyrer.
Punkt 2 – Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3 – Nyt fra elevrådet
Grundet nedlukning sker der ikke så meget.
Punkt 4 – Dataindsamling til frisættelsesforsøget, ved Ditte Egetoft
Ole Lerke og Ditte Egetoft gav en status på, hvor langt vi er nået i processen. Og ligeledes orienteredes om de politiske hegnspæle, som er besluttet for frisættelsen.
Skolebestyrelsens medlemmer fik mulighed for at dele og komme med input til frisættelsesforsøget.
Punkt 5 – Budget 2021, ved Dennis Kristensen
Regnskabet for 2020 er ikke endelig afsluttet, men vi går i plus med ca. kr. 150.000.
Budgettet for 2021 tyder på et resultat på minus 3.000.000 kr. Dog er der forskellige faktorer, som kan påvirke det endelige resultat, blandt andet de kommende klassedannelser i børnehaveklasserne, og når der skal dannes nye syvende klasser på Vita og Fourfeldt. Underskuddet i 2021 skyldes for mange ansatte på Ådalskolen Bohr, hvilket hænger sammen med et faldende elevtal på afdelingen. Der overflyttes i løbet af 2021 seks medarbejdere fra Ådalskolen til ledige stillinger på Bohrskolens øvrige afdelinger, hvilket betyder, at det ellers forventede underskud på 3.000.000 kr. udlignes.
Punkt 6 – Status på indskrivning til kommende 0. klasse på Borhskolen, ved Dennis Kristensen
Indskrivningen til kommende 0. klasse er tæt på at være afsluttet. Det forventede nye antal 0. klasser på Bohrskolen ser ud til at ende med tre klasser på både Vita og Fourfeldt samt en ny 0. klasse Ådalskolen. Men da indkomne ønsker om skoleudsættelse endnu ikke er færdigbehandlede, kan er det endnu for tidligt at sige noget endeligt om antallet af nye 0. klasser.
Punkt 7 – Nøgletal på karakterer, ved Ole Lerke
Bestyrelsen fik en orientering om afdelingernes karaktergennemsnit i skoleåret 2019-20.
Punkt 8 – Meddelelser, ved alle
Status på covid-19. Mange nye og eksperimenterende løsninger. Vigtigt at vi får alle med, især hvis nedlukningen fortsætter. Dette gælder både socialt og fagligt, og i særlig grad i indskolingen, hvor der ikke er samme mulighed for virtuel undervisning som på mellemtrin og i udskolingen.
Punkt 9 – Eventuelt, v/ alle
Intet
Skolebestyrelsesmøde den 14. december 2020 på SKYPE
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Mark West, Kasper Just Bonde, Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen, Christel Breum Lau og Gitte Mitzi Jensen.
Medarbejderrepræsentanter: Kim Møller Jensen og Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter: Viktor Christensen og Marcus Scharstein.
Ekstern repræsentant: Sune Ahrenkiel.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen og Ole Lerke.
Gæst til punkt 4: Områdechef Ulla Visbech, og ved punkt 5: Udviklingskonsulent Ditte Egetoft
Fraværende
Tine Hedegaard
Referent
Dennis Kristensen
Dagsorden
- Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
- Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
- Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
- Hilse-på, v/ områdechef Ulla Visbech
Ulla Visbech, som har taget over efter Bo Meldgaard på skoleområdet, ”kigger forbi” og præsenterer sig selv. Der vil ligeledes være mulighed for at stille Ulla et par spørgsmål.
- Proces- og tidsplan for frisættelsen af skolerne, v/ Ditte Egetoft
Ditte gennemgår planen for bestyrelsen, inden den efterfølgende præsenteres for alle øvrige på Bohrskolen.
- Princip for fritid, v/ Ole Lerke
De kommunalt vedtagne principper for fritidsområdet træder i kraft pr. 1. januar 2021. I den forbindelse skal skolebestyrelsen udarbejde et princip for fritidsområdet på Bohrskolen.
- Nøgletal for skoleåret 2019-20, v/ Ole Lerke
Bestyrelsen får en orientering om de nyeste nøgletal for skoleåret 2019-20 på Bohrskolen.
- Meddelelser, v/ alle
- Eventuelt, v/ alle
Referat
- Ordstyrer.
Sune Ahrenkiel blev valgt.
- Godkendelse af dagsorden.
Dagsorden blev godkendt.
- Elevråd.
Marcus er blevet interviewet til Ugeavisen og P4 ang. frisættelsesforsøget og fortalte derudover, at Vitaskolen holder julebanko virtuelt. Viktor kunne fortælle, at der på Fourfeldt har været møde angående frisættelsesforsøget, samt at flere elevrådsarrangementer er blevet aflyst grundet Corona.
- Hilse-på.
Ulla Visbech præsenterede sig selv og kom kort ind omkring omlægningen af den nye struktur på chefniveau. Adspurgt delte Ulla sine tanker om, hvad der i frisætningsforsøget er vigtigt at få tænkt ind, og hvad hun drømte om at se. Og ligeledes hvilke synergier hun så i, at de to fagområder, hun er chef for (kultur og skole), kunne have.
- Proces- og tidsplan for frisættelsen af skolerne.
Ditte Egetoft præsenterede et udkast til en procesplan for, hvordan Bohrskolen bedst hører flest mulige stemmer ind i, hvad der er vigtigt i frisættelsesforsøget og hvorfor. Alt bliver ikke muligt at gøre, men slutproduktet skal vise, hvilke rammer, mål og tiltag, der skal gælde.
Ole supplerede med at fortælle omkring evaluering af frisætningen.
Bestyrelsen kommenterede på de forskellige dele af planen. Endnu er alt åbent, og vi skal i processen også se på, om der på Bohrskolen skal være fælles rammer for alt, eller om det kan være forskelligt på de enkelte afdelinger/matrikler.
- Princip for fritid.
Ole Lerke præsenterede et forslag, som skal træde i kraft i forbindelse med den nye struktur for fritid. Princippet blev godkendt.
- Nøgletal for skoleåret 2019-20.
Ole Lerke fremlagde nøgletal for: karaktergennemsnit, trivselsmålingerne (eleverne) og TOPI, og de variationer der var i forhold til det generelle billede. Hvad der kunne være fokusområder for næste år. Generelt viser målingerne i år, at Vita og Fourfeldt ligger pænt over kommunegennemsnittet. Ådal ”hænger lidt”, men dette skyldes måske en meget flot måling sidste år. Ole tager nøgletal for eksamenskaraktererne med til mødet i januar.
- Meddelelser.
Ingen meddelelser.
- Eventuelt.
Covid19 situationen: Vi oplever, at der kommer elever ind med smitte i bølger. I november var det idrætseleverne på Vita, og her start december ramte smitten Ådalen. Lige nu er der enkelte smittetilfælde på Fourfeldt. Skolen er altid i kontakt med styrelsen for patientsikkerhed og får rådgivning herfra.
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Mark West, Kasper Just Bonde, Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Christel Breum Lau, Gitte Mitzi Jensen.
Medarbejderrepræsentanter: Kim Møller Jensen, Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter: Marcus Scharstein.
Ekstern repræsentant: Sune Ahrenkiel.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Fraværende: Viktor Christensen.
Referent: Dennis Kristensen
Dagsorden
- Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
- Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
- Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
- Frisætning af skolerne i Esbjerg Kommune, v/ Mark West og Ole Lerke
- På mødet i oktober tog bestyrelsen så småt hul på drøftelsen af, hvordan frisætningen af Bohrskolen kan udmøntes. Dette skete ved hjælp af en mentimeter-”ordboble”. I forlængelse af bestyrelsens input har både lærer- og pædagog-TR’erne haft mulighed for at skrive yderligere ideer ind i ordboblen.
På nuværende tidspunkt ved vi stort set ikke, hvordan rammen for frisætningen bliver, bl.a. fordi selve velfærdaftalen mangler at blive vedtaget i folketinget samt godkendt af Esbjerg Byråd. Det er derfor langt fra klart, hvor stor frihed vi får, men skal vi nå at have noget klar til kommende skoleår, kan vi ikke sidde på hænderne helt indtil, rammen er på plads. Dette sker forventeligt først i slutningen af marts måned, eventuelt begyndelsen af april, og venter vi helt indtil da med at gå i gang med forberedelserne, når vi det ganske enkelt ikke. Skinnerne må blive lagt, mens vi kører!
Ditte Egetoft, som tidligere har været pædagogisk leder på Vitaskolen Bohr, og nu arbejder som konsulent ved Esbjerg Kommune, har indvilliget i at fungere som facilitator på hele processen.
Det er afgørende vigtigt, at alle involverede parter bliver inddraget i den forestående proces med at definere, hvordan frisætningen skal udmøntes på Bohrskolen. Inden bestyrelsesmødet d. 19. november har Ole Lerke haft en første drøftelse med ledelsesteamet på skolen samt TR’erne, men medarbejderne generelt, eleverne og den samlede forældregruppe skal også inddrages. Hvordan dette bedst sker, vil blive afklaret i de kommende uger.
- Meddelelser, v/ alle
- Eventuelt, v/ alle
Referat
- Mark West blev valgt som ordstyrer.
- Godkendt – der gives en orientering vedr. Covid19.
- Dårligt nyt – elevrådsarrangementerne på Vita har grundet Covid19 været nødt til at blive aflyst. Marcus vil tage mulighederne for at holde noget senere med videre. Der er snart generalforsamling i Danske Elevråd, som eleverne håber at kunne deltage i.
- Vi afventer pt. de endelige rammer fra både folketing samt lokale politikere. Da vi dog skal være klar allerede til sommer, er vi nødt til at tyvstarte nu.
Tankerne er, at den ramme, som kommer fra politisk hold, vil markere den bane, som vi bliver givet fri indenfor. At vi får nogle hegnspæle, som markerer den bane, som frisætningen foregår indenfor.
Vi ved, at ministeriet pt. tænker, at det, som skal være gældende fra sommer, bliver:
Det vil sige der pt. ikke er krav vedr.:
Det er vigtigt at høre alle de forskellige interessenter – både eleverne, forældrene og medarbejdere. Vigtigt at processen bliver til at forstå for alle og bliver konkret – ikke luftige ord, men helt ned på klasseniveau – hvad betyder det f.eks. i 3. klasse.
Der sker masser af gode ting på Bohrskolen i dag, og det er vigtigt, at dette ikke kastes væk. Idé om at se til hvad efterskolerne gør.
Skolebestyrelsen vendte kort, om der skal nye principper til. Umiddelbart skal forsøget sættes fri, men det vil bestyrelsen se, når vi ved, hvad vej det går. Visioner eller værdier frem for principper.
Mark West præsenterede Mentimeter-oversigten i forhold til, hvad de forskellige skolebestyrelsesmedlemmer har skrevet af ord til, hvad de tænker er vigtige i frisætningen.
Spændende med muligheden og hvad det udfolder sig til.
- Folkeskolens formålsparagraf
- Det skal være gratis at gå i skole
- Retskravene vedr. specialundervisning
- Krav om en skolebestyrelse
- Indhentelse af børneattester ved ansættelse
- En klageadgang – men nok i begrænset omfang
- Krav om et elevråd
- Undervisningsmiljølovgivning
- Fraværsregistrering
- Timefordelingsplan
- Skoledistrikter
- Nationale test
- Klasseloft
- Frit skolevalg
- Fælles mål i fagene
- Skoledagens længde
- Elevpauser
- Meddelelser – skolechefen Bo Meldgaard stopper pr. 1/12. Dette har betydet, at der sker en om organisation på rådhuset. Der ansættes således ikke en ny skolechef, men Ulla Visbech, som i dag er områdechef inden for Kultur, overtager i den ny organisationsmodel, hvor skole kommer ind under afsnittet Kultur og Skole.
Skole og Forældre holder landsmøde i morgen virtuelt – Bohrskolens bestyrelse deltager med 3 medlemmer.
- Eventuelt:
- Covid19 status: Der har været 5 tilfælde den sidste uge, både Fourfeldt og Vita har været ramt. I alle tilfældene har det været uden for skolerne, at smitten er sket. Der er fra kommunens side anbefalet en ny praksis: at nære kontakter fremover skal testes to gange, før man kan vende tilbage til skolen. Hidtil har det været okay at komme, hvis første test var negativ, og der ikke havde været symptomer (anden test skulle dog tages uanset).
- Referater på ny måde – grundet læsevenlighed og lovgivning om mulighed for elektronisk oplæsning inden for handicapområdet.
- Til næste møde: Princip for SFO og Klub, jf. ny klubstruktur.
- Covid19 status: Der har været 5 tilfælde den sidste uge, både Fourfeldt og Vita har været ramt. I alle tilfældene har det været uden for skolerne, at smitten er sket. Der er fra kommunens side anbefalet en ny praksis: at nære kontakter fremover skal testes to gange, før man kan vende tilbage til skolen. Hidtil har det været okay at komme, hvis første test var negativ, og der ikke havde været symptomer (anden test skulle dog tages uanset).
Deltagere
Forældrerepræsentanter: Mark West, Kasper Just Bonde, Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Christel Breum Lau, Gitte Mitzi Jensen.
Medarbejderrepræsentanter: Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter: Viktor Christensen, Marcus Scharstein.
Ekstern repræsentant: Sune Ahrenkiel.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Gæst: Karen Gerling Hansen, pkt. 4.
Fraværende: Kim Møller Jensen.
Referent: Dennis Kristensen
Dagsorden
- Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
- Jannie Britt Vognsen valgt som ordstyrer.
- Jannie Britt Vognsen valgt som ordstyrer.
- Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
- Godkendt.
- Godkendt.
- Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
- Fourfeldt:
Ønsker afklaring omkring, hvornår eleverne fra 8. og 9. klasserne igen må forlade skolen i frikvarterne.
Arbejder på en sportsturnering for eleverne – rullende sportsgrene på ugedagene.
Desuden samarbejde med andre skoler omkring bl.a. kortere skoledage.
- Fourfeldt:
- Revision af mål- og indholdsbeskrivelse for fritidsdelen, v/ Karen Gerling Hansen
- Karen Gerling Hansen præsenterede Bohrskolens mål- og indholdsbeskrivelse 2020, som skal revideres årligt. Den eksisterende mål- og indholdsbeskrivelse er tilpasset de kommunalt vedtagne rammer for fritidsområdet, som træder i kraft pr. 1. januar 2021.
Bestyrelsen spurgte ind til, hvordan beskrivelsen blev brugt, og hvordan de beskrevne indsatser blev evalueret. Desuden var bestyrelsen nysgerrig på antal indmeldte i ungdomsklubben – der er ikke sket en nedgang i medlemstallet ved at samle klubberne på afdelingen i Fourfeldt.
Mål og indholdsbeskrivelsen for fritidsdelen blev godkendt.
- Karen Gerling Hansen præsenterede Bohrskolens mål- og indholdsbeskrivelse 2020, som skal revideres årligt. Den eksisterende mål- og indholdsbeskrivelse er tilpasset de kommunalt vedtagne rammer for fritidsområdet, som træder i kraft pr. 1. januar 2021.
- 8. og 9. årgangs tilladelse til at forlade skolen i frikvartererne, v/ Ole Lerke
- 8. og 9. årgang på Bohrskolen har normalt lov til at forlade skolens område i frikvartererne. Denne tilladelse har været inddraget, siden eleverne kom tilbage fra Corona-hjemsendelsen i foråret, for at sikre, at elever på tværs af klasser og årgange ikke blander sig med hinanden i frikvartererne. Bestyrelsen drøftede, om der enten i fuldt eller begrænset omfang kan lukkes op for, at eleverne igen må forlade skolens område i frikvartererne.
Eleverne foreslog en rotationsordning, hvor klasserne på skift kunne få et frikvarter uden for skolen. Modsat er vi i en periode, hvor samfundet pt. lukker ned, og et flertal i bestyrelsen gav udtryk for, at det derfor ville sende et forkert signal, hvis skolen på nuværende tidspunkt igen gav eleverne lov til at gå i frikvarterne.
Beslutningen blev, at eleverne ikke får lov for nuværende. Ole Lerke laver et fælles skriv til alle på Bohrskolen om, at vi følger udviklingen i samfundet og også er klar til at se på mulighederne for, at eleverne kan forlade skolerne i frikvarterne igen, når stramningerne i samfundet lempes.
- 8. og 9. årgang på Bohrskolen har normalt lov til at forlade skolens område i frikvartererne. Denne tilladelse har været inddraget, siden eleverne kom tilbage fra Corona-hjemsendelsen i foråret, for at sikre, at elever på tværs af klasser og årgange ikke blander sig med hinanden i frikvartererne. Bestyrelsen drøftede, om der enten i fuldt eller begrænset omfang kan lukkes op for, at eleverne igen må forlade skolens område i frikvartererne.
- Frisætning af skolerne i Esbjerg Kommune, v/ Mark West og Ole Lerke
- Hvis lovgivningen falder på plads i folketinget, får skolerne i Esbjerg Kommune mulighed for at udvikle fremtidens folkeskole. Meget er således ikke afklaret endnu, men bestyrelsen tog alligevel muligheden for at diskutere muligheder og opmærksomhedspunkter i forbindelse med en given frisætning.
- Hvis lovgivningen falder på plads i folketinget, får skolerne i Esbjerg Kommune mulighed for at udvikle fremtidens folkeskole. Meget er således ikke afklaret endnu, men bestyrelsen tog alligevel muligheden for at diskutere muligheder og opmærksomhedspunkter i forbindelse med en given frisætning.
- Meddelelser, v/ alle
- Ole Lerke fortalte om de kommende obligatoriske forældrearrangementer på 0., 3., 6., og 7. årgang. Disse planlægges i samarbejde med SSP og har som mål at styrke forældrefællesskabet i den enkelte klasse.
Dorte Christensen er kommet ind som bestyrelsessuppleant.
Maria Winther, pædagogisk leder for fritid på Vita, går på barsel d. 16. november, og derfor konstitueres Julie Ulsøe Arendt, pædagog på Fourfeldtskolen Bohr, i stillingen.
Christel fortalte om et projekt på Fourfeldt omkring mobilfri frikvarterer.
- Ole Lerke fortalte om de kommende obligatoriske forældrearrangementer på 0., 3., 6., og 7. årgang. Disse planlægges i samarbejde med SSP og har som mål at styrke forældrefællesskabet i den enkelte klasse.
- Eventuelt, v/ alle
- Tine efterlyste mere virtuelt skole/hjemsamarbejde frem for kun skriftlig kommunikation. Allan kommenterede hertil, at han havde oplevet, at virtuelle forældremøder også kan være svære at få til at fungere tilfredsstillende. Ole Lerke tager det med ud i ledelsen.
Brobygning aflyses fra torsdag pga. corona.
- Tine efterlyste mere virtuelt skole/hjemsamarbejde frem for kun skriftlig kommunikation. Allan kommenterede hertil, at han havde oplevet, at virtuelle forældremøder også kan være svære at få til at fungere tilfredsstillende. Ole Lerke tager det med ud i ledelsen.
Deltagere:
Forældrerepræsentanter: Mark West, Kasper Just Bonde, Jannie Britt Vognsen, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Christel Breum Lau, Gitte Mitzi Jensen.
Medarbejderrepræsentanter: Lene Snitgaard Madsen.
Elevrepræsentanter:
Ekstern repræsentant:
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Fraværende: Kim Møller Jensen, Viktor Christensen, Julie Thomsen og Sune Ahrenkiel.
Referent: Dennis Kristensen
- Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
Tine Hedegaard blev valgt som ordstyrer. - Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Godkendt. - Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
Grundet Covid19 er vi lidt på stand-by, kun det store elevråd på Fourfeldt fungerer. Elevrådet på Fourfeldt arbejder på at oprette en konto til indsamlinger, for at have flere penge til initiativer. Det fælleskommunale elevråd har ikke afholdt møder endnu. - Revision af trafikpolitik, v/ Ole Lerke
Trafikpolitikkerne på skolerne i Esbjerg Kommune skal revideres årligt i september. Dette gælder også for Bohrskolens trafikpolitik.
Det foreslås, at der kommer en tilføjelse omkring el-løbehjul. De kan anvises til der, hvor de alm. løbehjul står.
Ådal vil gerne have en rettelse i forhold til brugen af de to p-pladser samt tilføjelse til af nye pædagogiske materialer.
Bestyrelsen havde en principiel drøftelse af afsnittet i trafikpolitikken, som foreskriver, at alle skal bære cykelhjelm. Dette på baggrund af, at praksis ikke altid er sådan for de ældste klasser. Bestyrelsesmedlemmerne udtrykte, at det at bære hjelm skal vi holde fast i – et meget godt signal. Og evt. kan der indkøbes hjelme til skolerne til udlån.
Rettelser og tilføjelser indskrives af Ole Lerke i Trafikpolitikken og rundsendes til bestyrelsen til endelig godkendelse.
Tradition tro laver medlemmerne af skolebestyrelsen i uge 43 et trafikpolitisk tiltag. Med tilstedeværelse på afdelingernes parkeringspladser i forbindelse med forældrenes morgenaflevering af deres børn. - Revidering af ”Princip for vikardækning”, v/ Ole Lerke
Det nuværende ”Princip for vikardækning” er fra 2016, og det blev på sidste skolebestyrelsesmøde besluttet at give det et ”eftersyn”. Under formål blev passussen omkring fremadrettet plan vendt, da det kan være svært altid efter to uger at præsenterer en fremadrettet plan – det vigtigste er, at der er kommunikation ud til forældrene. Og at vikardækning sker med kvalificeret pædagogisk personale. I princippet ændres ordene special- og AKT-lærere til MIL-medarbejdere.Det bør i lektioner med både en lærer og pædagog, og ved fravær af læreren, være sådan, at pædagogen overtager, også selvom der sættes en vikar på klassen.
Afslutningsvis blev det understreget, at det er vigtigt, at der undervises ifølge den vikarplan, som er lavet til vikaren.
Ole Lerke laver et udkast til det reviderede princip og rundsender til bestyrelsen til endelig godkendelse. - Ny suppleant i bestyrelsen, v /Mark West
Mark West har fået en henvendelse fra en forælder, som har spurgt til muligheden for at indgå i bestyrelsesarbejdet. Da vi for nuværende ikke har for mange suppleanter, tog bestyrelsen beslutning om, at Dorte Christensen kunne indtræde som suppleant.
Ole Lerke tager kontakt til Dorte Christensen og suppleanterne, for at høre om de vil konstituere sig på ny. - Tilmelding til Skole & Forældres landsmøde, v/ Allan Villumsen
Landsmødet afvikles i år virtuelt d. 21/11 2020. tilmelding aftales internt mellem bestyrelsesmedlemmerne. - Hjertestarter på Ådalsskolen Bohr, v/ Allan Villumsen
Bohrskolen har modtaget en henvendelse fra Hjertestartnu.dk, som via sponsorstøtte tilbyder skolen en gratis hjertestarter. Navnet på sponsor/sponsorer vil fremgå af det skilt, som opsættes ved hjertestarteren. Bestyrelsen besluttede sig for at afslå tilbuddet, da man ikke ønsker sponsornavne på skolens matrikel, og vil i stedet hellere, at skolen selv prioriterer en hjertestarter inden for vores egen økonomi.
Der er hjertestartere på Vita og Fourfeldt, men ikke på Ådal. Det vil i givet fald være her, en ekstra hjertestarter skal opsættes. - Meddelelser, v/ alle
Ole Lerke:
Status på Covid-19.
Røgfri skoletid.
Ansættelse af to nye ledere på Vitaskolen Bohr.
Mark West:
Shorewalk 2020 - Eventuelt, v /alle
Intet.
- Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
Kasper Just Bonde blev valgt. - Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Godkendt. - Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
Grundet Corona er der ikke afholdt møder. Dette for ikke at blande eleverne for meget, men der arbejdes på løsninger, f.eks. møde via TEAMS. - Foreløbige erfaringer med Teknologiforståelse på Fourfeldt
v/ Jan Thorsøe og Martin Hammer
Undervisningsministeriet indbød for godt et år siden alle skoler i Danmark til at deltage i et udviklingsarbejde om Teknologiforståelse. Målet er, at der fremadrettet skal undervises i Teknologiforståelse i folkeskolen, og udviklingsarbejdet skal bidrage med viden til hvordan. Fourfeldtskolen meldte sig som deltager, men kom desværre ikke med i puljen af udvalgte skoler. På trods heraf blev det besluttet alligevel at gøre sig nogle erfaringer med Teknologiforståelse på skolen, og det første års erfaringer foreligger nu.
Jan Thorsøe og Martin Hammer giver bestyrelsen en orientering om de indhentede erfaringer.
Jan Thorsøe og Martin Hammer fortalte om baggrunden og årsagen til projektet. Desuden omkring mål og indhold for faget ”teknologiforståelse”. På Fourfeldtskolen Bohr har 4. årgang haft 2 lektioner (teknologi som fag), mens 5. og 6. årgang havde 1 lektion (teknologi i faget).
Der har i teknologiforståelsen været tre spor – først Programmering og Engineering/ design på 4. årgang samt tema om at forholde sig kritisk til, hvad der sker på nettet, i spil mm. og herunder takt og tone på nettet på 5. - 6. årgang.
Bestyrelsen syntes projektet var godt og håber, det kan fortsætte.
Teknologiforståelse skal fra skoleåret 2021-22 også omfatte Vitaskolen og Ådalskolen. - Vikardækning på Bohrskolen, v/ Henrik Fribæk
På et bestyrelsesmøde i foråret blev det aftalt, at bestyrelsen skulle have en orientering om, hvordan nedenstående områder vedrørende vikardækning på Bohrskolen håndteres i det daglige. Hvad gør vi på Bohrskolen for at sikre kvaliteten af vikartimerne, og hvordan bliver vikarer ”oplært” og støttet undervejs, både i kortere og længere vikarforløb?
Hvilke forventninger er der til, at der ved fravær foreligger en undervisningsplan til vikaren?
Hvordan bliver der fulgt op på, om klasser, som i længere forløb har vikar, fortsat udvikler sig positivt både fagligt og socialt?
Hvordan er sammensætningen af vores vikarkorps?
Pædagogisk leder for undervisningen på Fourfeldtskolen, Henrik Fribæk, redegjorde for, hvordan skolens vikarkorps bliver klædt på til at kunne varetage undervisningssituationerne. Ligeledes om hvordan mulighederne for forberedelse og tilkaldeprocedurerne er. Bestyrelsen stillede opklarende spørgsmål undervejs, bl.a. omkring hvordan der støttes op med vikaren i en klasse, hvor der kan være kendte udfordringer; måden hvordan de enkelte vikarer bliver brugt på; hvordan hvis nu der ikke er en plan for hvad vikaren skal lave?
Det blev besluttet, at ”Princip for vikardækning”, som er fra 2016, skal ”efterses” og eventuelt revideres. - Høringssvar ”Rammer for udmøntning af principper på fritidsområdet, pkt. 1-12”
v/ Ole Lerke
På baggrund af kommentarerne fra bestyrelsen afsendes høringssvar til kommunen.
De principper, der blev vedtaget tilbage i december 2019, er nu blevet udmøntet. Desuden er der i det forslag, som bestyrelsen kan afgive høringssvar på, indarbejdet 1,4 mil. i besparelse.
I udarbejdelsen af rammerne for udmøntningen har der deltaget medarbejdere og ledere.
Kommentarer:
Punkt 4: Der indføres ferielukket i fritids- og ungdomsklubberne i uge 28-30. Herved har SFO og klubber samme ferielukning. Vil en ekstra uges ferielukning risikere at medføre, at nogle børn kommer til at mangle fritidsaktiviteter?
Punkt 10: De fysiske rammer for et SFO- og fritidsklubtilbud skal afspejle de indhold og de aktiviteter, der er centralt for fritidstilbuddene. Det er svært i forhold til de muligheder, der er på Vitaskolen.
Desuden undrede bestyrelsen sig over 11 måneders opkrævning i stedet for 12. Ligesom den nye struktur vil kræve tilpasning af bestyrelsens principper.
Endeligt blev det for de skærmede tilbud i Kultur og fritid regi, besluttet at tilføje til høringssvaret, at der ikke er egne midler hertil. Og det dermed skal findes i Børn og familie budgettet. - Temaer til Skolevæsnets Samråd, v/ Ole Lerke
Alle skolebestyrelsesformænd har modtaget denne henvendelse vedrørende Skolevæsnets Samråd:
Kære skolebestyrelsesformænd
Næste skoleår er der planlagt 2 møder i Skolevæsnets Samråd, hvor I som skolebestyrelsesformænd mødes med Børn & Familieudvalget og Kultur & Fritidsudvalget samt skolelederne og repræsentanter fra de faglige organisationer og Det Fælles Elevråd. Tanken med møderne er, at der skal være en tværgående dialog om centrale emner og temaer på skoleområdet i vores kommune.
Vi vil derfor meget gerne have input fra jeres skolebestyrelse til temaer, emner eller sager, som I ønsker taget op på møderne. Jeg håber, I vil behandle dette på jeres næste skolebestyrelsesmøde og skrive tilbage til mig - senest med udgangen af august. Skolebestyrelsen bedes komme med input til relevante emner, som kan drøftes i Samrådet.
Bestyrelsen kom med følgende forslag:
Online-undervisning – kan vi sætte en standard for, hvad der kan kræves af f.eks. lærere. - Orientering om hovedpunkterne i den indgåede arbejdstidsaftale mellem KL og DLF v/ Kim Møller Jensen
Vel vidende at aftalen i skrivende stund ikke er godkendt, giver Kim Møller Jensen en kort orientering om de væsentligste elementer i aftalen.
Kim fortalte om aftalen og lagde vægt på især samarbejde og de dialoger, der er pligt til på alle niveauer – kommunalt, skole og lokalt. Desuden der skal der ses på, hvordan tiden opgøres og kan synliggøres ved store opgaver. Aftalen er nu sendt til urafstemning både hos lærere og KL. - Meddelelser, v/ alle
Økonomi – der er nu sket lokal politisk godkendelse af ”Generelt løft til folkeskolen”. Det vil sige, vi kan få del i de penge, som blev nævnt på sidste møde, og som vi allerede til dels har udmøntet.
Corona:
Forældremøder gennemføres kun fysik for 0., 1. og 7. årgange.
Eleverne er opdelt i zoner i frikvarterne og holdes i hold på max elevernes årgange.
Medarbejderne er ligeledes opdelt i årgangsteam for at have styr på smittekæderne.
Skolefodboldturneringerne er aflyst, lige som også møder på tværs af årgangene, f.eks. elevrådene, er. - Eventuelt, v/ alle
Der blev efterlyst en bestyrelsesside med kommende punkter til møderne. Ole vil se på mulighederne herfor sammen med Mark.
Skoleåret 2019/2020
Referat af skolebestyrelsesmødet den 17. juni 2020
Deltagere:
Forældrerepræsentanter: Mark West, Kasper Just Bonde, Allan Højholdt Villumsen, Tine Hedegaard, Christel Breum Lau, Gitte Mitzi Jensen.
Medarbejderrepræsentanter: Søren Tackmann, Lene Snitgaard Madsen.
Ledelsesrepræsentanter: Dennis Kristensen, Ole Lerke.
Fraværende:
Ekstern repræsentant: Sune Ahrenkiel.
Forældrerepræsentant: Jannie Britt Vognsen,
Elevrepræsentanter: Oscar Uth Sørensen, Esther Balslev Petersen.
Referent: Dennis Kristensen
Dagsorden
Inden mødet præsenterede den ny adm. leder Dennis Kristensen sig selv for bestyrelsen, og omvendt.
- Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
Søren Tackmann blev valgt som ordstyrer. - Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Godkendt - Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
Deltog ikke, men tillykke til Esther med valget som formand for Danske skoleelever. - Fordeling af SB-medlemmer på kommende skoleårs forældremøder, v/ Ole Lerke
Skolebestyrelsen deltager i forældremøderne på O., 4., 6. og 7. årgang. Det skal aftales, hvem der dækker hvilke årgange.
Ådal: Allan
Fourfeldt: Tine 0. og 4. Christel 6. og 7.
Vita: Kasper O. og 4. Mark 6. og 7.
Linje S: Gitte - Gennemgang af kommende skoleårs skemaer, v/ Dennis Kristensen
Jf. gældende lovgivning skal kommende skoleårs skemaer forelægges bestyrelsen til overordnet godkendelse. Skemaerne vil ligge til gennemsyn på bestyrelsesmødet.
Godkendt. Evt. punkt til kommende år omkring gode erfaringer fra Corona — til justering af bestyrelsens princip for timefordeling. Og også fordele/ulemper ved faseskift. - Forældresporet i MIL, v/ Gitte Mitzi Jensen
Gitte Mitzi Jensen har siddet i en arbejdsgruppe sammen med andre forældrerepræsentanter fra kommunens skolebestyrelser og skolernes MIL-koordinatorer. Arbejdsgruppen har bl.a. haft til opgave at komme med ideer til, hvordan forældrene kan bidrage til, at arbejdet med MIL (Målrettede Inkluderende Læringsmiljøer) lykkes.
Gitte gav en orientering om arbejdsgruppens anbefalinger. Stor interesse fra alle skolerne omkring arbejdet. Hovedtemaerne omhandler: Hvordan kommunikeres ml. skole og hjem - hvordan inddrages forældrene og hvordan kan skolebestyrelserne støtte op.
Forældrerepræsentanterne har nu givet deres anbefalinger. Når dette er sammenskrevet til et inspirationskatalog tages det op i skolebestyrelsen. - Økonomiopfølgning, v/ Dennis Kristensen
Da vi er ca. halvvejs i budgetåret 202 , gav Dennis Kristensen en kort orientering om skolens aktuelle økonomistatus.
Der er en del uafklarede poster mest pga. COVID19 — hvor meget der gives refusioner for. Og samtidig ekstra midler som er bevilliget af folketinget. Men umiddelbart stiler vi mod et mindre underskud på 1,8%. - Meddelelser, v/ alle
Ole Lerke:
Teknologiforståelse på Fourfeldt. Forsøget fortsætter.
MIL-koordinatorstillingen. Slået op med samtaler slutjuni.
De ledige lederstillinger på Fourfeldt og Vita. Vi har afventet en mulig ny ledelsesstruktur for Esbjerg Kommune. Der slås op i august.
Næste skoleårs møderække i skolebestyrelsen:
26/8, 29/9, 26/10, 19/11, 14/12, 27/1, 23/2, 25/3, 28/4, 26/5, 17/6.
Alle møder afvikles kl. 18:30-21:00, undtagen møderne d. 14/12 og d. 17/6. Disse starter kl. 17:00.
Mark West:
Videohilsen til dimissionsarrangementerne d. 24. juni. - Eventuelt, v/ alle
Forslag omkring synlighed vedr. punkter til næste møde og opfølgning på projekter mm via TEAMS.
Bookbit - forslag om det kan indkøbes. Ole arbejder videre hermed.
Farvel og tak til Søren Tackmann som nu udtræder af bestyrelsen.
- 18:30-18:35 Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Gitte Mitzi Jensen foreslås som ordstyrer. Godkendt. - 18:35-18:40 Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Til beslutning. Godkendt. - 18:40-19:10 Status på den fulde genåbning af Bohrskolen, med fokus specielt på udskolingen v/ Tanja Mortensen og Henrik Fribæk.
Til orientering.
De pædagogiske ledere giver bestyrelsen en kort opdatering på den fulde genåbning af Bohrskolen. Fokus vil være på udskolingsdelen.
Status fra Vita:
Gået rigtig fint. Tiltrængt for elever og voksne.
Godt med ekstra forberedelsestid til lærerne.
Lærerne har knoklet, alle lokaler er i brug, selv madkundskab. 8. årgang er på Blåbjerggårdskolen.
God blanding af ude- og indeaktiviteter.
Udfordring har været 9. årgang mht. det faglige, da de er igennem pensum.
Samlet forløbet rigtig godt og taget godt imod af eleverne.
Planlægger at afholde prøver.
Der er ikke noget til hinder for at være ude med større grupper. Den yderlige bevægelse for eleverne er godt.
Status på Fourfeldtskolen.
Det er gået godt.
Vi har vejret med os.
Der er plads til alle elever i egne klasser – en enkelt klasse er flyttet i et større lokale.
Det tager lang tid med at vaske hænder.
Planlægning af 9. klassernes sidste skoledag.
9. årgang arbejder i fagdage.
Der er sidste skoledag og dimission 24. juni efter anbefalinger fra nedsat gruppe, elever og SSP. Det kan deles over både den 23. og 24. Rammen er ikke på plads endnu. - 19:10-19:25 Høringssvar ”Tillæg til kvalitetsrapport”, v/ Ole Lerke
Til drøftelse. To bilag: Brev til skolebestyrelser - tillæg til Kvalitetsrapport og Tillæg til Kvalitets-rapport 2018/2019, kontakt Bohrskolen.
Skolebestyrelsen har allerede afgivet høringssvar til kvalitetsrapporten for 2018-19, men efterfølgende har folketinget vedtaget et tillæg til bekendtgørelsen, som betyder, at mængden af data i kvalitetsrapporten er blevet udvidet. Tillægget er sendt til høring i skolebestyrelserne i Esbjerg Kommune.
På baggrund af kommentarerne fra bestyrelsen afsendes høringssvar til kommunen. Deadline for afgivelse af høringssvar er d. 22. juni.
Savner en ensartethed i benævnelserne af timer/lektioner, som er konverteret. Ellers OK. OL sammensætter et høringssvar, som bliver sendt ud til godkendelse i bestyrelsen. - 19:25-19:50 Virtuel undervisning, bl.a. på MS Teams, v/ Ole Lerke
Til drøftelse. I perioden med skolelukning blev der gjort en del erfaringer med virtuel undervisning, bl.a. på MS Teams. Hvilke fordele og ulemper oplevede forældre, elever og lærere ved denne form for undervisning? Hvad lærte vi, som vi kan tage med videre fremadrettet i forhold til virtuel undervisning på Bohrskolen?
Hvad har været godt?
Der har været ro til opgaverne derhjemme, flere forstyrrelser i skolen.
Læreren kunne optage vikarplanen, som kunne vises i klassen.
En kombination af virtuel og alm. undervisning kunne godt tænkes ind.
Kræver opkvalificering.
Godt til større elever – kræver en del disciplin.
Udfordring for forældre, der ikke er it-minded.
Fordele som forberedelse til næste dages undervisning.
Optage på video og sende det.
Generelt skal skolen være forberedt på at kunne benytte den virtuelle undervisning.
Være opmærksom på den store forskel i tilgang, udstyr og opbakning.
Vi skal videre med et eller andet, der har været noget, der virker. Måske en ide at nedsætte en arbejdsgruppe af it-ressourcepersoner og ildsjæle og ad den vej få det bredt ud.
Lektiehjælp kunne foregå virtuelt.
Der er mulighed for at søge fonde.
Hvad har ikke fungeret? - 19:50-19:55 Meddelelser, v/ alle
OL: Blå Mandag og dimission for 9. årgang.
Ang. dimission, se pkt. 3.
Ang. Blå Mandag – efter sommerferien. Se mere på: https://www.esbjergblueactioncard.dk/nyheder
Ungdomsklubber og fritidsklubber er genåbnet. Det var glade børn, der mødte frem.
De kommunale arbejdstidsforhandlinger for lærerne er brudt sammen. Dette års arbejdstidsaftale bliver med samme indhold brugt i kommende skoleår som et administrationsgrundlag.
Vi er rimeligt langt med næste års skemaer.
Esther ny midlertidig formand for Danske Skoleelever.
Mark: Andre skoler er begyndt at holde fysiske skolebestyrelsesmøder – OL: Det gør vi ved det næste møde.
Lokal afdeling af Skole og Forældre – hvem er med i en stiftende generalforsamling?
Her er også en fed hjemmeside vedr. aktiviteter ud af huset: https://www.ude.nu/
Christel: Hvad sker der med lejrskoler. OL: Lejrskole på 6. årgang er obligatorisk. De tilbydes en eller anden form for lejrskole i 7. klasse. OL har besluttet, at de øvrige lejrskoler bliver erstattet. 4 årgang kommer også afsted i 5.
Læring og bevægelse – behandles på et senere møde.
Allan: Er der alm. undervisning eller nødundervisning? OL: Der kører nødundervisning, som i undervisningstid er meget tæt på det normale timetal. Det sociale bliver vægtet højere end det faglige.
Tine: Ros til sammenlægning af de små hold til store.
Christel: Hvad sker der med det faglige niveau i forbindelse med Corona. OL: Overordnet er jeg ikke bekymret. - 19:55-20:00 Eventuelt, v/ alle
Intet.
- 18:30-18:35 Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Mark foreslås som ordstyrer. Godkendt. - 18:35-18:40 Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Til beslutning. Godkendt. - 18:40-19:40 Status på genåbningen af Bohrskolen
v/ Ditte Nielsen, Henrik Fribæk, Lisbeth Beyer, Maria Winther og Ole Lerke
Til orientering. De pædagogiske ledere giver bestyrelsen en opdatering på genåbningen af Bohrskolen:
på afdelingsniveau (Henrik, Lisbeth, Ditte)
på Linje S (Lisbeth)
i fritidsdelen (Maria)
i forhold til elever i udsatte positioner (Henrik)
Herefter tager vi en runde i bestyrelsen, for også at få indtrykkene med fra:
elever
forældre
personale
Vitaskolen:
0.-5. klasse: Torsdag, før eleverne mødte ind, knoklede lærere og pædagoger med at gøre skolen klar til 55 hold. Hver klasse er delt i to hold med mindst en kendt lærer og evt. en vikar. Der kom styr på sprit, håndvaske og toiletfordeling, indgange på skolen og zoner til hver årgang til aktiviteter. Alle lokaler er i brug på Vitaskolen. Der var et lille problem med, at forældrene klumpede sig sammen de første par dage, når de hentede elever, men vi skrev ud og har ikke hørt mere til det.
Færdselspatrulje er på plads og MG hjælper ekstra til, når vi ikke kan bruge skolepatruljen fra 7. årgang. 6.-9. klasse: Eleverne undervises via MS teams. I dag har der været et kursus i dette for personalet i overbygningen. Der er en daglig kontakt med eleverne. Det er organiseret i klasseteamet, hvordan dette løses. De pædagogiske ledere tager en status med de enkle teams på, hvordan det ser ud med MS teams, daglig kontakt, gode ideer, udfordringer osv.
Der er nødpasning til børn i udsatte positioner fra 6.-9. klasse. Dette foregår i hallen og på Studie 10.
Førskolestart:
På Bohr aftalte vi at være fælles i ideen, men forskellige i udførelsen, for at kunne overholde sundhedsstyrelsens retningslinjer. Alle børn blev modtaget med flag, og de fik alle en T-shirt med vores Bohrlogo og skolens navn. Derudover fik de en briksjuice og en figenstang. Der er lavet en lille video om førskolebørnenes første skoledag på Facebook. På Vita er der 10 førskolegrupper. Pædagogerne kommunikerer med forældrene på AULA og skriver også deres ugebrev derinde.
Fourfeldtskolen:
Det er gået fint. Gode tilbagemeldinger. Børn glade for at komme i skole.
Der har været nødpasning på Fourfeldtskolen for 6.-9. klasse allerede før påskeferien. Lærerne har været i tæt dialog med hjemmet og de sociale myndigheder for at få eleverne med i nødpasningen. Det er svært at være i nødundervisning derhjemme for de deltagende elever. Eleverne har brug for hjælp til lektier og til at styre deres skoledag. Ligeledes deltager eleverne også i MS Teams.
Ådalskolen:
Rigtig god opstart, elever og personaler er glade for at være tilbage.
Tiltag med ensretning på gange, opdeling af zoner udenfor og fokus på hygiejne og rengøring- har gjort personalet trygge i opstarten, hvilket mange har til kendegivet. Alle har været glade for den korte skoledag og de små hold, der giver større mulighed for relationsarbejde.
De forældrehenvendelser, der har været, er løbende håndteret. Forældrene har overvejende været positive og har tilkendegivet dette.
Fritidsdelen:
For at skabe et overblik over tilmeldte børn, der har et pasningsbehov om morgen og om eftermiddagen, er der lavet lister med barnets navn, hvor der står, hvad de har brug for. De lister sendes hver dag opdateret til personalet. På den måde er der et overblik over antallet af børn i forhold til antallet af voksne. Skulle nogle børn dukke op, uden de er på listen, ringer personalet til forældrene og beder dem kontakte lederen, hvis de skal benytte sig af SFO.
Lige nu er der meldt
Vita – 102
Ådal – 27 + 9 på S
Fourfeldt – 100 ca.
Så lige under 240 børn benytter fritidstilbuddet på Bohr lige nu. Børnene er delt op i grupper inden for deres årgange og på Ådal, kan det være på tværs af årgange, da de er så små. Personalet er hver dag den samme gruppe, og børnene er også de samme. På Vita er der hængt sedler op på alle dørene ved SFO’en, hvor der er et telefonnummer på de voksne, som har årgangen, og kommer forældrene før tid en dag, for at hente deres barn, kan de blot ringet til nummeret, og så sender de voksne barnet ud til forældrene.
På Vita er der også et lille hold af medarbejdere, der efter morgenvagten er vores ”sprittere”. Det betyder, at de hjælper til med at rengøre legetøj og hjælpe dem, der har brug for lidt ekstra rengøring, eksempelvis til ordblindetesten, klargøring af førskolelokaler mm.
Linje S Vitaskolen og Ådalskolen:
Rigtig god opstart også her, alle elever og personaler fra 0.-9. klasse er i gang igen i tidsrummet kl. 8.00-12.00.
Elever og personaler er glade for at være tilbage, og forældrene er glad for at have børnene i skole igen. De profiterer af strukturen og forudsigeligheden. Den korte skoledag og det velforberedte personale har betydet, at vi ikke har haft hverken grænseoverskridende adfærd eller magtanvendelser på nuværende tidspunkt. Eleverne har hjemmefra været forberedt på ekstra håndvask og på at holde afstand. Det har været en stor hjælp.
De forældrehenvendelser, der har været, er løbende håndteret. Forældrene har overvejende været positive og har tilkendegivet dette. Det har dog været en udfordring for flere forældre med 48 timers-reglen efter sygdom, hvilket er helt forståeligt.
Eleverne:
Mødes med klassens primære lærer en gang om dagen. Mangler information fra skolen omkring, hvordan man skal arbejde. Der har været forskellige platforme med forskellige lærere. Eleverne vil gerne i skole igen – det er hårdt, og det er ensomt. Vil gerne have fag online/videoopkald. Det giver en større kvalitet for eleverne.
Forældre:
Det har været svært at kombinere at arbejde hjemme og at tage sig af ens barns undervisning. Efter opstartsvanskeligheder med online undervisning, virker det fint. Først var der mange lektier hjemme. Efter eleverne er startet i skole, er der ingen lektier. Passende niveau i lektier. Der er kommet mere rytme i dagligdagen. Lektierne er repetition – der læres ikke nyt. De store elever skal selv lære sig nyt. Det kan være en udfordring. Lærerne klarer det fornuftigt under de betingelser, der er. Motivationen er svær at fastholde for de ældste elever. MS Teams er højdepunktet for eleverne. Der er mange afleveringsopgaver til overbygningen. Det kan være lidt uoverskueligt. Det kan være sårbart med de små legegrupper i 0.-5. klasse. Små zoner at lege i. Lærere og pædagoger gør et stort stykke arbejde i forhold de udfordringer og rammer, som er nu. Det var svært at overskue opgavemængden/lektierne i starten for de ældste elever. Der myldrer mange elever ud på samme tid, når eleverne har fri. Dejligt med opdateringer på Facebook. God opstart i førskolen.
Personale:
Førskole-eleverne klarer det super godt. Det fungerer fint med rengøring og at vaske hænder. Der kommer en rutine i hverdagen. Det går bedre, end personale havde troet. Det var dejligt at komme tilbage på skolen. Det tog lang tid for lærerne i starten at forberede undervisning til overbygningen – hvad kunne bruges og ikke bruges. Der ved at komme gode måder at løse nødundervisningen på i Aula, fx undervisningstråde. På 9. årgang på Fourfeldt arbejdes der i fagdage. Det fungerer godt. En af udfordringerne er de elever, som det er svært at komme i kontakt med. Medarbejderne bliver godt informeret om det, der sker.
Sune:
Der bruges Zoom på EG. Gymnasiet forsøger at undervise i elevernes skema online. Der er blevet installeret håndvaske udenfor, da 3.g’erne skulle i skole.
Ole:
Der undervises ud fra nødundervisningsbekendtgørelsen. Den lægger op til, at der ikke skal undervises i alle fag, og den tager højde for situationen. Prøver at koncentrere os omkring nogle fagområder. Det er rigtigt, at eleverne er meget ude. Det skal eleverne. Vi må ikke praktisere undervisning indenfor hele dagen. Det handler om sikkerhed. Derfor er leverne meget ude. Det er nødundervisning, skolen leverer, ikke en normal undervisning. Det handler om at få eleverne i gang igen. Vi må ikke blande de primære legegrupper. Det siger retningslinjerne Men vi håber, at der kommer nogle opblødninger.
Det er blevet besluttet i Esbjerg Kommune, at alle elever på 6.-9. årgang skal være på MS Teams mindst 1 ½-2 timer hver dag. De pædagogiske ledere tager kontakt til de enkelte klasseteams for at følge op kravet. Udfordringer med, at nogle få lærere underviser om formiddagen samtidig med, at de har lektioner i overbygningen. Det betyder rent faktisk, at de kommer til at undervise for meget, hvis begge dele skal fastholdes fremadrettet.
De fleste elever i 0.-5. klasse er mødt til undervisningen i skolen. Hvis vi spotter elever, som mistrives, skal vi tage hånd om det. Det gør Bohrskolen i nødpasning på skolerne for 6.- 9.klasse. Efter genåbningen af skolerne har ministeriet ét sted meldt ud, at denne praksis gerne må fortsætte, mens det et andet sted er meldt ud, at nødpasningen for de ældste elever ikke længere må fortsætte. Esbjerg Kommune har rettet en henvendelse til ministeriet, for at få sagen afklaret. - 19:40-19:50 Konvertering af UUV på mellemtrinnet og Linje S, v/ Ole Lerke
Til vedtagelse. Bilag: Ansøgning om konvertering af understøttende undervisning på 4.- 9. klassetrin, kontakt Bohrskolen.
I lighed med tidligere år skal vedhæftede ansøgninger om konvertering af understøttende undervisning til to-voksen timer på mellemtrinnet og Linje S godkendes af bestyrelsen, inden de fremsendes til skolechefen.
Ansøgningerne er godkendt af skolebestyrelsen. - 19:50-19:55 Meddelelser, v/ alle
Der er ansat en ny administrativ leder på Bohrskolen. Det meldes ud på torsdag, hvem der er ansat. 11 ledige lærerjobs pr. 1. august 2020 var slået op på Bohrskolen. Der var 140 ansøgere. Der blev ansat gode folk.
Der lægges skema 19. og 20. maj.
Personalet på Bohrskolen har klaret covid-19 krisen fantastisk. - 19:55-20:00 Eventuelt, v/ alle
Intet.
- 18:30-18:35 Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Søren Tackmann foreslås som ordstyrer. Søren Tackmann valgt. - 18:35-18:40 Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Til beslutning. Dagsorden godkendt. - 18:40-18:50 Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
Til orientering.
Vita skolefest: Rigtig fin tilslutning – 250 elever. Festen gik fint. Ca. 3000 kr. i overskud.
Fodboldturnering på Vita: Går fint – turneringen er næsten færdig.
Vita: Fastelavnsfest. Gik også rigtig godt Fastelavnsfester også på Fourfeldt og Ådal. - 18:50-19:40 Vikardækning på Bohrskolen, v/ Ditte Egetoft og Ole Lerke
Til drøftelse.
På sidste bestyrelsesmøde blev det aftalt, at Ole Lerke sammen med en af de pædagogiske ledere for undervisning, Ditte Egetoft, giver bestyrelsen en orientering om, hvordan følgende områder vedrørende vikardækning på Bohrskolen håndteres i det daglige:
Hvad gør vi på Bohrskolen for at sikre kvaliteten af vikartimerne, og hvordan bliver vikarer ”oplært” og støttet undervejs, både i kortere og længere vikarforløb?
Hvilke forventninger er der til, at der ved fravær foreligger en undervisningsplan til vikaren?
Hvordan bliver der fulgt op på, om klasser, som i længere forløb har vikar, fortsat udvikler sig positivt både fagligt og socialt?
Hvordan er sammensætningen af vores vikarkorps?
Data på, hvor stort omfanget af vikardækningen på Bohr er.
Afbud fra Ditte E.
OL kommenterer derfor kun de sidste to pinde.
Sammensætningen af vikarkorps: ”Andet” fylder noget mere end sygdom. Ca. hver 6. lektion bliver vikardækket. Overvejelse: Kan man dække kendt fravær med faste lærere? Vikarkorpset består primært af ikke-uddannede på alle 3 matrikler. Punktet tages op på næste møde. - 19:40-20:20 Handlemuligheder og konsekvenser ved episoder med vold eller trusler om vold, v/ Ditte Egetoft og Ole Lerke
Til drøftelse.
I forlængelse af bl.a. det slagsmål, som fandt sted i tunnelen ved Vitaskolen før jul, har bestyrelsen ønsket at få en orientering om, hvilke handlemuligheder skolen har i forbindelse med episoder med vold eller trusler om vold, herunder hvilke konsekvenser sådanne episoder kan afstedkomme.
Der gives en orientering om både de forhold, som kun involverer elever, og om de forhold, som involverer elever og personale. Udsat til næste møde. - 20:20-20:35 Høringssvar ”Uddannelse og Job”, v/ Ole Lerke
Til drøftelse. Tre bilag: Høring om Handleplan for Uddannelse og Job, Handleplan for Uddannelse og job på Esbjerg Kommunes skoler og Fælles mål Uddannelse og Job, kontakt Bohrskolen.
Handleplan for ”Uddannelse og Job” er sendt til høring i skolebestyrelserne.
Der spørges i høringen specifikt ind til følgende:
Understøtter handleplanen i nødvendigt omfang de overordnede målsætninger, som der er angivet i Undervisningsministeriets læseplan for Job og Uddannelse?
Handleplanens temaer og aktiviteter er udvalgt med henblik på at sikre størst mulig bredde i de pædagogiske indsatser på de forskellige årgange. Er denne ambition indfriet?
Hvordan kan implementeringen af handleplanen understøttes bedst muligt?
På baggrund af kommentarerne fra bestyrelsen afsendes høringssvar til kommunen. Deadline for afgivelse af høringssvar er d. 4. marts.
Understøtter planen de overordnede intentioner? Svært gennemskuelig. Vi har dog tillid til, at der er sammenhæng mellem den lokale plan og læseplanen.
Er der bredde i de pædagogiske indsatser? Vi kunne godt ønske mere vægt lagt på de ”bløde” områder – f.eks. SOSU. Hvordan understøttes handleplanen? Oprettelse af forældrebank. Afsluttende bemærkninger:
Uddannelse og job omtales som et ”fag” i handleplanen – det er retteligt et emne.
Positivt at vejledningsindsatsen bredes bredt ud og omfatter alle – jævnfør de sidste 2 dots i ”Esbjerg Kommunes fokus for de unges valg af uddannelse og job er:” således at det er alle unge, der tilbydes vejledning.
Større fokus på de lokale uddannelsesmuligheder. - 20:35-20:50 Forældresporet i MIL, v/ Gitte Mitzi Jensen
Til orientering.
Gitte Mitzi Jensen har siddet i en arbejdsgruppe sammen med andre forældrerepræsentanter fra kommunens skolebestyrelser og skolernes MIL-koordinatorer. Arbejdsgruppen har bl.a. haft til opgave at komme med ideer til, hvordan forældrene kan bidrage til, at arbejdet med MIL (Målrettede Inkluderende Læringsmiljøer) lykkes. Gitte giver en orientering om arbejdsgruppens anbefalinger. Punktet udsættes til næste møde. - 20:50-20:55 Meddelelser, v/ alle
OL: Morten Heide er stoppet som adm. leder. Man går efter et opslag i næste uge. Planen er, at 1. maj er en ny adm. leder på plads. Fra 1. april er Birgitte Henriksen konstitueret i Georg stilling. Pæd. leder for fritid på Vita skal ansættes pr. 1/8. Den ledige stilling som MIL-koordinator skal ligeledes besættes. - 20:55-21:00 Eventuelt, v/ alle
Teknologi-indsatsen kunne passende være et punkt på en kommende dagsorden. Jan Thorsøe vil blive inviteret til at gøre rede for erfaringerne indtil nu.
- 18:30-18:35 Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Allan Højholdt Villumsen foreslås som ordstyrer. Allan valgt. - 18:35-18:40 Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Til beslutning. Godkendt. - 18:40-18:50 Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
Til orientering.
Nye bænke på skolerne. Har fået en konto.
Skolefodbold konto. Involveret i ”Education” – projekt. Formål: at få flere studerende til Esbjerg. Bohrskolen har 2 elevrepræsentanter i Advisery-board. - 18:50-19:10 Budget 2020, v/ Ole Lerke
Til vedtagelse. Vedhæftede Budget 2020 er udarbejdet på baggrund af den kommunale budgettildeling til de enkelte skoler. Bilag Budget 2020, kontakt Bohrskolen.
Ole gennemgår tallene i budgettet. Tallene ligger tæt op ad sidste års budget. Gør opmærksom på: ”kopiudgifter”, ”PC-investeringer” og ”bygningsvedligehold”. Ca. 500.000 er bundet i Erasmus-projekt. Det er planen, at anvende en del midler på udearealer til overbygningen. I forhold til 2019 kommer Bohrskolen ud med et lille underskud på ca. 150.000 kr. Budgettet vedtaget. - 19:10-19:30 Timefordelingsplan 2020-21, v/ Ole Lerke
Til vedtagelse. Vedhæftede timefordelingsplan 2020-21 følger det vejledende timetal og lever dermed op til de krav, som er gældende i Esbjerg Kommune. Bilag: Timefordelingsplan 2020-21, kontakt Bohrskolen. Ole gennemgår timefordelingsplanen. Langt hen ad vejen er timefordelingsplanen dikteret af ministeriet. Enkelte afvigelser på de enkelte årgange gennemgås og foreslås.
Timefordelingsplanen vedtaget. - 19:30-19:50 Høring kvalitetsrapport 2018-19, v/ Ole Lerke
Til drøftelse. To bilag: Brev til skolebestyrelser og Kvalitetsrapport 2018/2019, kontakt Bohrskolen. Kvalitetsrapporten 2018-19 for Esbjerg Skolevæsen er sendt til høring i bestyrelserne. På baggrund af kommentarerne fra bestyrelsen afsendes høringssvar til kommunen. Deadline for afgivelse af høringssvar er d. 3. februar.
Bemærkninger:
I et MIL-perspektiv er det er påfaldende at andelen af elever, der sendes i segregerede tilbud er stabil.
Det er interessant at sammenligne på tværs af skoler – tjener til inspiration
Kvalitetsrapporten er taget til efterretning. - 19:50-20:15 Vikardækning på Bohrskolen, v/ Christel Breum Lau
Til drøftelse. Hvad gør vi på Bohrskolen for at sikre kvaliteten af vikartimerne, og hvordan bliver vikarer ”oplært” og støttet undervejs, både i kortere og længere vikarforløb?
Hvilke forventninger er der til, at der ved fravær foreligger en undervisningsplan til vikaren?
Hvordan bliver der fulgt op på, om klasser, som i længere forløb har vikar, fortsat udvikler sig positivt både fagligt og socialt?
Med udgangspunkt i ovenstående problematikker skal bestyrelsen drøfte, hvilke konkrete spørgsmål med relation til vikardækning, den ønsker uddybet på et kommende bestyrelsesmøde. Denne uddybning vil Ole Lerke sammen med en pædagogisk leder for undervisning varetage.
Forslag: centralt at få blokeret streamingtjenester.
Hvordan ser vores vikarkorps ud?
Konkrete data kunne være et godt grundlag at arbejde ud fra – f.eks. samlede vikartimer på et skoleår.
Ole samarbejder med en pædagogisk leder og vender tilbage på et bestyrelsesmøde. - 20:15-20:25 Godkendelse af undervisningsmateriale, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Bohrskolen er blevet tilbudt gratis at kunne tilgå en digital platform med læringsvideoer. Inden tilbuddet accepteres og videreformidles til elever, forældre og lærere, ønskes skolebestyrelsens godkendelse heraf. Beslutning: Ole kontakter IT-ressourcepersonerne for en afprøvning. - 20:25-20:45 Forældresporet i ”Kom-hils-tal”, v/ Mark West
Til drøftelse. Som tidligere besluttet i skolebestyrelsen skal der arbejdes videre med skole/hjem-kampagnen ”Kom-hils-tal”. Der skal i den forbindelse nedsættes en arbejdsgruppe, som skal udfolde forældresporet i kampagnen. Sammen med nedsættelsen af arbejdsgruppen skal målet for gruppens arbejde aftales. Der nedsættes en arbejdsgruppe med det formål at gøre det operationel. Arbejdsgruppen: Kasper, Mark og Christel. - 20:45-20:55 Meddelelser, v/ alle
OL: Status på tunnelen ved Vitaskolen. Tilsyneladende ro på.
OL: Status på indskrivning til kommende 0. klasse på Bohrskolen. OL orienterede.
Mark: Lokalrådet er meget obs. på Sædding bibliotek – eks. I forhold til biblioteksboks. Det samme i Vita-området.
Mark: Biodiversiteten forsøges øget ved forskellige initiativer.
Gitte: Det første møde i MIL-gruppen har været afholdt. Meget brain-storming. I morgen afholdes endnu et møde. Et pkt. på næste bestyrelsesmøde.
Er der nyt i forhold til ”lege-tanter”. Initiativer er løbet lidt ind i problemer, så pt. er den parkeret. - 20:55-21:00 Eventuelt, v/ alle
Intet
- 17:30-17:35 Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Mark West foreslås som ordstyrer. Mark valgt. - 17:35-17:40 Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Til beslutning. Godkendt. - 17:40-17:50 Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
Til orientering.
Fourfeldtskolen - har haft æbleskivesalg, tjent ca. 2.500 kr. Der arbejdes på at lave en mulighed for at de store (8. og 9) kan hjælpe de mindre elever med lektier. Der arbejdes på at få et køleskab i pav 3. Eleverne skal gøre dem rene.
Vitaskolen – pebernøddegætteleg, Vitaskolens julenisse – gættekonkurrence med ledetråde hver uge, gevinster er biografbillet. Den 18. er der juledag, her er alle julerier placeret. Banko i hallen, æbleskivesalg, salg af ris alamande, bordfodboldturnering, vindere af juleudsmykning.
Undersøgelse viser, at ingen elever har oplevet bevægelse i undervisningen. - 17:50-18:00 Princip for optag på linjerne Da Vinci, Science og International, v/ Ole Lerke
Til vedtagelse. Vedhæftede princip forelægges bestyrelsen til endelig godkendelse. Bilag: Princip for optag på eliteidræt og Da Vinci, kontakt Bohrskolen.
Opfølgning fra sidste møde. Nu er alle linjer skrevet på. Overskriften rettes til. Det tilføjes, at der henvises til pjecerne. Princippet er herefter godkendt. - 18:00-18:20 Nøgletal prøvekarakterer og trivsel 2018-19, v/ Ole Lerke
Til orientering. Bestyrelsen får en orientering om de nyeste nøgletal for prøvekarakterer og trivsel i skoleåret 2018-19 på Bohrskolen.
Tallene er taget til efterretning. Vi ligger over lands- og kommunegennemsnit. - 18:20-18:30 Økonomiopfølgning, v/ Ole Lerke
Til orientering. Dette regnskabsår nærmer sig sin afslutning, og bestyrelsen får en orientering om, hvordan Bohrskolen økonomisk forventes at komme ud af 2019.
Der er et mindre overskud, det følges løbende. Hver afdeling har fået 100.000 kr. til lokale ønsker og behov. Der kigges på udearealer f.eks. på Vitaskolen, hvor der laves en forskønnelse i området ved svømmehallen, senere skal det bredes ud på Fourfeldtskolen. Elevrådet har et stort ønske om pannabaner. Det ser fornuftigt ud. - 18:30-18:45 Understøttende undervisning og valgfag på 7.-9. årgang, v/ Ole Lerke
Til drøftelse. I forbindelse med de seneste ændringer af folkeskoleloven ændres timefordelingsplanen for udskolingen en anelse. Bestyrelsen får en orientering om ændringerne samt den hermed forbundne udmøntning af den understøttende undervisning og valgfag på 7.-9. årgang.
Der er indført praksis-faglig valgfag på 7. og 8. Der er valg mellem håndværk og design, madkundskab, billedkunst og musik. Der afsluttes med eksamen efter 8. kl. Der flyttes rundt på fagene 3 timers idræt flyttes fra mellemtrinnet til udskolingen. UUV bliver spist i udskolingen.
Det er svært at se multi-flex overleve på sigt. Men foreløbig fastholdes modellen. Uanset hvilken klasse man går i skal man have valgfag. Vi forsøger at fastholde en mulighed for at vælge – et eller andet. Evt. skifte hvert halve år. - 18:45-19:00 Opsamling på mødet med Børn & Familieudvalget d. 26. november om Børne- og Ungepolitikken, v/ alle
Til drøftelse. Hvad hørte du på mødet? Er der noget, vi skal arbejde videre med på bestyrelsesniveau?
Der blev foreslået at tage Børne- og Ungepolitikken op i løbet af 2020 med henblik på at arbejde mere konkret med politikken. - 19:00-19:15 8. og 9. klassernes tilladelse til at forlade Bohrskolen i frikvartererne, v/ Ole Lerke
Til drøftelse. På baggrund af episoden d. 6. december, hvor to af Vitaskolens elever var oppe at slås i tunnelen ved skolen, er de ældste elevers mulighed for at forlade skolen i frikvartererne inddraget indtil jul. Hvad gør vi efter nytår?
Efter jul indføres normale tilstande, der vil i en periode fortsat være skærpet tilsyn i tunnelen. Ole skriver ud til forældrene, med en bemærkning om at tilladelsen kan inddrages igen.
Der kigges på om der skal laves en generel skrivelse ang. tilladelse til at forlade skolen i frikvarterene, som skal underskrives af forældrene. - 19:15-19:25 Meddelelser, v/ alle
OL:
Status på Erasmus-projekterne. Der er pt 4 projekter:
om skolehjemsamarbejde
eliteidræt, Vita er tovholder
smart kids smart city - alle skoler i Esbjerg
internationale linje er med i et projekt om FN’s 17 verdensmål (køn og ren energi)
Tilbagemelding på GDPR-lempelser. Skelnen mellem portrætfoto og situationsfoto ophæves. - 19:25-19:30 Eventuelt, v/ alle
Videopræsentation.
- 18:30-18:35 Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Kasper Sinning foreslås som ordstyrer. Kasper valgt. - 18:35-18:40 Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Til beslutning. Dagsorden godkendt. - 18:40-18:50 Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
Til orientering. Unge-Byrådsdagen. Elevrådet har vundet 200.000 kr. Elevrådet har haft ide om et kort til brug for de ældste elever i forskellige sammenhænge. Har mødt borgmester og andre VIP’er. Aviser har udvist stor interesse. Går i gang næste uge med realiseringen af ideerne. Der er en ide om en app. Kortet er tænkt henvendt til 7. – 10. årgang. Kommunen er behjælpelig i virkeliggørelsen. TIL LYKKE!
Elevrådsdag netop overstået. Der er stemning for fest for de ældste elever. Forældre forsøges inddraget. Måske igennem klasseforældrerådene. Man arbejder på en afvikling fredag. Måske i foråret.
Julebingo på Vita-skolen. Derudover de traditionelle ting.
Bordfodbold turnering planlægges på Vita. - 18:50-19:10 Evaluering af princip for optag på eliteidræt og Da Vinci, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Det blev i forbindelse med vedtagelsen af Princip for optag på eliteidræt og Da Vinci besluttet at evaluere princippet efter et år. Princippet evalueres med henblik på eventuelle justeringer. Bilag: Princip for optag på eliteidræt og Da Vinci, kontakt Bohrskolen.
Ole foreslår at den del, der omhandler eliteidrætsklasserne skrives ud af princippet. Begrundelsen er, at Ole, som skoleleder, ikke har beslutningskompetencen til at udvælge hvilke elever, der optages. Den øvrige del beholdes.
Det foreslås at skolens øvrige linjer (inklusiv Da Vinci) indskrives i princippet.
Princippet forelægges til vedtagelse på næste møde. - 19:10-19:40 45 minutters daglig bevægelse, v/ Ole Lerke
Til drøftelse. Regeringen har for nylig påtalt, at det på mange skoler i Danmark kniber med at udmønte de 45 minutters daglig bevægelse, som folkeskolereformen ellers gjorde obligatorisk.
Bestyrelsen skal drøfte og aftale, hvordan den på mødet i december bedst muligt kan blive orienteret om, hvordan det ser ud med implementeringen af de 45 minutters daglig bevægelse på Bohrskolen.
Forslag om at inddrage elevrådet i en undersøgelse.
Tanker om i denne sammenhæng at se på skolen som 3 faser: yngste, mellemtrin og udskoling.
OL tager det op på et ledelsesmøde, hvordan relativ valid data kan skaffes. Vender tilbage på et kommende møde. - 19:40-20:10 Opfølgning på arbejdsweekenden på Fanø v/ Mark West, Gitte Mitzi Jensen og Søren Tackmann
Til orientering. På sidste bestyrelsesmøde blev det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, som fik til opgave at arbejde videre med de mange ideer til forældresamarbejde, som weekenden på Fanø mundede ud i.
Arbejdsgruppen har holdt møde d. 12. november og giver en opdatering på arbejdet i gruppen.
Ole og Mark laver en video, som fortæller om principper for skole/hjem samarbejde. Målgruppen er forældre (måske på et forældremøde), medarbejdere mv. Tænkes som et ”kick off” til videre arbejde. Platformen(–erne) overvejes (eks. Aula).
Der skal tænkes ind i et forældrespor og i et medarbejderspor. Evt. udarbejdelse af spørgeramme. Ole bærer opgaven videre. - 20:10-20:25 Valg af repræsentant til kommunal arbejdsgruppe om ”forældresporet” i MIL v/ Ole Lerke
Til beslutning. Som en del af de 8 politiske anbefalinger til arbejdet med MIL i Esbjerg Kommune skal der nedsættes en arbejdsgruppe, som får til opgave at medtænke ”forældresporet” i MIL. Alle skolebestyrelser skal udpege et medlem til arbejdsgruppen. Repræsentant: Gitte. - 20:25-20:40 Lokalafdeling af Skole & Forældre, v/ Mark West
Til orientering. Formændene for skolebestyrelserne i Esbjerg Kommune har taget initiativ til at danne en lokalafdeling af Skole & Forældre. Mark West vil orientere om lokalafdelingen samt opfordre til, at medlemmer fra skolebestyrelsen på Bohrskolen tager del i arbejdet i lokalafdelingen.
http://www.skole-foraeldre.dk/lokalafdeling
http://skole-foraeldre.dk/nyheder/sammen-er-vi-stærkere-også-lokalt
Der er etableret en lokalafdeling af Skole & Forældre. Vedtægterne er etableret. Der indkaldes til stiftende generalforsamling. Er der i bestyrelsen nogle, der vil være med til stiftelsen? Alle formænd for bestyrelserne i Esbjerg er med. Inden julemødet bedes man rette henvendelse til Mark i tilfælde af interesse for at være med. - 20:40-20:50 Meddelelser, v/ alle
Sommerferiepasning: Vi skal melde ind hvor SFO holder ”sommerferie-pasning” i 2020. Der er forslag om, at det er på Vita. Enighed om, at det er Vita.
Overvejelser om et tættere samarbejde med bestyrelsen i børnehaverne.
Der har været afholdt info-møder på de tre matrikler ang. indskrivning til næste skoleår. Meldingerne der er kommet tilbage, er meget positive. - 20:50-21:00 Eventuelt, v/ alle
Mark: Der er muligvis lempeligere regler i forhold til GDPR i forhold til billeder. OL undersøger.
Orientering om tanker i forhold til 2 års valgperiode i skolebestyrelserne.
ST udleverer ELF medlemsblad.
- 18:30-18:35 Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Jannie Vognsen foreslås som ordstyrer. Jannie blev valgt. - 18:35-18:40 Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Til beslutning. Dagsorden godkendt. - 18:40-18:50 Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
Til orientering.
Fælleselevrådet: Esther har med det fælleskommunale elevråd været til møde med det politiske udvalg, hvor elevrådsarbejdet er blevet drøftet. Der er indsendt to forslag til ungeelevrådet – et om en donut-vogn i Esbjerg og et om gratis transport til alle elever i Esbjerg Kommune (også i weekenderne).
Elevrådet på Vitaskolen har et ønske om, at der afholdes en fest for udskolingen. Elevrådet peger på, at det kan være et fint socialt arrangement, hvor eleverne kan knyttes sammen på tværs af linjer, interesser mv.
Ole Lerke har allerede haft en kort drøftelse herom med elevrådskontaktlærer på Vitaskolen, Morten Guldberg. Der peges fra skolebestyrelsen på, at der skal være opmærksomhed på, at niveauet holdes nede, så der ikke er forventninger om dyre kjoler, kørsel i limousine osv. Også opmærksomhed på, om der skal arrangeres noget for de yngre elever.
Ole Lerke tager en kontakt til Fourfeldtskolens elevrådskontaktlærer for at høre, om der også er interesse herfor på Fourfeldtskolen.
Danske skoleelever afholder landskonference, hvor der er deltagelse af repræsentanter fra Vitaskolen. - 18:50-19:35 Opfølgning på bestyrelsens arbejdsweekend på Fanø d. 4.-5. oktober v/ Vibeke Vind og Ole Lerke
Til drøftelse. Ledelsesteamet har drøftet, hvordan vi på Bohrskolen kan arbejde videre med de forslag til udvikling af forældresamarbejdet, som udsprang af arbejdsweekenden på Fanø. Den videre proces præsenteres med henblik på drøftelse.
Vibeke præsenterede et forslag til en ”rammefortælling” om skole/hjem-samarbejdet på Bohrskolen, lavet med afsæt i drøftelserne på arbejdsweekenden. Det skal ses som en lille brik i det store billede af skole/hjem-samarbejdet.
Klasseforældrerådene kan bruge som forum til formidling af budskabet – måske særligt i forhold til ”Hils på hinanden”.
Vi skal ikke være bange for at stille forventninger til forældrene i forhold til, hvad de kan byde ind med.
Der er nok forskel på, hvordan/hvor meget forældre i henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling er en del af dagligdagen på skolen og hvor/hvad der kan bydes ind med.
Forslag om også at lave noget for at aktivere klasseforældrerødderne yderligere i forhold til det, de laver i dag. Etablere rammer for et samspil med skolebestyrelsen. Der kan fx laves arrangement særligt for forældrerødderne – fx oplæg, medproducenter af idekatalog.
Der er grønt lys til at arbejde videre med udkastet.
Der nedsættes en arbejdsgruppe med både forældrevalgte, medarbejderrepræsentanter og ledelsesrepræsentanter: Mark, Allan, Gitte og Søren fra bestyrelsen deltager sammen med Ole, Vibeke og en pædagogisk leder. Ole indkalder til møde. - 19:35-20:00 Flipped learning/ classroom, v/ Mark West
Til drøftelse. Som drøftet i forbindelse med arbejdsweekenden på Fanø kunne flipped learning/ classroom være et element i udviklingen af forældresamarbejdet på Bohrskolen.
Vedhæftede link henviser til et klip på Youtube, som Mark West for nogle år siden producerede, for at afprøve ideen med flipped learning/ classroom. Med udgangspunkt heri lægges der op til en drøftelse af, om/hvordan et element som dette eventuelt vil kunne anvendes som en del af forældresamarbejdet på skolen.
https://youtu.be/LBF9S4E2TAA
Mark præsenterede de overordnede tanker bag.
Hvordan kan det forbedre skole/hjem-samarbejdet? Et forslag kan fx være til formidling af informationer, som formidles på forældremøderne, udsendelse af nyhedsbreve mv. Der kan også tænkes i præsentation/budskaber fra skolen ledelse i form af video. Tilsvarende fra skolebestyrelsen til forældrene på skolen.
Der er endvidere mange spændende perspektiver i forhold til brug i undervisningen. Det kan måske også være med til at åbne skolen for hjemmene på en anden måde end, det vi plejer at gøre.
Arbejdsgruppen, nedsat under punkt 4, inddrager drøftelserne om dette punkt i arbejdet med skole/hjem-samarbejdet. - 20:00-20:30 Princip for skole/hjem-samarbejde, v/ Ole Lerke
Til drøftelse og eventuel vedtagelse. Vedhæftede udkast til princip er en sammenskrivning af de to eksisterende principper for ”skole/hjem-samarbejde” og ”information og kommunikation mellem skole og hjem”. Bilag: Princip for skole/hjem-samarbejde, kontakt Bohrskolen.
Udkastet er udarbejdet af Søren Tackmann, Mark West og Ole Lerke og tager bl.a. højde for overgangen til Aula. Bestyrelsen får mulighed for at forholde sig til og kommentere udkastet inden endelig vedtagelse.
Ole orienterede om tankerne bag udkastet. Forslag om at de formelle rammer, der nu står nederst, flyttes op øverst. Drøftelser om, hvorvidt der kan stilles krav/forventninger til forældrenes ansvar i forhold til at støtte op om deres barns læring. Ligeledes drøftelser om forældrerådet rolle i klasserne. Hvor konkret skal det være – hvad kan man forvente osv. Dette kan evt. tænkes sammen med idekataloget, som blev drøftet under pkt. 4.
Under punktet kommunikation og information skal det overvejes, hvilken rolle Facebook skal have. Måske skal det konkretiseres, hvad Facebook bruges til og måske skal der bare stå sociale medier.
Formuleringen: ”Håndtering af komplekse problemstillinger skal ske via mundtlig kommunikation.” bør nok ændres til: ” Håndtering af komplekse problemstillinger bør ske via mundtlig kommunikation.”
Forslag om at ændre i prioriteringen af punkterne ved forældrenes ansvar således, at trivsel opprioriteres.
Der arbejdes videre med princippet, hvor Ole sammenskriver mv ud fra de indkomne input, hvorefter det rundsendes til alle med henblik på endelig godkendelse. - 20:30-20:50 Henvendelse til Mark West fra fire piger på 6. årgang på Vitaskolen Bohr, v/ Mark West
Til drøftelse. Mark West har modtaget nedenstående henvendelse fra fire piger på 6. årgang på Vitaskolen Bohr, som han gerne vil drøfte med bestyrelsen.
Vi er 4 piger der hedder Emily, Ida, Mia og Helene. Vi går i 6A på Vitaskolen, og er i gang med projekt Edison. Vi har en ide vi gerne vil have ført ud i livet, og er derfor af skolens kontor og Morten Heide blevet henvist til dig. Vi vil gerne starte med at fortælle lidt om vores produkt og vores tanker bag det. I projektet har vi valgt at sætte fokus på ensomhed og mobning. Vi har fokus på ”Vi er mere ens end forskellige”. Vi vil gerne genindføre skoleuniformen, men på en ny måde. Tanken bag en skoleuniform på en nytænkende måde, er at styrke fokus på det faglige niveau og på skolens sammenhold – skabe holdånd.
Vi bruger vores tøj til at iscenesætte os selv, og når man møder en ny person så er det udseende man kigger på først. Vi kunne godt tænke sig at fjerne den ”stress-faktor” i skoletiden, som det kan være for mange, det at de ikke skal bruge energi på at passe ind, men bruge deres energi på at føle sig som en del af et fællesskab.
Vores tøj har en effekt på andre menneskers opfattelse af os, men også på vores egen selvopfattelse og arbejdspræstation.
Hvis man føler sig godt tilpas i sit tøj, så har mange undersøgelser vist, at det kan fremme ens præstation. Vi er i dialog med Wood Wood, som er et dansk mærke, fuld af personlighed og stil. Vi tror, at Wood Wood kan være med til, at gøre en skoleuniform personlig og stilet, så det bliver modtaget positivt.
Vores udspil er at tilbyde en mørkeblå sweat samt t-shirt i hvid og blå. De skal være med et personligt logo, og evt. WoodWwood print i nakken.
Vi tænker, at på denne måde, har eleverne stadig mulighed for at skabe sin egen personlige stil, via sko, bukser, hår mm.
Vi har været rundt på skolen og spørge, og eleverne er meget positive overfor ideen, ligeledes er ledelsen.
Tanken er at starte med hele Esbjerg Kommune, eller som start kunne man lave et forsøg med en eller flere skoler og så udvide derefter. Hvis man eksempelvis tager afdeling-BOHR i Esbjerg kommune så er der ca. 2250 elever, fordelt ud på 3 skoler. Vi har lavet et eksempel på hvordan en uniform med logo kunne se ud, se vedhæftet fil. Bilag: kontakt Bohrskolen.
Vores tanke er selvfølgelig at dette skal eksponeres på alle sociale medier, aviser og evt. tv, da det gerne skulle styrke de unges selvværd, på den lange bane.
Vi håber på at få skabt et fællesskab som gerne skulle resultere i et sundt højt fagligt niveau. Det er at sammenligne med når vores børn går til en fritidsaktivitet og de eks. I håndbold køber ens træningsdragter, de dragter giver en følelse af at høre til og vigtigst af alt at HØRE SAMMEN.
Vi vil gerne få alle elever til at føle:
at de er ligeværdige.
at de er gode nok som de er.
sig godt tilpas.
at verden er fuld af muligheder.
sig som en del af et fællesskab.
sig selvsikker.
sig værdsat.
Vores tanke med at skrive til dig er, at få en dialog i gang, vi vil meget gerne mødes med dig hurtigst muligt, hvis du kan finde tid.
Mark har holdt møde med de pågældende elever for at høre nærmere om tankerne.
Skolebestyrelsen finder tankerne om at gøre noget for at alle er ligeværdige, føler sig gode nok som de er osv. er sympatiske og gode, men det er næppe en trøje der gør det. Der skal støttes op om fællesskabet og at der er plads til alle og mangfoldighed. Skolebestyrelsen opfordrer elevrådene på afdelingerne til at drøfte en evt. kampagne til fremme af fællesskabet.
Økonomisk har skolen ikke mulighed for at prioritere penge til et sådan tiltag, hvorfor det kun kan realiseres ved egenbetaling og sponsorater. Skolebestyrelsen kan ikke bakke op om egenbetaling og sponsorater.
Der kan evt. arbejdes videre i fælleselevrådet på Bohr, om det skal være muligt at købe en trøje med skolens logo, hvis det er noget, der er ønske om. Der kan dog ikke blive tale om en uniform, som alle skal bruge/have. Der skal tænkes på prisen så alle har mulighed for at købe en sådan.
Elevrådet er også blevet kontaktet herom af de pågældende elever og det er på som punkt på elevrådsmøde om et par uger. - 20:50-20:55 Meddelelser, v/ alle
Morten lånes ud til Darum Børneby i en konstitueret skolelederstilling i perioden fra medio november til udgangen af februar. Der konstitueres ikke en anden person til Mortens stilling. - 20:55-21:00 Eventuelt, v/ alle
Tanker om at stifte en lokalafdeling af Skole & Forældre. Formålet et at skolebestyrelserne får en samlet ”stemme”.
- 18:30-18:35 Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Kasper Just Bonde foreslås som ordstyrer. Kasper blev valgt. - 18:35-18:40 Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Til beslutning. Dagsorden godkendt. - 18:40-18:50 Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
Til orientering. Der har været afholdt jubilæum på Fourfeldtskole, hvor elevrådet via forskellige aktiviteter tjente godt 10.000 kr, som skal bruges på bl.a. skolens udeområder. Der afholdes aktiviteter som fx bagagerumsmarked fremadrettet.
På Vitaskolen er der fokus på planlægning af idrætsdag, som afholdes lige op mod efterårsferien. Esther har endvidere deltaget i konference i København samt paneldebat i Middelfart i indeværende uge. - 18:50-19:20 Høringssvar Ny klubstruktur i Esbjerg Kommune, v/ Ole Lerke
Til beslutning. 2 bilag: Høring af ny struktur for fritidstilbud under skoler og Ny klubstruktur i Esbjerg Kommune, kontakt Bohrskolen.
Bestyrelsen skal med udgangspunkt i vedhæftede materiale afgive høringssvar vedrørende ny klubstruktur i Esbjerg Kommune. Deadline for afgivelse af høringssvaret er d. 16. oktober 2019.
Aktuelt er der forskel på forældrebetalingen afhængigt af, om der er tale om SFO eller fritidsklub. Af materialet fremgår det, at der etableres et samlet fritidstilbud for børnene på 0. – 6. klassetrin. Hvad betyder det for forældrebetalingen.
Det er usikkert/uklart, hvad der sker med til tildelingen til handicappede børn/børn med særlige udfordringer.
I forhold til princip 4 savnes en stillingtagen til hvad, tilbuddet til de unge mennesker, der bare gerne vil ”gå i klub” skal være.
Opfordring til at der i det videre arbejde involveres medarbejdere, der har deres gang i ”klubverdenen”.
Der stilles spørgsmålstegn ved, om det er det rigtige at skubbe de unge mennesker ud i de tilbud, der er i foreningerne, som ofte koster mere at være en del af.
Ligeledes kan der stilles spørgsmålstegn ved, om et kommunalt tilbud skal konkurrere med private tilbud i fritidslivet.
Der gives udtryk for, at klubberne vel ikke nødvendigvis skal placeres på selve skolerne, men måske i umiddelbar nærhed af skolen.
Der er bekymring for, at medlemmerne forsvinder fra klubberne, hvis klubberne flyttes fra de eksisterende klublokaler.
Bestyrelsen udtrykker opbakning til, at distriktsskolerne får frihed til at definere klubtilbuddet.
Der er undren over at MIL-penge fra skolen-delen skal finansiere behovet for særlige tiltag i fritidsdelen.
Der spørges til, hvordan selve besparelsen skal findes. Der er ingen konkrete anvisninger.
Der gives udtryk for en stor undren over, at det af materialet (side 3) fremgår, at de centrale specialtilbud (specialklasser og specialpædagogiske grupper) udfases eller nedlægges. Dette forligger der ifølge bestyrelsen eller skolens ledelse nogle politiske beslutninger omkring. - 19:20-19:40 Revision af trafikpolitikken, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Trafikpolitikkerne på skolerne i Esbjerg Kommune skal revideres årligt i september. Dette gælder også for Bohrskolens trafikpolitik. Fire bilag: Trafikpolitik, Trafikpolitik luftfoto FO, Trafikpolitik luftfoto ÅD og Trafikpolitik luftfoto VI, kontakt Bohrskolen.
Der har på Bohrskolen været tradition for, at medlemmerne af skolebestyrelsen i uge 43 laver et trafikpolitisk tiltag, f.eks. tilstedeværelse på afdelingernes parkeringspladser i forbindelse med forældrenes morgenaflevering af deres børn. Skal bestyrelsen også lave noget tilsvarende i år?
Trafikpolitikken vurderes at være velfungerende. Der foretages en enkelt justering på kortmaterialet vedrørende Fourfeldtskolen.
Forslag om, at der igen i uge 43 laves tiltag fra skolebestyrelsens side. De forældrevalgte koordinerer selv. Skolens ledelse udsender primo oktober skrivelse med opfordring om eftersyn af lygter mv. på cyklerne i den mørke tid. - 19:40-20:05 Masterplan for prioritering af indsatser på kommunens skoler, v/ Morten Heide
Til beslutning. To bilag: Masterplan Bohrskolen og Gennemgang af Masterplan, kontakt Bohrskolen.
Alle investeringsbehov på skolerne i Esbjerg Kommune er blevet kortlagt og samlet i en omfattende rapport. Skolebestyrelserne bliver i perioden 26. september til 9. oktober bedt om at prioritere de indsatser, som er påpeget for de enkelte skoler, men da vi ikke har planlagt skolebestyrelsesmøde i denne periode, tager vi drøftelsen nu med henblik på at kunne afgive svar i høringsperioden.
Morten har været rundt på de tre afdelinger og drøftet forholdene lokalt. Med afsæt i dette beslutter bestyrelsen, at Bohrskolens prioriteringer fremsendes. - 20:05-20:25 Skilsmissegrupper ved Headspace, v/ Ole Lerke
Til beslutning. På sidste bestyrelsesmøde fremlagde Ole Lerke en forespørgsel fra Headspace om at måtte tilbyde deltagelse i skilsmissegrupper til de af skolens elever, hvis forældre er blevet skilt. Bestyrelsen ønskede yderligere oplysninger om tilbuddet inden en endelig stillingtagen, og de ønskede oplysninger forelægges bestyrelsen på mødet.
Enighed om, at det er et godt tilbud og at skolen fint kan sende materialet ud til forældrene. Som udgangspunkt bør kommunikationen foregår direkte mellem de enkelte hjem og Headspace.
Opfordring om at Headspace kommer ud på afdelingerne og informerer om tilbuddet på et personalemøde. - 20:25-20:40 Meddelelser, v/ alle
Morten Heide: Madordningerne på afdelingerne.
Ole Lerke: Sune Ahrenkiel afløser Erling Petersson som eksternt medlem i bestyrelsen. - 20:40-21:00 Eventuelt, v/ alle
Der er kommet invitation til landsmøde for Skole og forældre den 15. og 16. november. Opfordring om deltagelse fra de forældrevalgte. Mark, Allan, Kasper J.B. deltager gerne. Der er plads til 4 deltagere. Frist for tilmelding er 30. september.
Mette Witt Hagensen, tidligere formand for Skole og forældre, nuværende formand for Børnerådet, har budt sig til i forhold til deltagelse i arbejdsweekenden for bestyrelsen i oktober. Forslag om, at hun kan deltage om fredagen. Ole og Georg tænker hende ind i programmet.
Afsked med Erling Petersson, som stopper som rektor for Esbjerg Gymnasium og dermed også udtræder af Bohrskolens bestyrelse.
- 18:30-18:35 Valg af ordstyrer, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Tine Hedegaard Bruun foreslås som ordstyrer. Tine blev valgt (med kage!!). - 18:35-18:40 Godkendelse af dagsorden, v/ ordstyreren
Til beslutning. Godkendt! - 18:40-18:45 Nyt fra elevrådet, v/ elevrådet
Til orientering.
Vita: første møde. Hvad skal overskud fra sidste år bruges til? Bordfodboldturnering.
Julearrangementer.
Skolefester.
Meldt ind i fælles kommunal ungeråd – forslag om gratis buskørsel til alle elever. Tilmeldt fælleskommunalt elevrådskursus.
Fourfeldt: 50 års jubilæum i uge 37.
Forsøger at skaffe sponsorater til tombola m.m. - 18:45-19:30 Oplæg om MIL, v/ Vibeke Vind og Ole Lerke
Til orientering. Pr. 1. august er MIL (Målrettede Inkluderende Læringsmiljøer) trådt i kraft på skolerne i Esbjerg Kommune. MIL er politisk vedtaget og er den ramme, inden for hvilken skolerne for fremtiden skal arbejde med bl.a. inklusion.
Vibeke Vind, Bohrskolens nyansatte MIL-koordinator, og Ole Lerke giver bestyrelsen en orientering om intentionerne bag MIL samt eksempler på nogle af de første MIL-tiltag på Bohrskolen.
Intentioner: Udgangspunktet er et 8 punkts politisk opdrag. Udgifterne til segregering er kraftigt stigende. En elev koster 250.000 kr. om året. Pengene (100 millioner) er lagt ud på skolerne. Linje S eksisterer stadigvæk. Begrebet fællesskab er omdrejningspunktet her. Indsatserne er det almene tilbud i skole og fritid. Der skal bygges bro mellem almen sporet og special sporet. Vi skal også arbejde i ”midtersporet”.
Grundlæggende er der tale om en kursændring fra individet mod fællesskabet. Fællesskabet er bærende med plads til forskellige individer. Vores elever – vores opgave. Opgaven definerer indsatsen – fleksibilitet.
Mål: Vi skaber en kultur, hvor vi i et forpligtende samarbejde går over broen.
Værdier: den professionelle har ansvar for relationen. Fællesskaber omkring børn skaber fællesskaber mellem børn. Handlinger er altid kontekstafhængige.
Første tiltag: Ansættelse af MIL-koordinator.
Fælles SFO på Ådal hvor almen og special i 0. og 1. klasse er sammen. Det bliver et både-og! Positive tilbagemeldinger.
Praktiskorienterede undervisningsfællesskaber – for elever der har brug for at opleve succes. Pædagogerne er tænkt ind. Der er 10 elever til to voksne – lærer og pædagog.
På Ådal er oprettet et MIL-hold af elever der ellers ville være blevet segregeret.
NEST-klasser – amerikansk koncept, der er videreudviklet i Århus. Der er to voksne på en klasse med 20 elever hvoraf op til 4 elever har udfordringer. Bohr er ved at videreudvikle på dette på to 4. klasser på Fourfeldt.
Esbjerg Kommune i samarbejde med UC-Lillebælt sender alle personaler på kompetencekursus. Starter med ledelsen allerede i september.
Gennemgang af ”tændstikmodellen”. - 19:30-19:45 Skolebestyrelsens deltagelse på forældremøder, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Skolebestyrelsen deltager i år i fællesdelen af forældremøderne på 0., 3., 6. og 7. årgang. På 3. årgang kolliderer dette med SSP’s faste deltagelse i forældremøderne på samme årgang, hvilket betyder, at der ikke først kan afvikles et fælles møde for hele årgangen, men at forældremøderne skal placeres på forskellige datoer.
Som konsekvens af ovenstående foreslås det, at skolebestyrelsen fremadrettet, fra skoleåret 2020-21, deltager på forældremøderne på 0., 4., 6. og 7. årgang.
0., 2., 4. og 7 klasse blev besluttet. - 19:45-20:15 Organdonation og skilsmissegrupper, v/ Ole Lerke
Til beslutning. Skolen har modtaget to henvendelser omhandlende organdonation og skilsmissegrupper. Da begge henvendelser involverer private og familiemæssige forhold, er der brug for skolebestyrelsens godkendelse, inden de konkrete henvendelser vil kunne videregives til lærerne og hjemmene.
Henvendelserne forelægges bestyrelsen i forbindelse med drøftelsen af punktet.
Alt uv materiale skal i princippet godkendes i skolebestyrelsen.
Ang. organdonation. Problematikken rejses fordi her er der en fra en bestemt organisation, der kommer med et budskab. Tilbuddet sættes ind andre i tilbud i forbindelse med den åbne skole.
Ang. Headspace og skilsmissegrupper. Der blev stillet spørgsmål ved hvordan de forestiller sig kontakten. OL undersøger. Punktet tages op på næste møde. - 20:15-20:40 Meddelelser, v/ alle
Ole Lerke:
Bohrskolens atommodel. OL præsenterede modellen.
Arbejdsweekenden på Fanø d. 4.-5. oktober. Programmet udsendes snarest.
Status på Erasmus+ forløb på Bohrskolen. Bohrskolen er med i 4 projekter – se hjemmesiden www.bohrskolen.dk
Sciencetalentklasser på Fourfeldt på standby. Der er ikke fysisk plads.
Erling præsenterer naturvidenskabsfestivalen i uge 39 for 7. klasser.
10. september Vincent Hendrics om digital dannelse – tilbud for personale.
Mark: Energiens folkemøde.
Christel stiller spørgsmål til de forskellige madtilbud på matriklerne. OL undersøger. - 20:40-20:45 Eventuelt, v/ alle
Erling træder ud af bestyrelsen efter september mødet. OL retter henvendelse til hans efterfølger Sune Ahrenkiel med henblik på at tilbyde ham den ledige plads som ekstern medlem af bestyrerlsen.
Vores skolebestyrelse
Skolebestyrelsen arbejder med den overordnede retning på Bohrskolen. Se hvem der er med i bestyrelsen og find referater fra møderne.
Internationalt samarbejde
Bohrskolen er som en kreativ og eksperimenterende skole dybt engageret i internationalt samarbejde. Vi er løbende med i forskellige Erasmus+-projekter.
Særlig støtte til ordblinde
Bohrskolen tilbyder særlig støtte til elever, der har svært ved at læse og stave.