- Forside
- Alle folkeskoler
- Vitaskolen
- Skolebestyrelsen
- Referater fra bestyrelsesmøde
Referat af møde i skolebestyrelsen for Vitaskolen
Den 30. september 2024 kl. 17:00-19:30
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Kasper Just Bonde, Allan Højholdt Villumsen, Birte Andersen, Jan Maass Lindhardt, Louise Hinrichsen Thorsen, Jesper Von Seelen, Natasja Tønder Bech, Line Juncher Lysdahlgaard, Kasper Sinning.
Medarbejderrepræsentanter: Michael Kristensen.
Elevrepræsentanter: Mathilde Nissen.
Ekstern repræsentant:
Ledelsesrepræsentanter: Maria Winther, Ole Lerke.
Gæst: Jesper Hjuler, pkt. 3.
Fraværende
Sune Ahrenkiel, Rikke Schlüter, Josefine Guldhammer Johansen
Referent
Maria Winther.
Referat
Punkt 1: Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 2: Nyt fra elevrådet, ved elevrådet
Første møde i elevrådet blev en hel dag, hvor alle i elevrådet var samlet. Her blev man sat i små grupper, hvor der blev arbejdet med forskellige aktiviteter, der kommer til at ske i løbet af dette skoleår – herunder bordfodboldturnering, håndboldturnering, fodboldturnering, samt andre gode aktiviteter.
Punkt 3: Udveksling med Kina på Da Vinci Linjen, ved Ole Lerke
Jesper Hjuler, som er koordinator på Da Vinci Linjen, orienterer bestyrelsen om udvekslingerne på Da Vinci Linjen.
Der er i de seneste 15 år primært udvekslet med: Polen, Portugal, Spanien, Holland, Kina.
Der er ved at blev lavet et samarbejde med Tyskland, gerne til 7. årgang.
Jesper fortæller om samarbejdet med Kina, og hvordan samarbejdet startede op.
Siden 2011 har Da Vinci udvekslet med Kina. Dog har de ikke været afsted i de år, der var COVID19.
Jesper viser, hvordan et program ser ud for eleverne i deres tid i Kina. Eleverne er afsted i 9 dage.
Der tales ind i, hvordan der tjenes penge ind til sådan en udveksling. Her er det forældrene i klasserne, der via et rejseråd beslutter, hvordan de vil tjene penge ind til klassen. Det vigtige i denne proces er, at alle børn uanset indtjening har lige vilkår i forhold til udvekslingen.
Jesper fortæller, at Kina er et godt land at rejse i. Der er styr på tingene, og det er trygt for eleverne.
Der spørges ind til, hvorfor Kina er valgt frem for andre lande. Jesper fortæller, at kulturen, maden, forståelsen for andre mennesker, gæstfriheden og en anden måde at gå i skole på, giver eleverne et unikt indblik i en anden kultur end vores.
Man vælger som elev Kina til, det er ikke påtvunget for eleverne.
Eleverne får en masse viden om Kina, og der arbejdes i klasserne med, hvad Kina er for et land.
Nogle af skolebestyrelsens medlemmer mener, at udvekslingerne med Kina ikke bør fortsætte grundet menneskerettigheder, klima og de geopolitiske forhold.
Skal vi fortsætte, da det er en unik mulighed, vi tilbyder vores elever på Da Vinci Linjen, eller skal vi stoppe, fordi de ovenstående eksempler vejer tungest?
Der tages ikke en beslutning om fremtidig udveksling med Kina. Nu har emnet været drøftet og vil senere blive drøftet igen med henblik på en endelig beslutning.
Punkt 4: Princip for klassekasser, ved Ole Lerke
Med baggrund i en forældrehenvendelse forelægges bestyrelsen et udkast til Princip for klassekasser. Skolen har ikke tidligere haft et princip for klassekasser, fordi dette område i forvejen er beskrevet og reguleret i folkeskoleloven. Bestyrelsen vurderer, at Folkeskolelovens regulering af klassekasser er tilstrækkelig, hvorfor bestyrelsen ikke ønsker et selvstændigt princip for området.
Udkastet til Princip for klassekasser omdannes i stedet til en inspirationsliste/vejledning for forældrerådene og introduceres fremadrettet på forældremøderne i 0. klasse. Maria Winther tager det med til børnehaveklasselederne i 0.klasse.
Punkt 5: Princip for forældreråd, ved Ole Lerke
I forlængelse af pkt. 4 er der også lavet et udkast til Princip for forældreråd. Der er i bestyrelsen enighed om, at der ikke er behov for et sådant princip, og at det i stedet omdannes til en inspirationsliste/vejledning til forældrerådene på Vitaskolen.
Inspirationslisten/vejledningen kan med fordel suppleres med input fra personalet på Vitaskolen.
Punkt 6: Princip for frisættelsesforsøget, ved Ole Lerke
Princip for frisættelsesforsøget er oprindeligt vedtaget af skolebestyrelsen på Bohrskolen. Bestyrelsen godkender princippet med det eksisterende indhold.
Punkt 7: Livsmod og læring, ved Kasper Just Bonde og Ole Lerke
På Vitaskolen ønsker vi først og fremmest at bibringe vores elever Livsmod & Læring, men hvad betyder det konkret? Og hvilken vision og værdier skal skolen stå på?
Punktet er på som indledning til et større forløb, hvor alle på Vitaskolen bliver inddraget. Det handler om at få vores slogan til at leve på Vita, og hvordan vi konkret gør det.
For ledelsen handler det meget om de sunde fællesskaber, som er med til at give livsmod og derved også mulighed for læring.
For at tale om livsmod er det vigtigt, at vi får en fælles forståelse af, hvad livsmod er. Slår man livsmod op, så betyder det mod og lyst til livet, hvilket ligger i forlængelse af Bohrskolens tidligere vision, Mod og lyst til læring.
På en kommende arbejdsdag vil bestyrelsen drøfte, hvad livsmod og læring betyder for os, og hvordan vi kan finde de gode pejlemærker/fyrtårne at sigte efter i dagligdagen på skolen.
Punkt 8: Meddelelser, ved alle
Da flere af skolebestyrelsens medlemmer ikke kan deltage i arbejdsdagen på den foreslåede dato, 8. november, finder Ole Lerke sammen med Sune Ahrenkiel en ny dato.
Dialogmøde med Børn & Skoleudvalget den 28. november.
Børn & Skoleudvalget inviterer til det årlige dialogmøde med repræsentanter fra skolebestyrelserne.
Ole deltager sammen med Jesper Von Seelen og Line Juncher Lysdahlgaard.
Skole & forældre landsmøde d. 22. – 23. november.
Allan Villumsen, Kasper Just Bonde og Line Juncher Lysdahlgaard deltager i landsmødet.
Medarbejdernes Dag d. 4. oktober afholdes som den plejer. Skolebestyrelsen giver brød til alle medarbejdere på Vitaskolen.
De kommunalt besluttede besparelser på ungdomsklubberne betyder for Vitaskolens elever, at de fortsat skal benytte ungdomsklubben på Fourfeldtskolen.
Den foreslåede besparelse med sammenlægning af skolerne i Bramming er sat på pause.
Lukning af Egekratskolen er stadig i spil.
Tale/høre klasserne, 0. – 2. årgang, på Danmarksgade Skole flyttes til Præstegårdsskolen.
Vejrup Skole bliver pr. 1. august 2025 en børneby.
Til masterplanerne er der afsat 5 millioner kroner i 2025, 10 millioner i 2026 og 45 millioner i både 2027 og 2028. Dette dækker samtlige skoler i Esbjerg Kommune. Masterplanen for Vitaskolen koster ca. 60 millioner kroner at gennemføre. Vitaskolen har bl.a. behov for nye lokaler til vores fritidsklub.
Punkt 9: Eventuelt, ved alle
Louise Hinrichsen Thorsen: Emneugen – Der er rigtigt mange mennesker på skolen på én gang, når der er Åbent Hus. Kan dette arrangeres anderledes? Punktet drøftes på et kommende skolebestyrelsesmøde.
Birte Andersen: Hvordan sikrer vi, at alle SFO-børn, som er i sommerferiepasning på en anden skole, får en god modtagelse på den ”ukendte” skole? Maria Winther tager problemstillingen med til de andre ledere af fritid på vores naboskoler.
Referat af møde i skolebestyrelsen for Vitaskolen
Den 28. august 2024 kl. 17:00-19:30
Mødedeltagere
Forældrerepræsentanter: Kasper Just Bonde, Birte Andersen, Jan Maass Lindhardt, Louise Hinrichsen Thorsen, Jesper Von Seelen, Natasja Tønder Bech, Line Juncher Lysdahlgaard, Kasper Sinning.
Medarbejderrepræsentanter: Rikke Schlüter, Michael Kristensen.
Elevrepræsentanter: Mathilde Nissen, Josefine Guldhammer Johansen.
Ekstern repræsentant: Sune Ahrenkiel.
Ledelsesrepræsentanter: Maria Winther, Ole Lerke.
Fraværende
Allan Højholdt Villumsen.
Referent
Maria Winther.
Referat
Punkt 1: Valg af ordstyrer, ved Ole Lerke
Kasper Just Bonde blev valgt.
Punkt 2: Godkendelse af dagsorden, ved ordstyreren
Godkendt.
Punkt 3: Kort præsentationsrunde, ved alle
Alle præsenterede sig selv.
Punkt 4: Nyt fra elevrådet, ved elevrådet
Mathilde og Josefine fortalte om processen for valget af elevrådsrepræsentanter.
Det første elevrådsmøde er afholdt, hvor alle blev præsenteret for hinanden.
Punkt 5: Kort om skolebestyrelsesarbejdet, ved Kasper Just Bonde og Ole Lerke
Bogen, ”Skolebestyrelsens Håndbog” er indkøbt til alle nye bestyrelsesmedlemmer.
Det største fokus for skolebestyrelsen er at udarbejde principperne for vores skole. Det er også i bestyrelsen, vi følger op på de principper, der er lavet for skolen. Principperne skal være af overordnet karakter.
Der skal også udarbejdes en antimobbestrategi. Den er vi som skole forpligtet på at have, og den skal være meget specifik, modsat principperne.
Budgetterne skal også godkendes af bestyrelsen. Vær opmærksom på, at budgetterne følger kalenderåret og ikke skoleåret. Muligheden for at søge fonde om ekstra midler blev kort drøftet.
Repræsentanter fra bestyrelsen indgår i skolens ansættelsesudvalg, når der skal ansættes nye ledere og medarbejdere.
Endelig skal bestyrelsen udarbejde høringssvar i forbindelse med større politiske ændringer af skolevæsenet.
Skolebestyrelsen behandler ikke klager og elev-/personalesager. Dette tager skolens ledelse sig af.
Arbejdet i skolebestyrelsen er omfattet af tavshedspligt.
Punkt 6: Forretningsorden for skolebestyrelsen på Vitaskolen, ved Ole Lerke
Der laves en ændring i punkt 17, så denne lyder: ”Forslag til ændringer af forretningsordenen skal tydeligt fremgå af den udsendte dagsorden, inden forslaget behandles”.
Efter denne ændring blev forretningsordenen for skolebestyrelsen på Vitaskolen inkl. Årshjul og Ansættelsesudvalg godkendt.
Årshjulet er lavet for at sikre, at de fast tilbagevendende punkter i skolebestyrelsesarbejdet bliver taget op hvert år.
Punkt 7: Principper for Vitaskolen, ved Ole Lerke
Indtil Vitaskolens bestyrelse har vedtaget sine egne principper, er det principperne fra Bohrskolen, der er gældende for Vitaskolen. I løbet af skoleåret skal vi gerne igennem alle principperne, for at de bliver rettet til, så de gælder for Vitaskolen.
Bestyrelsen prioriterede, at følgende principper behandles først:
Princip for frihedsforsøget, Princip for klassedannelse, Princip for skole/hjem-samarbejde, Princip for vikardækning, Princip for nikotinfri skole, Princip for optag på Da Vinci Linjen, Antimobbestrategi.
Punkt 8: Udveksling med Kina på Da Vinci Linjen, ved Kasper Just Bonde
Kasper Just Bonde havde ønsket at diskutere fortsat udveksling med Kina grundet de geopolitiske forhold. Han fortalte om opstarten af Da Vinci Linjen, og hvorfor man havde oprettet linjen.
Ole Lerke fortalte, at skolen i sin tid startede udvekslingen med Kina, fordi man ønskede at præsentere eleverne for en helt anden kultur end den, de kender.
Forskellige holdninger ang. fordele og ulemper ved udvekslingen med Kina blev drøftet, herunder menneskerettigheder og geopolitiske forhold.
Der var i bestyrelsen enighed om, at man gerne vil blive klogere på, hvad det betyder at udveksle med Kina, og hvad der er på programmet, når man besøger Kina. Dette kan koordinatoren for Da Vinci Linjen, Jesper Hjuler, fortælle mere om, hvorfor han inviteres med til det kommende bestyrelsesmøde.
Herefter vil bestyrelsen drøfte, om udvekslingerne med Kina skal fortsætte eller ej.
Punkt 9: Meddelelser, ved alle
Ole Lerke orienterede om det forslag til ny skolestruktur, som Esbjerg Kommune pt. arbejder med.
Ole Lerke fortalte om traditionen med en arbejdsdag/internat, når der er valgt ny bestyrelse.
Bestyrelsen aftalte, at vi mødes på Esbjerg Gymnasium en fredag efter arbejdstid og arbejder med et eller to temaer, inden vi slutter af med fællesspisning. Ole Lerke og Sune Ahrenkiel står for den nærmere planlægning.
Kasper Just Bonde fortalte, at der har været tradition for, at vi som skole stiller med en repræsentant til Gjesing lokalråd. Line Juncher Lysdahlgaard meldte sig til at træde ind i lokalrådet.
Punkt 10: Eventuelt, ved alle
Flere forældre har været frustrerede over, at det nye skoleår startede en tirsdag, og at modellen med sommerferiepasning i SFO’en var uigennemskuelig. Er det noget, vi kan gøre noget ved? Hvordan kan vi have fokus på forældrenes muligheder for at holde gode ferier med deres børn og muligheden for at skabe gode rammer for opstarten efter ferier?