Politik for anvendelsen af mobiltelefoner og andre digitale medier
Urbanskolen vil i et samarbejde mellem forældre, elever og ansatte skabe en skole, hvor mobiltelefoner og digitale medier ses som naturlige kommunikationsværktøjer i elevernes hverdag. Vi ønsker at fremme dannelsen af god, fornuftig og tidssvarende mobiltelefonkultur, hvor vi ser positivt og anerkendende på tilgangen til brugen af mobiltelefoner og de muligheder, disse giver.
Urbanskolen har derfor en tydelig og kendt mobil og digital-etik for 0.-9. klasse samt et regelsæt for anvendelsen af mobiltelefoner, tablets mv. i både undervisningen og pauserne.
Mobiltelefoner må ikke være et forstyrrende element i undervisningen.
Ligeledes må mobiltelefonen ikke blive en genstand, der har negativ indflydelse på børnenes sociale udvikling – men man skal ikke underkende mobiltelefonernes sociale funktion i nutidens ungdomskultur.
Digital dannelse
I forbindelse med anvendelsen af mobiltelefoner, smartwatches og digitale medier gælder det for Urbanskolen:
• at vi vil fremme dannelsen af en god, fornuftig og tidssvarende mobiltelefonkultur ved, at der sættes kontinuerligt fokus på brugen af digitale midler og digital-etik i undervisningen på alle årgange.
• at mobiltelefoner kan indarbejdes og bruges som et effektivt læringsredskab i undervisningen.
• at vi vil give eleverne en digital dannelse, hvor der som en naturlig del af undervisningen arbejdes med opførsel, digitale spor, kildekritik mm.
Regler for anvendelsen af mobiltelefoner og digitale medier
0.-2. klasse:
Brug af mobiltelefoner, iPads og lign. er ikke tilladt i skoletiden – dette gælder både timer, frikvarterer og i SFO’en. Hvis en lærer eller pædagog vurderer, at den kan bruges i undervisningen, kan den på forespørgsel medbringes. Hvis en elev har et særligt behov for at medbringe en mobiltelefon, kan dette aftales med lærer/pædagog (f.eks. ved kronisk sygdom eller brug ved transport).
3.-6. klasse:
Brug af mobiltelefoner, iPads og lign. er ikke tilladt i timerne eller frikvartererne. Hver klasse har en kasse til mobiltelefoner eller den opbevares i tasken efter aftale med klasselæreren. Dette aftales individuelt i de enkelte klasseteams. Mobiltelefonen kan naturligvis tages i brug, hvis undervisningen kræver det.
7.-9. klasse:
Brug af mobiltelefoner, iPads og lign. er ikke tilladt i timerne. . Hver klasse har en kasse til mobiltelefoner eller den opbevares i tasken efter aftale med klasselæreren. Dette aftales individuelt i de enkelte klasseteams. Mobiltelefonen kan naturligvis tages i brug, hvis undervisningen kræver det. Det er tilladt at anvende dem i frikvartererne. Vi anbefaler dog, at eleverne har disse slukket i frikvartererne også.
Regler i SFO
Brug af mobiltelefon og andre digitale medbragte medier er ikke tilladt, medmindre at pædagogerne vurderer, at der er et pædagogisk formål og/eller en social begrundelse for at anvende den i SFO tid. Dette er op til den enkelte pædagog at vurdere.
Mobiltelefonen og/eller andre digitale medier skal opbevares i tasken.
Regler i Fritidsklub
Brug af mobiltelefon og andre digitale medbragte medier er kun tilladt, hvis pædagogerne vurderer, at der er et pædagogisk formål og en social begrundelse for at anvende den i Klub tid. Dette er op til den enkelte pædagog at vurdere. Mobiltelefonen og/eller andre digitale medier skal opbevares i tasken.
Regler for anvendelsen af PC i undervisningen (5.-9. kl.)
PC i undervisningen kan meget nemt blive til et forstyrrende element i undervisningen, hvorfor vi opfordrer til, at PC’er udelukkende anvendes til reelt undervisningsbrug.
Er der ikke noget konkret behov for at de anvendes i undervisningen, skal de lukkes ned, så eleverne får optimalt udbytte af undervisningen. Eleverne har rådighed over deres medbragte PC hele dagen og de har selv ansvaret for den.
Hvis reglerne brydes
Hvis reglerne ikke overholdes, inddrages mobiltelefon/smartwatch/tablet med besked om, at den kan hentes på kontoret eller hos læreren, når skoledagen er slut.
En elevs uetiske brug af mobiltelefonen eller digitale medier meddeles hjemmet af ledelsen.
Det er forældrenes ansvar, hvis barnet medbringer mobiltelefon eller andre digitale medier. Skolens forsikring dækker ikke i forbindelse med ulykke eller skade.
Etiske regler for brug af mobiltelefoner og digitale medier på Urbanskolen - børnene
Tænk dig om, når du bruger din mobiltelefon i skolen.
Brug ikke nedsættende/ diskriminerende, hånende sprogbrug om andre eller til andre. Det er digital mobning.
Send ikke trusler til andre - det er strafbart, og det er mobning.
Lad dig ikke fotografere/optage, hvis du ikke er helt sikker på, hvad billedet eller filmen skal bruges til.
Brug af mobiltelefoner på skolen skal være velbegrundet og kendt for omgivelserne.
En person på et billede kan altid kræve billedet slettet.
Billeder, video eller snaps med personer på må ikke lægges på internettet, medmindre personernes forældre har givet skriftlig tilladelse til det.
Undervisningen må ikke filmes uden godkendelse.
Lad være med at bruge mobiltelefonen til at løse konflikter i skolen. Prøv altid selv at løse konflikterne.
Kontakt en voksen på skolen, hvis der er brug for det. Ring ikke til din mor eller far.
Etiske regler for brug af mobiltelefoner og digitale medier på Urbanskolen – forældrene
Det er vigtigt, at man som forældre overvejer, hvornår og hvorfor barnet skal have en mobiltelefon med i skole. Vores anbefaling er, at en mobiltelefon primært skal være en hjælp i forhold til transport til og fra skole, hvilket også er retningsgivende for, hvornår barnet har brug for en mobiltelefon – nemlig når barnet skal til at klare skolevejen alene.
Som forældre er det yderst sjældent, I har behov for at ringe til jeres børn i skoletiden. Vi mener også, at børnene har det bedst med, at dagens aftaler er på plads inden de kommer i skole.
Mobiltelefonen er ikke nødvendig for at skabe venskaber, selvom det i dag kan komme til at lyde sådan og den kan også være en hæmsko i forhold til nærvær i samværet.
Hvis dit barn ringer til dig i skoletiden om en konflikt, hjælper du bedst ved at opfordre til, at de selv prøver at løse konflikten, eller at de kontakter en voksen på skolen.
Begynd ikke at løse konflikten for dit barn. Personalet på skolen, i SFO’en og Klubben har den faglige kompetence til at vurdere den enkelte situation og eventuelt deltage i afhjælpningen af den.
Det kan være meget vanskeligt som forældre at hjælpe på en god og konstruktiv måde, når man kun har hørt om en konflikt fra den ene part og kun har hørt om den via telefonen.
Stol på, at dit barn med de professionelle voksnes hjælp kan klare problemet.
Skolen vil altid kontakte dig, hvis der er behov for det.
Specielt til personalet:
Sørg altid for at have din arbejdstelefon på dig, så forældre kan komme i kontakt med dig, hvis det bliver nødvendigt.
Evaluering af ovenstående politik
Pågældende politik træder i kraft fra februar 2020 og evalueres ved Skolebestyrelsen møde i september 2020.