Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Frihed i valgfag: Fra to timer til tre uger

På Sønderrisskolen Aura har frihedsforsøget givet eleverne i 7. og 8. klasse nye, spændende valgfag, som i stedet for to ugentlige timer er samlet i tre uger om året. Det skaber bedre plads til fordybelse og aktiviteter, der kræver mere tid.

Det er onsdag morgen på en af årets første forårsdage, hvor solen kæmper mod tågen, og eleverne på et af Sønderrisskolen Auras valgfagshold møder ind til skoledagen i praktiske sko, overtræksbukser og varme jakker. Der står nemlig udeliv på skemaet hele ugen, og i dag prøver eleverne kræfter med naturen på Myrthuegård. De skal samle urter i køkkenhaven, lave mad over bål og på cykeltur i Marbæk Plantage.

 

Lærere har budt ind med emner

I 7. og 8. klasse har eleverne normalt valgfag to timer om ugen, men den praksis har Sønderrisskolen Aura brugt friheden i velfærdsaftalen til at bryde op, så valgfagene i stedet er komprimeret til tre gange en uge i løbet af skoleåret. Samtidig har skolen sagt farvel til de traditionelle valgfag, og lærerne har i stedet budt ind med emner ud fra deres egne kompetencer, viden og interesser. Det er endt i fem nye valgfag: Madkultur, kulturfag, trækundskab, udeliv og alternativ idræt.

”Det giver meget mere mening at samle valgfagene i en uge ad gangen, fordi vi kan fordybe os og nå nogle helt andre aktiviteter, end vi kan på to timer. Det kræver selvfølgelig en del forberedelse, fordi vi selv skal opfinde al materialet, men vi nyder at arbejde med det, der interesserer os, og det smitter positivt af på eleverne,” fortæller lærer Eva Annine Larsen.

 

Står på mål for faglighed

For skolens pædagogiske leder, Martin Rudbeck Wittenkamp, er det oplagt at bringe friheden i spil i valgfagene, og han oplever begejstring hos både lærere og elever.

”Før kunne eleverne vælge mellem de traditionelle valgfag, og nu bringer vi noget nyt og spændende ind, som vi til fulde kan stå på mål for fagligt. Bagsiden af medaljen er det bureaukrati, der følger med, for vi har faktisk ikke fået det godkendt af ministeriet endnu. Vi er sat fri, men så alligevel ikke helt, og det stækker lysten til at sætte nye initiativer i gang,” siger Martin Rudbeck Wittenkamp.

 

Gerne endnu flere valgfagsuger

Alt det ved eleverne heldigvis ikke noget om. De er nemlig i fuld gang med den anden af tre valgfagsuger om udeliv, og den nye ordning passer dem godt. I hvert fald flokken på Myrthuegård, der nyder skoledagen under åben himmel.

”Det er fedt at få lov at være aktiv og komme ud af skolen, så vi ikke skal have almindelige skolefag. Det er godt at have valgfag i en hel uge ad gangen, og det måtte gerne være endnu flere uger om året,” siger en flok drenge.

De varmer sig ved ilden i stenovnen og glæder sig til frokost, hvor menuen står på fladbrød og vildtruller. Men først skal de have samlet appetit, så hele holdet suser afsted på mountainbikes ud i plantagen. I morgen skal de øve sig i lejrbygning. Og dagen efter skal de på vandretur. Det er da ægte udeliv.