- Forside
- Alle folkeskoler
- Skoledistrikter
- Vadehavsskolen
- Skolebestyrelsen
- Referater fra bestyrelsesmøde
Referater fra bestyrelsesmøder
Se referaterne fra Vadehavsskolens bestyrelsesmøder.
Skoleåret 2022/2023
Dagsorden til møde i Skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 23. maj 2023 – Gredstedbro skole– kl. 17.00-20.00
Mødedeltagere
Mette Hjorth Hager Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Tony Erlandsson
Hanne Thomsen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Steffen Mærsk
Marianne Stokbæk
Catharina Møbjerg Hansen
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Elevrepræsentanter:
Ameli – Gredstedbro skole
Sofie – Gredstedbro skole
Sofie – Ansgarskolen
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max - Vittenbergskolen
Fraværende
Steffen Mærsk
Sofie – Gredstedbro skole
Sofie – Ansgarskolen
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max - Vittenbergskolen
Referent
Anita Kallesøe
Dagsorden
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
Punkt 2: Gredstedbro skoles pædagogiske ledere præsenterer (60 min)
- De pædagogiske ledere, Heidi Elbæk og Simon Hansen viste skolebestyrelsen rundt i skolens bygninger og fortalte om de udviklingspotentialer de ser nærmere på, herunder udearealer for de ældste elever, renovering af gymnastiksal, omorganisering af fællesrummet i indskolingen mv.
- Visionerne for Gredstedbro skole peger i retning af undervisning med mere bevægelse og brug af uderummet. Der er fokus på lokalforankring i nærområdet, og i den anledning inviterer lederne forældrene lokalt til et møde den 19. juni for at komme i dialog om, hvordan skolen kan udvikle sig med bedre forældresamarbejde bygget på tillid
Punkt 3: Nyt fra elevrådsrepræsentanter (15 min)
Intet
Punkt 4: Økonomi (15 min.)
Status på den aktuelle økonomiske situation på Vadehavsskolen og hvad der er på vej er, at Vadehavsskolens samlede underskud med overførsel af midler fra skoleforvaltningen ikke kommer så dårligt ud af 2022 som ventet. I stedet for 6 mio. i underskud lander vi på 2.16 mio. i underskud.
Vi segregerer stadig for flere penge, end vi har midler til. I indeværende måned ligger skolen med et underskud på 1 mio. i forhold til forventet forbrug pt. Fremadrettet skal den nye tildelingsmodel sammen med den økonomiske tilpasning ved hjælp af personalereduktioner forhåbentlig medvirke til en mere stabil økonomisk situation for Vadehavsskolen.
Punkt 5: Skoleårets planlægning (20 min)
Status er, at vores afdelinger har været på skemalægning. Den lukkede fagfordeling er åbnet for lærere og om lidt bliver det også åbnet for pædagoger.
Samtidig med planlægningsfasen er vi i gang med at skifte til nyt it-system omkring personale og elevadministration, og det forløber planmæssigt.
Punkt 6: Klassekasser og opsparinger v/ture og lejrskoler (30 min) Se bilag
Bestyrelsen drøftede, hvordan de ønskede at sætte retning for evt. klassekasser og –opsparinger.
Der var stor opmærksomhed på, at det er fællesskab og samvær der vægter højere end pris, hyppighed og omfang.
Det blev aftalt at lade medarbejdere kigge på udkastet og give en tilbagemelding.
Punkt 7: Orientering vedr. arbejdet med udvidelse af bygningsmasse i specialområdet (20 min)
Vadehavsskolen varetager opgaven med specialundervisningscenter for Esbjerg Kommune, og opgaverne løses i øjeblikket på Vittenbergskolen, Kastanie Alle, Bøge Alle og Tvedgade. Som bekendt er der en stigning i antallet af elever med behov for enkeltmandsundervisning, hvilket kalder på flere m2. Derfor blev der nedsat en kommunal arbejdsgruppe i efteråret 2022, bestående af medlemmer fra Borger og Arbejdsmarked og fra Skoleområdet repræsenteret ved chefer og ledere fra begge områder.
Vi skulle se på hvordan et samlet eller delt tilbud kunne bygges op, så vi kan rumme alle de børn, der hører under det vidtgående specialundervisningstilbud.
Efter en lang proces har udvalget peget på en løsning, der rummer to faser som en samlet løsning. I den første fase stiller gruppen forslag om at oprette en intern skole til de børn, som er så sårbare, at de ikke kan komme i skole hos os.
I den anden fase stiller gruppen forslag om at specialundervisningscenterets aktiviteter i fremtiden skal samles under ét tag. For at kvalificere dette vil arbejdsgruppen arbejde videre med at beskrive behov, rammer, lokaler og ønsker til inventar mv. i en samlet skoleramme, som skal erstatte de forskellige og utilstrækkelige rammer, vi i øjeblikket løser opgaven i. Dette skulle gerne resultere i, at vi får projekteret nye rammer, som skal beskrives til et budget, som politikerne kan tage stilling til.
Sideløbende hermed har vi set os nødsaget til at tage lokalerne i den gamle asylskole i brug som en midlertidig løsning, fordi elevgruppen som er målgruppen for Tvedgade vokser.
Punkt 8: Orientering fra ledelsen (20 min)
- Kalender for bestyrelsesmøder i 2023-24 blev fremlagt. Ledelsen tager det med til en revidering, så mødedagene bliver jævnere fordelt på ugedagene.
- Orientering fra AK om håndtering af en elevsag på Vadehavsskolen.
Punkt 9: Eventuelt (5 min.)
- Det blev aftalt, at Bestyrelsens høringssvar til tildelingsmodellen lægges på AULA inkl. Forord fra bestyrelsesformanden, som fjernes når bestyrelsen har haft referat til gennemsyn:
Efter sommerferien kommer der en ny tildelingsmodel på skoleområdet i Esbjerg kommune. Det betyder, at måden hvorpå skolerne får tildelt deres økonomi, vil blive ændret. Principperne for hvorledes økonomien fremadrettet vil blive tildelt, har været i offentlig høring og skolebestyrelsen er selvfølgelig også kommet med deres høringssvar.
Det er dog vigtigt at have i mente, at den økonomiske tildeling i skolerne ikke er ændret. Det vil sige, der er den samme mængde penge til Esbjerg kommunes folkeskoler, men måden at fordele pengene vil blive ændret. Hvad det konkret betyder for Vadehavsskolen ved vi ikke endnu. I finder skolebestyrelsens høringssvar her…Mvh Mette
Der blev i bestyrelsen rejst spørgsmål omkring perioden i foråret, hvor der har været ansættelsesstop, hvorvidt vi kan beskrive omfanget af serviceforringelser. Flere steder på skolens afdelinger opleves der væsentlige serviceforringelser. Det kan fx dreje sig om øget behov for vikardækning, hvor to-lærer ordninger er sparet væk, det kan også dreje sig om støtteordninger til læsesvage børn mv.
Det blev aftalt, at skolens ledelse vender tilbage med et overblik over hvor meget, der er skåret væk og hvor mange timer, der er blevet dækket af uuddannet personale.
Dagsorden til møde i Skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 17. april 2023 – Ansgarskolen – kl. 17.00-20.00
Mødedeltagere
Mette Hjorth Hager Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Tony Erlandsson
Hanne Thomsen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Steffen Mærsk
Susanne Hansen
Marianne Stokbæk
Catharina Møbjerg Hansen
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Elevrepræsentanter:
Ameli – Gredstedbro skole
Sofie – Gredstedbro skole
Sofie – Ansgarskolen
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max - Vittenbergskolen
Fraværende
Sofie – Gredstedbro skole
Sofie – Ansgarskolen
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max - Vittenbergskolen
Kurt Bjerrum
Carlos Ortega Carmona
Signe Jørgensen
Referent
Anita Kallesøe
Dagsorden
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
Punkt 2: Nyt fra elevrådsrepræsentanter (15 min)
- Ameli fra Gredstedbro fortalte, at der bliver arbejdet med at aktivere mini-elevrådet og at dekorere MOT-lokalet.
- Marianne (lærer fra Ansgar) kunne på elevernes vegne på Ansgar fortælle, at der i Ungeuniverset på Ansgarskolen har været arrangeret udklædningsfest med tøndeslagning for 9. årgang på elevernes opfordring. Det kom i stand efter dialog med eleverne. Tanken er, at der fremadrettet vil blive arrangeret lignende ting, når der har været en forudgående dialog med eleverne. Arrangementet fandt sted på trivselsdagen.
Punkt 3: Opfølgning på AULA kommunikation (45 min.)
- Indsamling af data fra AULA fra forældre
På forsiden er følgende talt op:
- Vittenberg: 32 beskeder på en måned
- Egebæk-Hviding: 8 beskeder på en måned
- Der ønskes at lave en henvendelse til kommunen om dette, punkter til henvendelsen ønskes. Den skal henvende sig til chefgruppen, som er ansvarlig for, hvad der formidles til hele forældregruppen som opslag med spørgsmål til omfang og målretning samt evt. en opfordring til at samle opslag til at blive sendt ud en gang om ugen fremfor som nu med jævne mellemrum. I henvendelsen bliver der taget udgangspunkt i den kommunale kommunikationsagenda.
- Internt på Vadehavsskolen ønsker bestyrelsen, at vi på skolen får genbesøgt strukturer for, hvor hvilke henvendelser og beskeder bliver formidlet, målgruppe-rettet og med retvisende overskrifter.
Punkt 4: Økonomi (60 min.)
Den økonomiske situation for Vadehavsskolen og dens konsekvenser blev drøftet igen.
-
Indgreb i økonomien forår 2023 har været:
- Ansættelsesstop
- Omorganisering af ressourcer til førskole har betydet færre eller ingen to-voksne i indskoling, da skolen har flyttet pædagogers timer fra undervisning i skolen til førskole for at undgå ansættelser i videst muligt omfang.
-
Afledte konsekvenser:
- Underskuddet øges med 3,8 mio. kr. i 7/12 af skoleåret
- Der er sket serviceforringelser rundt omkring på alle vores afdelinger (flyt af pædagoger fra to-voksne ordninger til fritid)
- Der spares 1,3 mio. på at drive førskole
- Årsagen til øget underskud skal findes i øgede udgifter til børn i segregerede tilbud.
-
Greb i økonomien for skoleåret 2023-24:
- Personalereduktioner pga. nedgang i elevoptag og færre klasser
- Naturlig afgang og direkte reduktioner bidrager til at bringe faste udgifter ned
- Regulering af økonomi under skyldig hensyntagen til færre elever og den økonomiske situation.
-
Afledte konsekvenser:
- Reduktion i serviceniveau på afdelingerne
- Færre to-voksne timer
- Specialpædagogisk bistand nedbringes betragteligt
- Færre vejleder-timer
- Indsatser stoppes eller gøres mindre
- Frisættelsesforsøget fortsætter med de fleste parametre intakte
-
Drøftelse af mulige spare-områder:
-
Lejrskole, MOT, busture med videre blev drøftet af skolebestyrelsen
- Bestyrelsen vil ikke fjerne hele eller dele af lejrskole for at spare penge i den aktuelle situation. Der blev i stedet foreslået, at man laver lejrskole billigere ved at undersøge mulighed for at kunne benytte sig af ophold i nærområdet for 6. klasser og at aktivere elever i forhold til opsparing til ekstra oplevelser fx ved at sælge forplejning til arrangementer, sælge lodsedler og lignende.
- MOT er et fast koncept, som Vadehavsskolens tre afdelinger med overbygning har arbejdet med som overbygningens direkte indsats for fremme af trivsel. Skolebestyrelsen betragter det fortsat som en forpligtelse, vi har på Vadehavsskolen til at arbejde med MOT. Derfor bør afdelingerne prioritere af gennemføre, og sikre sig uddannelse af et tilstrækkeligt antal MOT-coaches til fremtidige skoleår.
- Busture må nødvendigvis i den aktuelle, økonomiske situation reduceres for alle årganges vedkommende. Der peges på rejsekort og besøg i nærområdet, hvor man kan gå eller cykle til og fra.
Punkt 5: Skoleårets planlægning (30 min)
- Som konsekvens af nedskæringer i økonomien planlægges skoleåret med lidt færre medarbejdere jf. den økonomiske tilpasning.
- Vi planlægger det nye skoleår uden at kende den nye tildelingsmodel, som kan få betydning for prioriteringer generelt og specifikt omkring vores specialtilbud samt børn med særlige behov på Vadehavsskolen og som segregeres ud af Vadehavsskolen.
- Vi har normalt en åben fagfordeling, som i år kommer til at foregå delvis lukket af hensyn til den igangværende proces med personale reduktioner
- Vi starter i denne planlægning også et ny IT-system, som også indebærer et nyt system til registrering af elev-fravær.
Punkt 6: Orientering fra ledelsen (20 min)
- Jakob Varming blev indstillet til Novo Nordisk Fondens undervisningspris for sit store engagement og kæmpemæssige evne til at motivere elever og skabe nysgerrighed om naturfag. Han belønnes med en personlig pengegave og skolen modtager også et stort beløb, som skal anvendes til at understøtte det videre arbejde med naturfag og science på Vittenbergskolen.
- Førskole er startet op på alle afdelinger med samme gode indsats som hidtil. Vi ser en del børn med behov for særlige overleveringer, og det bliver der taget hensyn til under opstartsfasen. Alle er kommet godt fra start.
- I dag har undervisningsminister Mattias Tesfaye, politikere Anders Kronborg og Annie Mathiesen, Børn og skoleudvalget, direktør og skolechef, samt ledelse, medarbejdere og elever var samlet til rundvisning og dialog om Frisættelsen. Det var et rigtigt veltilrettelagt besøg med gode spørgsmål fra ministeren.
Punkt 7: Eventuelt (5 min.)
- Midtvejsevaluering af Frisættelsen blev præsenteret i PPT
Dagsorden til møde i Skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 15. marts 2023 – Egebæk-Hviding skole – kl. 17.00-20.00
Mødedeltagere
Mette Hjorth Hager Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Tony Erlandsson
Hanne Thomsen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Steffen Mærsk
Susanne Hansen
Marianne Stokbæk
Catharina Møbjerg Hansen
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Elevrepræsentanter:
Ameli – Gredstedbro skole
Sofie – Gredstedbro skole
Sofie – Ansgarskolen
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max - Vittenbergskolen
Fraværende
Steffen Mærsk
Signe Jørgensen
Ameli – Gredstedbro skole
Sofie – Gredstedbro skole
Sofie – Ansgarskolen
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max - Vittenbergskolen
Referent
Anita Kallesøe
Dagsorden
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
Punkt 2: Afdelingsledelsen Egebæk-Hviding skole (60 min.)
- Lederne Ditte Nielsen og Helle Kiesbye fortalte om organiseringen af elever på årgange frem for klasser. Derefter blev bestyrelsen vist rundt i dele af skolen og fik fortalt om Projekt Baseret Læring, som har været skolens prøvehandling for en ny tilgang til undervisning og læringsforløb.
Skolen modtager i starten af april de nye førskolebørn, som i år for første gang i mange år blot bliver til én 0. klasse.
Der er en del børn på skolen, som har behov for særlig understøttelse og specialpædagogiske tiltag. Børnene inkluderes i og profiterer af skolens små fællesskaber.
- Lederne fortalte om udfordringer med bl.a. digitale ure, som anvendes af forældre til at kommunikere med deres børn. Det gav anledning til en lille drøftelse af problematikken i bestyrelsen og overvejelser om fremtidige politikker for brug af mobil, iWatch og andre devices.
- Skolen vil gerne i samarbejde med beboerforening, idrætsforening og idræt om dagen arbejde på at rejse penge til at skabe muligheder for nytænkning på udearealerne og plads og rum til bevægelse. Det er ikke kommet helt på skinner endnu. Men der arbejdes på det.
- I samarbejdet med forældrerådene har der været udfordringer med at få interesserede forældre til at deltage. Men det har skolens store interesse af invitere forældrene ind i flere former for samarbejde – fx omkring legepladsudbygning mv.
Punkt 2: Nyt fra elevrådsrepræsentanter (10 min)
- intet
Punkt 3: Opfølgning på temadag den 12-01-2023 (20 min.)
- Skolebestyrelsens temadag i januar handlede om skole og forældres roller i forhold til hinanden. Senere har skolens ledere fået til opgave af forvaltningen at beskrive, hvordan der bliver arbejdet med forældresamarbejde i forbindelse med bl.a. børn med særlige behov. På Vadehavsskolen er der indført systematiske arbejdsgange for indsatser, for inddragelse af både barnet og forældrene og opfølgning. Til gengæld er vi opmærksomme på, at der mangler en form for folder eller lign., der beskriver hvad skolens rammer er for støtte til børn, der måtte få eller have behov for det.
- Der var enighed om, at det store tema i forbindelse med forældresamarbejde er ”kommunikation”. Det gælder både forældre indbyrdes og mellem skolen og forældrene. Den digitale adgang og ofte hyppige kommunikation på AULA er for mange forældre overvældende, og ligeledes bliver der indirekte lagt et pres på forældre af forældre i forhold til arrangementer og niveauerne herfor.
- Skolebestyrelsen vil arbejde med kommunikation til forældre og skole og forældre til forældre.
Punkt 4: Forretningsorden til godkendelse (15 min)
- Skolebestyrelsen har besluttet at lave ændringer i forretningsorden, så suppleanter kan deltage i bestyrelsesmøder på fast basis. Ændringen blev vedtaget.
Punkt 5: Kommunikation på AULA (45 min)
- Blandt de forældrevalgte er der foretaget registreringer af AULA-beskeder i januar måned, som sendes ud til den brede forældreskare. Det var for at se på, hvor omfattende informations-flowet er i forhold til beskeder, der er målrettet særlige målgrupper. Ved optælling og opgørelse af indhold kunne det konstateres, at der var 23 beskeder i løbet af januar, hvoraf 11 var fra Esbjerg Kommune og 6 beskeder handlede om Blå mandag. De fleste beskeder blev formidler i sidste halvdel af januar måned.
- Kommunikation mellem skolen og forældre ønskes målrettet – fx med bevidst brug af opslagstavlen og beskeder. Ligeledes vil det være rart med ensartet brug af Meebook, når der formidles til forældre.
- Der er flere temaer i forbindelse med kommunikation på AULA. Noget handler om bred information fra Esbjerg Kommunes administrator, andet om skolens aktiviteter og noget tredje handler om den kommunikation, der er målrettet det enkelte barn og klasse. Skolebestyrelsen ønsker at afdelingerne får drøftet, hvordan der kommunikeres om skolens aktiviteter, hjemmearbejde mv., så det er mere tydeligt, hvor forskellige beskeder hører hjemme. Vi tjekker i øvrigt op på den kommunale agenda for kommunikation på AULA.
Punkt 6: Orientering fra ledelsen (20 min)
- Pga. af faldende elevtal og den økonomiske situation med øget udgiftspres har det været nødvendig af tage skridt til personalereduktioner på Vadehavsskolen. Processerne forløber efter de gældende retningslinjer og forventes at være afklaret i løbet af de kommende uger. Situationen er ikke ønskværdig for hverken medarbejdere eller ledere.
- Der føres et beløb på 1,4 mio. til skolen, som ved en fejl ikke er blevet tildelt med budgettet. Dette beløb bidrager blot til at nedbringe det aktuelle underskud.
- Delmåling 1 år inde i frihedsforsøget vil blive gennemgået ved et senere møde
- Bus-rute 416 vil for kommende skoleår blive ændret, da by-bussen nedlægges. For de børn, der har størst ulempe i den forbindelse, vil ruten vare 47 min. Bestyrelsen havde ingen indsigelser mod dette.
Punkt 8: Eventuelt (5 min.)
Dagsorden til møde i Skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 21. februar 2023 – Ansgar skole – kl. 17.00-19.00
Mødedeltagere
Mette Hjorth Hager Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Tony Erlandsson
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Steffen Mærsk
Susanne Hansen
Catharina Møbjerg Hansen
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Elevrepræsentanter:
Sofie – Ansgarskolen
Fraværende
Carlos Ortega Carmona
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max - Vittenbergskolen
Ameli – Gredstedbro skole
Sofie – Gredstedbro skole
Marianne Stokbæk
Referent
Anita Kallesøe
Dagsorden
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
Punkt 2: Økonomi (45 min.)
- Ledelsen fremlagde, hvordan der tildeles der økonomi til specialområdet, herunder kommunale specialtilbud på Vadehav samt MIL-midler til specialpædagogiske foranstaltninger.
- Det er tydeligt, at den økonomiske tildeling i Centerdelen ikke rækker i forhold til de faktiske udgifter. Disse mer-udgifter er der endnu ikke taget højde for i tildelingsmodellen til specialtilbuddet, hvorfor det ikke er muligt at overholde budgetrammen.
- Fra Vadehavsskolen almenområde segregeres der elever til kommunale specialskoletilbud for flere penge, end der er tildelt til skolen. Det sker efter ”pengene følger barnet”-princippet, hvilket resulterer i øgede udgifter.
- Den aktuelle situation er således, at der på ovennævnte områder er et større ressourceforbrug end den økonomiske ramme, vi er tildelt.
Punkt 3: Budget (45 min)
- Ledelsen fremlagde det arbejde, der foregår med håndtering af besparelser i indeværende skoleår samt besparelser for kommende skoleår. Der er lavet situeret ansættelsesstop, hvilket betyder, at vi forsøger at løse evt. opsagte stillinger, vikariater mv. med de ansatte, vi har.
- I forhold til budgettet for kommende skoleår, er der ved at blive lagt sidste hånd på arbejdet. Inden for de næstkommende uger vil ledelsen være klar til at kunne fremlægge normering med de samlede besparelser, der lægges ind i budgettet.
Her er indeværende skoleårs 1,5% rammebesparelse hævet til 3.3%. Dette medfinansierer underskud og udgifter til segregeringer og foregriber 1% besparelsen i 2024.
Punkt 4: Bekymringsbrev (25 min.)
- Formanden forelagde bestyrelsen forslag om at beskrive Vadehavsskolens udfordringer med at klare løsningen af det vidtgående specialundervisningstilbud samt segregeringer inden for den økonomiske ramme i et åbent brev til det politiske udvalg.
Heraf skal det også fremgå, at kompleksiteten øges af de store udfordringer med bygningsmassen.
- Formanden lagde endvidere op til, at bestyrelsen medvirker til en skrivelse i samarbejde med kommunens øvrige skolebestyrelser.
- Begge forslag blev vedtaget af bestyrelsen
Punkt 5: Eventuelt
- Henrik Roed Mortensen har valgt at træde ud af skolebestyrelsen og havde sit sidste møde i dag.
Vi takkede for indsatsen med en erindringsgave.
Bestyrelsen suppleres i Henriks sted med suppleant, Hanne Thomsen, som ligeledes er forældre i Egebæk-Hviding.
Dagsorden til møde i Skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 26. januar 2023 – Vittenberg – kl. 17.00-20.00
Mødedeltagere
Mette Hjorth Hager Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Tony Erlandsson
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Steffen Mærsk
Susanne Hansen
Marianne Stokbæk
Catharina Møbjerg Hansen
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Elevrepræsentanter:
Ameli – Gredstedbro skole
Sofie – Gredstedbro skole
Sofie – Ansgarskolen
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max - Vittenbergskolen
Fraværende
Kurt Bjerrum
Susanne Hansen
Alle elevrådsrepræsentanter
Referent
Anita Kallesøe
Dagsorden/referat
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
Punkt 2: Vittenbergskolens afdelingsledelse almenklasserne & SFO (60 min)
Anette Uhd og Anna Kirstine Villadsen, pædagogiske ledere fra Vittenbergskolen gav sammen med deres medarbejdere oplæg om skolens virke og indsatser efter følgende program:
17.00 Kort intro AU- AKV (hvad er vi optaget af – stolte af? Hvad er vi udfordret på? Personalerummet)
17.10 Musik – PS (morgensamling i Aula), HA + elev (valgfag) – i musiklokalet
17.20 Temadag + Aktivitetsbånd (1.b eller andet indskolingslokale) – Grethe – Anne
17.30 Biblioteket kort (AU, AKV)
17.35 Valgfag – legende tilgang: KV (8.a s lokale)
17.45 Naturfag robotter JW (Naturfags lokalet) - Friluftsliv
17.55 Spørgsmål (Personalerummet)
Punkt 3: Nyt fra elevrådsrepræsentanter (15 min)
- intet
Punkt 4: Budget (60 min.)
- Herunder status på indskrivningstal: EH:21, AN:51, GB:24, VI:38 elever.
- Regnskabet for 2022 afsluttede med et underskud på ca. 6.2 mio. kr. Bestyrelsen blev orienteret om de økonomiske udfordringer, som særligt placerer sig i Specialundervisningscenteret og på visitationer af børn fra almenskolen til specialiserede skoletilbud.
- Vadehavsskolen overfører et underskud fra 2022 på ca. 6,2 mio. kr., og ligeledes står skolen over for en kommunal procentvis besparelse på 1% pr. år de kommende år.
- Budget for 2023 på Vadehavsskolen kræver, at vi tilpasser organiseringen, så vi i videst muligt omfang reducerer udgifter på de parametre, hvor det er muligt. Det drejer sig fx om ikke at genbesætte tidsbegrænsede stillinger, reducere i antallet af timer med to voksne i klasserne mv.
På Vadehavsskolen planlægger vi kommende skoleår på baggrund af de præmisser, vi kender, og at skolen tildeles mindst den samme ramme som i de første 7 måneder i 2023. Samtidig skærer vi forlods 3% i budgettet i planlægningen af skoleåret 2023-24, så vi sikrer en andel til nedbringelse af gælden.
- Bestyrelsen ser med stor alvor på den vanskelige, økonomiske situation og ønsker at komme i dialog om dette med politikerne.
- Fordeling af driftsbudgettet blev godkendt af skolebestyrelsen.
Punkt 5: Orientering fra ledelsen (10 min.)
- Se punkt 4
Punkt 6: Forældrehenvendelse Lukket punkt (30 min.)
- Fra Vittenbergskolen
Punkt 7: Eventuelt
- Intet
Dagsorden til møde i Skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 12. december 2022 –Ansgar– ordinært møde kl. 17.00-19.00
Mødedeltagere
Mette Hjorth Hager Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Tony Erlandsson
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Steffen Mærsk
Susanne Hansen
Marianne Stokbæk
Catharina Møbjerg Hansen
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Elevrepræsentanter:
Ameli – Gredstedbro skole
Sofie – Gredstedbro skole
Sofie – Ansgarskolen
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max - Vittenbergskolen
Fraværende
Carlos Ortega Carmona
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max – Vittenbergskolen
Sofie – Gredstedbro skole
Kurt Bjerrum
Martin Andreasen
Henrik Roed Mortensen
Catharina Møbjerg Hansen
Referent
Anita Kallesøe
Dagsorden
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
Punkt 2: Nyt fra elevrådsrepræsentanter (20 min)
- Sofie, Ansgarskolen fortæller, at eleverne snakker om mobilpolitikken. Eleverne vil meget gerne fortsat have adgang til deres mobiler i frikvartererne.
Ripenstrup projektet er blevet evalueret. Der er tilslutning fra eleverne til et forløb i lighed med dette i fremtiden.
Sofie er interesseret i dialog med ledelsen om mulighed for at kunne købe mad.
Den mulige bortskaffelse af ARLA-køleskabet har ikke været drøftet med eleverne.
- Ameli, Gredstedbro skole fortæller, at der har været fokus på at lave godt elevrådsarbejde for de yngste. Der drøftes muligheder for en lille frugtbod, hvor elever kan købe supplement til deres madpakke.
Elevrådet er optaget af at aktivere de ældste elever i uderummet, og der er indkøbt bolde mv.
- Mobilpolitikken ønskes drøftet både i elevrådet og på et skolebestyrelsesmøde med udgangspunkt i de formulerede og midlertidigt suspenderede retningslinjer. Endvidere ønsker bestyrelsen, at elevrådet drøfter aktiviteter der sætter fokus på andet en mobilbrug i frikvartererne.
Det er vigtig, at der bliver kigget på aktuel forskning på området til drøftelserne.
Punkt 3: Kommunikation på AULA (30 min.)
- Undersøgelse om, hvor mange og hvilke former for beskeder, der bliver sendt på AULA skal igangsættes, fordi der er stor forældreopmærksomhed på et øget kommunikationspres. For at få mulighed for at drøfte emnet på et oplyst grundlag, skal der foretages en lille undersøgelse, hvor der logges på afdelingernes AULA for beskeder og opslagstavle af forskellig art.
Vibeke logger for Ansgarskolen
Steffan logger for Vittenbergskolen
Susanne logger for Egebæk-Hviding skole
Catharina har evt. kontakt til en forældre, der kan stå for at logge i Gredstedbro.
Punkt 4: Forretningsorden (30 min.)
- Evt. ændring af §5 vedr. suppleanters deltagelse på bestyrelsesmøder ved fravær se bilag blev drøftet. Baggrunden herfor er, at der som regel er fraværende forældrevalgte ved hvert møde. På elevsiden har formanden sørget for at give besked til lærere, der er tovholdere for elevrådet om dagsorden for på den måde at forberede eleverne bedre til deltagelse i skolebestyrelsesmøderne. Men for de forældrevalgte har det ofte været sådan, at der er en del fraværende.
Derfor er der forslag om ændring i forretningsorden §5, så der fremadrettet kan inviteres suppleanter til alle bestyrelsesmøderne.
Skolebestyrelsen vedtog mulig ændring i forretningsorden med omgående ikrafttrædelse. Ændringen medbringes til gennemsyn ved kommende bestyrelsesmøde.
Punkt 5: Orientering fra ledelsen (20 min.)
- Klassedannelse på Vadehavsskolen – pædagogiske og økonomiske rammer
Emnet blev gennemgået og drøftet.
Signe pegede på, at forældre der er bekymrede for klassestørrelser i indskolingen skal kunne få svar og oplysninger om hvordan det løses i hverdagen, så man oplever tryghed ved skolestart for sit barn. Det fylder meget for nye forældre, om det bliver store eller små klasser, deres børn skal starte op i.
Vi talte om klassetrivsel både i forhold til antal og etnicitet og om behovet for at styrke fælleskaber
Punkt 6: Eventuelt (15 min)
- Forældrevalgte laver julehilsen/nytårshilsen fra skolebestyrelsen og elevrådet til forældre på Vadehavsskolen fra hver skoleafdeling. Formand for skolebestyrelsen laver et samlet brev fra Vadehavsskolen. Deadline er 20-01-2023.
- De forældrevalgte i skolebestyrelsen vil gerne inviteres med på et elevrådsmøde ved lejlighed – dette aftales lokalt på afdelingerne mellem de forældrevalgte og elevrådstovholdere og formænd.
- Organisering af lejrskole er fastsat ved 6. klassernes deltagelse i Rendbjerg samt lejrskole i 9. klasse. Ønsker afdelingerne ændringer, skal dette beskrives og forelægges skolebestyrelsen.
Bestyrelsen er generelt optaget af, at de eksisterende retningslinjer fastholdes, da de førnævnte årgange har stort udbytte i forhold til fællesskabsfølelse og dannelse.
Det blev besluttet, at sætte punktet på ved et kommende møde.
Dagsorden til møde i Skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 21. november 2022 – Ansgarskolen – kl. 17.00-20.00
Mødedeltagere
Mette Hjorth Hager Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Tony Erlandsson
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Steffen Mærsk
Susanne Hansen
Marianne Stokbæk
Catharina Møbjerg Hansen
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Elevrepræsentanter:
Ameli – Gredstedbro skole
Sofie – Gredstedbro skole
Sofie – Ansgarskolen
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max - Vittenbergskolen
Fraværende
Elevrepræsentanter:
Ameli – Gredstedbro skole
Sofie – Gredstedbro skole
Sofie – Ansgarskolen
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max - Vittenbergskolen
Henrik Roed Mortensen
Marianne Stokbæk
Steffen Mærsk
Marianne Stokbæk
Kurt Bjerrum
Referent
Anita Kallesøe
Dagsorden
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
Punkt 2: Nyt fra elevrådsrepræsentanter (15 min)
- intet
Punkt 3: Økonomi (80 min.)
- Martin gennemgik skolens metoder til arbejdet med økonomiske rammer i skolen over nedenstående overskrifter:
- Hvordan tildeles økonomiske midler
- Skolens aktuelle økonomi
- Den økonomiske situations betydning for skolen
- Der er øgede udgifter til elever i segregerede skoletilbud, ligesom udgifter til specialområdets mest udfordrede elever har været stærkt stigende. For begge dele gælder, at der er opmærksomhed på problematikkerne både i Vadehavsskolens økonomistyring og fra skoleforvaltningens side.
Punkt 4: Elevfravær (60 min.)
- Anita gennemgik fraværsregler og håndtering på vores skoler:
- Data v/ Anita
- Håndtering af elevfravær
- Elever med bekymrende fravær som går på Vadehavsskolen, indgår i forløb, som indledes efter en systematisk plan. Det kan være både længere og kortere forløb. Men fælles for alle er, at både barnet, forældre og evt. eksterne samarbejdspartnere inddrages i planen, som skolen rammesætter og følger op på.
Dette blev gennemgået og drøftet.
Punkt 5: Orientering fra ledelsen (20 min.)
- Alle skoleafdelinger har informationsmøde for kommende førskolebørn og –forældre i denne uge.
- Førskole starter op den 1. april med tre dages pasning i SFO, og efter påske den 11. april starter den egentlige førskoleperiode med børnene på deres respektive hold.
- Der er ansat en sekretær til Vittenbergskolen med opstart 1. januar 2023
- Ansættelse af pædagogisk leder til Gredstedbro skole er i gang og afsluttes i denne uge.
Punkt 6: Eventuelt
- SH ønskede at drøfte, hvordan bestyrelsen kan håndtere sit arbejde, når der ved flere møder er vigende fremmøde.
Det blev foreslået, at man ved afbud skulle have mulighed for at bede en suppleant deltage i mødet i stedet. Dette vil imidlertid kræve en ændring i forretningsorden.
Det blev besluttet, at §5 i forretningsorden skal drøftes og evt. revideres ved et kommende møde.
- Forslag om et kommende punkt til bestyrelsen vedr. transport/befordring af elever til aktiviteter i den åbne skole
- Forældrehenvendelse til bestyrelsesmedlemmer med spørgsmål til indhold i ”krea-båndet” bliver fulgt op med dialog med ledelsen på Vittenberg
Referat af møde i Skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 12. oktober 2022 – Vittenbergskolen – kl. 17.00-20.00
Der var rundvisning kl. 16:30 for interesserede medlemmer af skolebestyrelsen på Vittenbergskolen.
Mødedeltagere
Mette Hjorth Hager Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Tony Erlandsson
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Steffen Mærsk
Susanne Hansen
Marianne Stokbæk
Catharina Møbjerg Hansen
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Elevrepræsentanter:
Ameli – Gredstedbro skole
Sofie – Gredstedbro skole
Sofie – Ansgarskolen
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max - Vittenbergskolen
Gæster:
Mette Kjær, pædagogisk leder
Helle Lykke, pædagogisk leder
Anne Jensen, pædagogisk koordinator
Fraværende
Sofie, Max, Carlos, Marianne, Steffen, Tony, Signe
Referent
Anita Kallesøe
Dagsorden og referat
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
Punkt 2: Oplæg fra den pædagogiske ledelse af specialområdet (1 time)
- De pædagogiske ledere og den pædagogiske koordinator for specialklasser og specialundervisningscenteret gav oplæg til bestyrelsen indeholdende:
En kort intro om afdelingens virke, det de er stolte af og det de er udfordrede af i deres arbejde og slutteligt noget om, hvordan lederne tænker, bestyrelsen kan understøtte skolen.
Punkt 3: Nyt fra eleverne (15 min.)
- Eleverne på Vittenberg har opmærksomhed på Frisættelsen og de tiltag, der er blevet igangsat. De nye valgfag, kortere skoledage, lejrskole mv. har været så vellykkede tiltag, at de ønsker at frisættelsesforsøget forlænges.
- Eleverne på Vittenberg har drøftet mobil-politikken og har en oplevelse af, at reglerne er for strenge.
Punkt 4: Kommunikation på AULA fra bestyrelsen (20 min.)
- Bestyrelsen har ønske om at kommunikere om møderne og indholdet i nogle af de temaer, bestyrelsen har beskæftiget sig med. Derfor drøftede bestyrelsesmedlemmerne, hvordan de kunne komme i gang med at bruge AULA til dette.
- Bestyrelsen drøftede generelt den store informationsstrøm på AULA, som en del forældre ønsker bliver mere målrettet. Indhold og kommunikation på AULA både generelt og fra bestyrelsen skal drøftes sammen med formidling af bestyrelsesarbejdet, når bestyrelsen er repræsenteret ved flere forældrevalgte.
- Ønske fra afdelingslederne at vi fortæller om at skolens faciliteter står til rådighed for forældrerådene. Samt henvendelse til pedellen. Bestyrelsen vil udarbejde et skriv, der kan formidles til forældreråd ved det første forældremøde med tips til andre forældre om fx brug af skolens lokaler eller andre gode ideer.
Punkt 5: Elevfravær (60 min.)
- Punktet udsættes, da mange bestyrelsesmedlemmer skulle gå tidligt.
Punkt 6: Orientering fra ledelsen (20 min.)
- OP har sagt op efter 5 år og fortsætter i nyt arbejde den 1. november 2022 i Billund Kommune.
- Situationen i specialområdet og MIL-visitationer er den, at omkostningerne længe har oversteget den normering og ramme, vi har til rådighed. Disse forhold er rejst ved vores forvaltning.
- Personalets dag – forældrenes bidrag er blevet positivt bemærket.
- Næste møde – flyttes fra den 22-11-2022 til den 21-11-2022 og det afholdes ikke i Gredstedbro.
- Martin orienterede om brand i containere på Vittenbergskolen i den forgangne weekend.
- Ansættelse af pædagogiske leder i Gredstedbro kommer til at forløbe i november måned. Fra bestyrelsen deltager forkvinde, Mette og medlem Susanne.
Punkt 7: Eventuelt
- Intet
Punkt 8: Punkter til kommende møder
- Kommunikation på AULA
- Lejrskole
Referat af møde i Skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 15. september 2022 – Ansgarskolen – kl. 17.00-20.00
Mødedeltagere
Mette Hjorth Hager Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Tony Erlandsson
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Steffen Mærsk
Susanne Hansen
Marianne Stokbæk
Catharina Møbjerg Hansen
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Elevrepræsentanter:
Ameli – Gredstedbro skole
Sofie – Gredstedbro skole
Sofie – Ansgarskolen
Jacob – Ansgarskolen
Esther – Vittenbergskolen
Max - Vittenbergskolen
Fraværende
Carlos Ortega Carmona
Susanne Hansen
Referent
Anita Kallesøe
Referat
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden
Punkt 2: Godkendelse af forretningsorden
Forretningsorden blev godkendt.
Punkt 3: Bestyrelsens samarbejde med ledelsen
Gennemgang af princip for frisættelsen
MP gennemgik skolebestyrelsens princip for Vadehavsskolens arbejde i frisættelsesperioden.
Aftaler om dialogmøder på afdelingerne
Signe fortalte, hvordan hun og Vibeke har arbejdet sammen med Ansgarskolens afdelingsledelse. Her er det en fælles opgave at give hinanden viden om alt det, der er relevant mellem skole og forældre i samarbejdet om børns læring og trivsel. Der er fokus på de processer, der finder sted og en tillidsfuld og anerkendende tilgang i evalueringen af de aftalte emner for møderne. Forud for møderne opsøger Signe andre forældre for at få en fornemmelse af andres synspunkter, end dem hun selv kan bringe ind.
Derudover er de optaget af, hvordan nye initiativer også kunne være noget, der skulle aktivere andre forældre, så det ikke kun sætter personale i gang med opgaver.
Møderne er semi-strukturerede, og det er særligt givende at drøfte og lede efter de erfaringer og resultater, som tiltagene afstedkommer.
Det er et ønske, at eleverne også nogle gange har mulighed for at deltage i forældrevalgtes møder med de lokale ledere.
Signe fortæller i øvrigt, at de to bestyrelsesrepræsentanter fra Ansgar mødes med den lokale ledelse kvartalsvist.
Skolebestyrelsen drøftede flere muligheder for elevinddragelse. Elevrepræsentanterne var meget enige i, at elevernes muligheder for at kunne bidrage til indsigten i skolens virke på et eller flere møder mellem afdelingsledelse og skolebestyrelse ville være en god ide.
Det er i bestyrelsen interesse at høre mere om evalueringsformer og drøfte egne evalueringsformer i samarbejdet med skolens aktører.
Ligeledes vil bestyrelsen udarbejde årlige interne bestyrelsesberetninger, der kan bidrage til at tegne et billede af udviklingen med udgangspunkt i det vedtagne princip for Vadehavsskolens arbejde i frisættelsen.
Til inspiration kan der tages drøftelser om igangværende indsatser og evaluering af disse.
Steffen, Mette og Signe tager forældrekontakten til ledelsen på Gredstedbro skole.
Bestyrelsens princip for arbejdet med frisættelsen gælder som princip for det videre arbejde i indeværende skoleår. Der skal arbejdes med evaluering ved temamøde mellem ledere og bestyrelse.
Temamøde med ledelsen den 12.01.2023 kl. 14.30-20.00
Indholdet skal dreje sig om at komme i dybden med skolebestyrelsens princip for arbejdet med frisættelsen, særligt med fokus på forældresamarbejdet, udviklingsprocessen det seneste år og effekten af tiltagene.
Bestyrelsesmøder på afdelingerne - forventningsafstemning til indhold
Der ønskes (1) en kort intro om afdelingens virke (10 minutter), (2) det de er stole af og det de er udfordrede af i deres arbejde, og (3) hvordan lederne tænker, at bestyrelsen kan understøtte skolen. I alt afsættes der en time til dette.
Lederne på de lokale skoleafdelinger er meget velkomne til at deltage i det ordinære skolebestyrelsesmøde efterfølgende.
Forud for mødet ønskes en halv times rundvisning.
Punkt 4: Udvalgsarbejde i bestyrelsen
”Fælles om Vadehavsskolen” er overskriften i et udvalgsarbejde fra skolebestyrelsen, som handler om at skabe fælles og meningsfulde aktiviteter på tværs.
Udvalget består af Signe, Tony, Mette, Esther og Sofie. Signe indkalder.
Punkt 5: Sygefravær på Vadehavsskolen
MA gennemgik data for sygefravær på Vadehavsskolen og om Esbjerg kommunes strategi for arbejdet med sygefravær.
Generelt ses der en mere åben dialog mellem medarbejdere og ledere om sygefraværet. Der er fortsat fokus på det korte sygefravær.
Konkluderende er det vanskeligt at identificere direkte årsager til det korte sygefravær. Til gengæld er der skabt en kultur for at føre tillidsfyldt dialog mellem ledere og medarbejdere.
Punkt 6: Orientering fra ledelsen
Budgetforhandlinger der kan berøre skole- og fritidsområdet
Byrådet har netop i dag offentliggjort deres budgetforlig for kommende budgetår.
Ud over rammebesparelse, er der på vores område følgende aftaler for kommende budgetår:
- Midler til IT på skoleområdet bevares.
- Udarbejdelse af masterplan på skoleområdet med henblik på at vurdere bygningsmassen for derefter at kunne træffe beslutninger om behov for og fordeling af anlægsmidler.
- Tilførte midler i to år til specialområdet til dækning af de stigende udgifter samt arbejdet med evt. ny organisering.
- AL-klubbernes fremtid skal vurderes, ligesom det samlede klub-område efterses – og det er der afsat midler til.
- Der arbejdes på at lave profilskole på Præstegårdsskolen forsøgsvist i to år – musikundervisning til alle elever – i lighed med idrætsprofilen på Bakkeskolen.
Punkt 7: Eventuelt
Intet
Referat af skolebestyrelsesmøde for Vadehavsskolen
Mandag den 15. august 2022 på Ansgarskolen
Kl. 17:00-20:00
Mødedeltagere
Mette Hager H. Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Tony Erlandsson
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Steffen Mærsk
Susanne Hansen
Marianne Stokbæk
Catharina Møbjerg Hansen
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Fraværende
Carlos Ortega Carmona
Henrik Roed Mortensen
Kurt Bjerrum
Referent
Anita Kallesøe
Referat
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
Punkt 2: Præsentation af bestyrelsen (10 min-)
Punkt 3: Gennemgang af forretningsorden (30 min.)
- Gennemgang, drøftelse og godkendelse af forretningsorden
§11, stk. 3 slettes:
Stk. 3.:
”Ved næst kommende bestyrelsesmøde underskrives et eksemplar af sidste mødes referat af bestyrelsens medlemmer og arkiveres internt”
Den tilrettede version af forretningsorden godkendes på næstkommende skolebestyrelsesmøde.
Suppleanter inviteres eventuelt til et kommende møde.
Punkt 4: Konstituering af bestyrelsen (10 min.)
- Valg af formand – Mette Hager Hjort Petermann modtog genvalg
- Valg af næstformand – Vibeke Jensen modtog genvalg
Punkt 5: Orientering fra bestyrelsen og dialog? (60 min.)
- Ønsker til Årshjul blev fremsat som punkt med følgende mulige temaer: - Har bestyrelsen ønsker om temaer, områder, vi skal sætte fokus på det kommende år. Allerede ønskede punkter er, Familieklassen, Korprøve på Vadehavsskolens afdelinger – hvordan håndteres det? Trafiksikkerhed, Kommunikation i forhold til frisættelse og aktiviteter i den forbindelse fra afdelingerne
Nye punkter til bestyrelsens møder blev drøftet og udpeget:
- Forældreinddragelse (”Alle med”)
- Bestyrelsessamarbejde med en anden skole eller skolebestyrelse til inspiration
-
Fremtidige aktiviteter i bestyrelsen blev fremsat med følgende oplæg: Der er besluttet et temamøde, i efteråret 2022, som kommer i forlængelse af et bestyrelsesmøde. Er der ønske om et arrangement med skolens forældre? Deltagelse i forældremødet mv
Beslutninger: - Temadag for ledelse og skolebestyrelse planlægges til en fredag evt. i nærområdet dette efterår
- Et forældrearrangement skal behandles i en arbejdsgruppe
- Bestyrelsen ønsker at deltage i forskellige arrangementer på skolernes afdelinger for at gøre sig tilgængelige og mere synlige for forældre. Ligeledes ønsker bestyrelsen af arbejde på øget synlighed over for skolens øvrige forældre. Der nedsættes en arbejdsgruppe til dette.
- Samarbejde med Vadehavsskolens ledere på afdelingerne.
- Skolebestyrelsen afholder et møde på hver af afdelingerne. Først med de pædagogiske ledere som værter og derefter ordinært møde
- Kontaktpersoner fra bestyrelsen aftaler møder med de lokale ledere
- Møde længde for bestyrelsesmøder
- Det blev besluttet at fastholde mødernes varighed på tre timer
Punkt 6: Orientering fra skolen (60 min.)
- Anita gav skolebestyrelsen en kort intro til Vadehavsskolen
- Elevrådsvalg på Vadehavsskolen finder i år sted den 9. september 2022 i forbindelse med Danske skoleelevers valg uge.
Punkt 7. Eventuelt (5 min.)
Det blev besluttet, at der skal ændres i møderækken, da flere forældrevalgte er forhindrede på de valgte datoer. AK reviderer og lave nye indkaldelser
Skoleåret 2021/2022
Dagsorden til møde i skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Onsdag den 9. februar 2022 – kl. 17.00-20.00 på Ansgarskolen
Mødedeltagere
Mette Hager H. Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Sarah Gerhke Christensen
Sandra Hulgaard
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Marianne Stokbæk
Kristina Dirks
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Elevrådsrepræsentanter:
Ejnar Nielsen
Anna Birkedal
Erik Lindholdt
Anna Chouinard
Gry Nedergaard Bramsen
Majbritt Bornhøft Laursen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Ansgarskolens ledere:
Torben V. Jørgensen
Line Birkedal
Michael Sommer Larsen
Fraværende
- Afbud fra Sarah, Sandra, Carlos, Henrik, Erik Lindholdt, Anna Chouinard, Gry Nedergaard Bramsen, Majbritt Bornhøft Laursen, Kristina
Referent
Anita Kallesøe
Dagsorden
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
Punkt 2: Ansgarskolens ledelse præsenterer indsatser og visioner (60 min.)
- Ledelsen på Ansgarskolen fremlagde deres visioner og indsatser for skoledrift og –udvikling.
Den nedsatte undervisningstid er blevet udnyttet til at prioritere ressourcer til læse- og matematikvejledere i et arbejde med systematisk opfølgning på fagligt løft. Derudover er der prioriteret timer til fleks-holdet.
På Ansgarskolen er der valgt at planlægge med 60 min. lektioner og få lærere omkring den enkelte klasse. Rammesætning for eleverne på denne måde skulle gerne bidrage til øget kvalitet i undervisningen og tættere kontakt med elever.
En af de store indsatser på Ansgarskolen har i år været at arbejde med Co-teaching, som er metode praksis der kan anvendes, når der er to voksne i klassen.
Co-teaching har været en god oplevelse, da eleverne har oplevet, at undervisningen der har været mere varieret i sin organisering og opbygning.
Legende læring er dels en af de kommunale hegnspæle, og dels er det også et projekt, som indskolingen er tilknyttet i et samarbejde med dagtilbud og understøttet af LEGOfonden.
Arbejdet med læringskonferencer følger elevernes faglige udvikling og understøttes af de vejledere, der er udpeget på skolen til at give kollegerne sparring om udviklingspunkter for arbejdet med elevernes nærmeste udviklings-zone.
Fleks-klassen er en mellemform, som giver børn med udfordringer en tilknytning til et mindre hold, hvor de kan blive understøttet i deres specifikke udfordringer og samtidig bevare tilknytningen til deres stamklasse. Det er yderst velfungerende og fortsat under udvikling.
Samarbejdet med forældre er også sat under lup. Bl.a. er der tæt kontakt med forældrerepræsentanterne fra skolebestyrelsen. Der er taget valg om at øge antallet af skole-hjem samtaler, ligeledes er der sat øget fokus på elev-samtaler.
Eleverne har oplevet, at 60 min. lektionerne har fungeret godt, fordi det kan give rum til fordybelse dels med det indhold, der er bestemt for et tema, og dels i de små fag, som tidligere kun fyldte 45 min. hver uge.
Strukturen fungerer – men det kan være lidt hårdt i enkelte fag med to lektioner á 60 min. i forlængelse af hinanden.
Ledernes arbejde med personalet omkring udvikling af skolen sammen med ”Fremtidens skole” begynder at tage nye former til glæde for medarbejderne. Det kommer blandt andet til udtryk ved øget fokus på samvær og relationer samt pædagogiske drøftelser under møderne, hvor det pædagogiske medarbejdere er samlet.
I forbindelse med opsamling på igangværende initiativer er der påbegyndt videreudvikling på både fagene og undervisernes aktive deltagelse i udvikling af nye tiltag.
Alle beslutninger om organisering, udvikling mv. sker altid med udgangspunkt i de børn, det skal rette sig mod.
Fritidstilbud på Ansgarskolen har igen fået energi efter en nedgang i tilmeldte under Corona. Antallet af tilmeldte både i SFO, FK og Ungdomsklub er stigende. Der er ambitioner om at udvikle mere på fritidstilbud, så endnu flere børn i skolens distrikt kan få gavn af tilbuddene.
Afslutningsvist var der på mødet idé-udvikling og dialog om skoleudviklingstiltag.
Punkt 3: Nyt fra Elevrådsrepræsentanterne (10 min)
- Her efter og under corona er det en udfordring at få afviklet møderne. Efterhånden er listen ved at være lang over ting, der skal drøftes. Eleverne glæder sig til at kunne mødes i elevrådet igen.
Punkt 4: Nyt fra skole og fritid (20 min.)
- Økonomi – der er lavet en ændring i tildeling til drift af fritidsområdet, da vores beregninger var baseret på en anden beregningsmodel, som gav færre penge til driften i fritid i det budget, der blev godkendt af bestyrelsen sidst. Det er der nu rettet op på, så der er overført et tilstrækkeligt beløb til området.
Bestyrelsen godkendte ændringen.
- Ledelsens arbejder med forbedringsstrategi i forhold udviklingsprocessen omkring Fremtidens skole – med udgangspunktet i evaluering på skolerne, med forældre på afdelinger, formålsparagraffen, hegnspælene og samarbejdsaftalen.
- ERASMUS aftale for de kommende 6 år i Esbjerg kommune giver os nye muligheder for at samarbejde med skoler rundt om i Europa.
- Der er bestilt t-shirts til de kommende førskolebørn, ligesom vi gjorde det sidste år
Punkt 5: Fremtidens folkeskole (50 min.)
- De lokale bestyrelsesrepræsentanter giver tilbagemelding fra drøftelser på skoleafdelingerne
- Elever fra afdelingerne giver tilbagemelding på deres involvering og arbejde lokalt
Punktet blev udsat pga. mange afbud fra forældrevalgte.
Punkt 6: Aftaler vedr. valg til skolebestyrelse (15 min.)
- Valgmøde afholdes den 1. marts på Gredstedbro skole
- Kommunikation – Formanden har sendt forslag ud til gennemsyn på dokumenter til kommunikation, som skal formidles på AULA og skolernes facebooksider.
- Det blev besluttet, at der er mulighed for at lade sig genvælge, selv om man er på valg.
Punkt 7: Aftaler om kommende aktiviteter (20 min.)
- Møde om målsætning for år 2 i frisættelsen bliver i april sammen med lederne fra de respektive afdelinger.
- Dannelse af udvalg for skole- og forældre samarbejde blev drøftet. Det blev aftalt, at de ledere der har opgaven med udvikling af projektet på Vadehavsskolen skal samarbejde med udvalget. Da der var mange fraværende af de forældrevalgte, besluttede de tilstedeværende, at emnet skal tages op ved et fremtidigt møde.
Punkt 8: Punkter til kommende møder
- Digital dannelse – forebyggende aktiviteter
- Dialog som opfølgning på tema-døgn med ledelse og bestyrelse
Punkt 9: Eventuelt
Dagsorden og referat til møde i skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Torsdag den 13. januar 2022 – kl. 17.00-19.45 på TEAMS
Mødedeltagere
Mette Hager H. Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Sarah Gerhke Christensen
Sandra Hulgaard
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Marianne Stokbæk
Kristina Dirks
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Elevrådsrepræsentanter:
Ejnar Nielsen
Anna Birkedal
Erik Lindholdt
Anna Chouinard
Gry Nedergaard Bramsen
Majbritt Bornhøft Laursen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Fraværende
Gry Nedergaard Bramsen
Majbritt Bornhøft Laursen
Carlos Ortega Carmona
Marianne Stokbæk
Anna Chouinard
Referent
Anita Kallesøe
Dagsorden
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
Punkt 2: Nyt fra Elevrådsrepræsentanterne (10 min.)
- Der er ikke nyt fra elevrådet, da der ikke har været elevrådsmøde på skolerne siden sidste møde.
Punkt 3: Gennemgang af budgetforslag (45 min)
- Budgetternes til skolen fordeles i løn og drift.
Budgettet til Vadehavsskolens afdelinger, som bestyrelsen skal tage stilling til i dag er driftsbudgettet.
Skolebestyrelsen fik gennemgået forslag til driftsbudgettet for skole/undervisning.
Der var uddybende spørgsmål til indholdet og fordelingen, som blev besvaret og drøftet. Derefter blev driftsbudgettet til skole vedtaget.
- Skolebestyrelsen fik ligeledes gennemgået driftsbudgettet for fritid på Vadehavsskolen.
Det er et valg, at vi for det kommende budgetår har udmøntet pengene til drift på fritid eksplicit, så det er synliggjort, hvad deres ramme er.
Bestyrelsen godkendte også driftsbudgettet til fritid.
Punkt 4: Skolernes brug af Facebook – tilbagemelding fra afdelingerne (15 min.)
- Anita fremlagde skolernes tilbagemelding omkring deres brug af sociale medier:
Skolerne bruger det de fleste steder i begrænset omfang i forhold til tidligere pga. GDPR-reglerne.
Vittenberg derimod bruger FB en del og har medarbejdere til at stå styring af brug, overholdelse af regler og retningslinjer mv.
AULA benyttes af både skole og SFO til at lægge billeder i album til klasserne/hold. Det kan være små film, billeder fra oplevelser og med indhold, der ikke kan lægges på FB.
Blandt fordelene ved at bruge FB kan nævnes; at det er med til at formidle ”den gode historie” om skolens hverdag og ved særlige arrangementer. Det er god branding af skolen og vore værdier, og med FB når vi ud til mange interessenter, som fx bedsteforældre, naboer, tidl. forældre og ansatte samt nuværende ansatte. I det hele taget er FB siderne medvirkende til, at vi når et bredere publikum, end vi kan nå via AULA.
Modsat AULA er FB hurtig at få adgang til, og formidlingen her er valgfri og uforpligtende.
FB er også god til at fortælle internt på skolen og i kommunen, hvad de forskellige afdelinger har gang i både i huset og ud af huset.
Klubben bruger udelukkende de sociale medier til at skabe kontakt med deres brugerflade – her er det båder FB, Instagram og Snapchat, som er de platforme, hvor det er muligt at få fat i de unge.
Skolernes FB-ansvarlige har dog generelt følt sig meget begrænset af GDPR reglerne. Det har resulteret i svingende aktivitetsniveau både på den enkelte skoleafdeling og mellem Vadehavsskolens afdelinger. På den måde formidles ”den gode fortælling” om skolerne ikke som det oprindeligt var hensigten.
Bestyrelsen ønsker, at målsætningen bliver kigget efter i sømmene. Det er en nødvendigt, at siderne bliver fodret, så der er en naturlig fordeling af nyhedsstrømmen. Det bliver uinteressant og ligegyldigt at følge med i, hvis der særligt bliver fokuseret på enkelte klasser eller områder.
Punkt 5: Høring – strategi for mental sundhed i Esbjerg Kommune, ses via dette link
https://www.esbjerg.dk/politik-og-demokrati/hoeringsportal/hoering?hid=442d24a8-dce0-46d9-b5a5-ea283d077166 (20 min.)
- Det blev drøftet endnu engang, om der kunne laves et høringssvar på Esbjerg Kommunes strategi for mental sundhed.
Skolebestyrelsen kunne forestille sig, at en del forældre kunne have interesse i at have lettere adgang til viden om de tilbud, der findes til fx overvægtige børn, børn med angst eller lign.
Det er et ønske, at der også bliver fokuseret på øget mulighed for brug af sundhedsplejerske på skolerne samt at være nysgerrig på, om der kunne være sundhedsfremmende indsatser, som kunne tænkes ind i skoleforløb, oplæg for forældre og børn eller andet.
Generelt har drøftelsen inspireret til, hvordan vi i højere grad kan sætte mental trivsel på dagsordenen i skoletiden og skolens fritidstilbud.
Punkt 6: Skolebestyrelsesvalg – tidsplan og aktiviteter (10 min)
- Skolebestyrelsen drøftede, hvordan det forestående valg skal gribes an. Herunder, valgmøde, årsberetning mv.
Det blev aftalt, at der afholdes et valgmøde, hvor årsberetningen gives. Det kan fx meget vel foregå på en af de afdelinger, hvor det er vanskeligt at rekruttere til skolebestyrelsen.
Derudover blev det drøftet, at der skal laves en lille teaser/film til sociale medier samt plakater til AULA.
- Skolebestyrelsen drøftede mulighederne for at fastholde bestyrelsesmedlemmer mere end to år.
- Signe og Henrik modtager gerne genvalg til bestyrelsen. På valg er Vibeke, Mette og Carlos. Sarah og Sandra modtager ikke genvalg.
Punkt 7: År 2 – Fremtidens skole (40 min.)
- Revidering af princip – drøftelse af evaluering af år 1
Der var gruppedrøftelser, og følgende områder blev fremhævet:
Der er på flere afdelinger aktuelle og forestående planer om at lave lokale drøftelser/evaluering på afdelingerne med forældrerådene for at få adgang til, hvordan indsatser i frisættelsesforsøget er blevet oplevet fra forældrenes side med henblik på at kunne bruge erfaringer og input til fremtidig planlægning.
Bestyrelsen kan spille en aktiv rolle i opsamling og evaluering.
Elevperspektivet bliver løbende inddraget, da der er jævnlige møder på skolerne med eleverne.
Der er interesse for, at der i år to bliver formuleret mere konkrete mål med henblik på at kunne følge udbyttet tættere.
Der er en interesse for, hvordan man bedst evaluerer de igangsatte indsatser.
Der er drøftelser om inddragelse af forældrene i nogle årligt tilbagevendende aktiviteter, hvor der kan dannes et netværk til formålet.
Der blev talt om, hvordan man inddrager flere forældre – muligheder for i højere grad at få alle med.
Det er en oplevelse generelt, at der er store forskelle på, hvordan organisering af frisættelsen er blevet grebet an. Gruppens klare holdning er, at det har stor betydning, at man lokalt oplever at have lov til at lave løsninger, der giver mening lige netop, der hvor man er.
Det er en oplevelse, at de kortere skoledage er noget, som eleverne og deres forældre er meget tilfredse med.
Der er i højere grad fokus på at lave bedre skoledage frem for skoledage med flere lektioner. Altså opleves det som positivt, at der i højere grad bliver taget initiativ til aktiviteter, der fremmer trivsel og fælleskabsfølelse. Eleverne kunne ønske sig mere af den slags aktiviteter, som fx en anderledes start på dagen med alternative aktiviteter – morgensang, bevægelse, yoga eller andet.
Skolebestyrelsen påtænker at afholde en temadrøftelse, hvor der bliver samlet op og skabt dialog om resultater og fremtidsønsker for år to med Fremtidens skole. Datoen kommer senere.
Punkt 8: Orientering fra ledelse i skole og fritid (20 min.)
- Orientering vedr. corona
Retningslinjer og anbefalinger pr. 5. januar 2022 har givet skolerne mulighed for at have næsten almindelig drift. Skolen er igen vendt tilbage til nogle af de tidlige indsatser omkring renlighed, hygiejne og udluftning. Forældres adgang på skolen er begrænset til de møder, de er inviteret til.
Børn fra 1. -7. klasse modtager hjemmetest til to ugentlige test, mens 8.-9. klasse sammen med personale tilbydes test i podersporet på afdelingerne.
Vi følger smittetilfælde nøje og skal indsende smittetal ugentligt.
Punkt 9: Eventuelt
- Kurt orienterede om det nye udvalg, som nu hedder ”Børn og Skole”, hvor familiedelen nu er overgået til Social og Arbejdsmarkedsudvalget. Området beskæftiger sig alene med skole- og dagtilbudsområdet og bliver således varetaget af et udvalg med lidt færre medlemmer, nemlig Diana Mose Olsen, Kurt Bjerrum, Karsten Degnbol, Ulla Koman-Mejer og Tommy Noer.
Dagsorden og referat til møde i skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 22. november 2021 – Egebæk-Hviding skole – kl. 17.00-20.00
Mødedeltagere
Mette Hager H. Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Sarah Gerhke Christensen
Sandra Hulgaard
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Marianne Stokbæk
Kristina Dirks
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Elevrådsrepræsentanter:
Ejnar Nielsen
Anna Birkedal
Erik Lindholdt
Anna Chouinard
Gry Nedergaard Bramsen
Majbritt Bornhøft Laursen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Fraværende
Kurt, Sarah, Sandra, Anna Chouinard(elevråd)
Referent
Anita Kallesøe
Dagsorden
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
Punkt 2: Afdelingsledelsen fra Egebæk-Hviding (60 min.)
- Vi startede mødet ved Skyttehuset, hvor der var stationer med information om Egebæk-Hviding skole, dagligdagen og de prøvehandlinger der er iværksat.
Formanden for elevrådet fra 2. klasse fortalte om deres arbejde med at involvere alle eleverne på skolen i nyindretningen af et elevvenligt bibliotek.
Skolens AMR fortalte om forskellige indsatser, og pædagogisk leder, Ditte Nielsen forklarede om prøvehandlingen med elever, der nu er på årgang i stedet for klasseopdelt.
Efter rundturen blev der serveret
Punkt 3: Nyt fra Elevrådsrepræsentanterne (15 min.)
- Elevrådet på Vittenbergskolen forbereder i øjeblikket det årlige æbleskivesalg.
Der har været besøg af en journalist, som skriver om elevernes oplevelse af bevægelse i undervisningen. - I Gredstedbro arbejder elevrådet med udearealer og involvering af elevernes ønsker til disse.
Der bliver arbejdet med frikvarters aktiviteter.
- På Ansgarskolen har elevrådet taget initiativ til en lang række indsatser, der ønskes påbegyndt. Herunder udnyttelse af elevernes fællesrum, frikvartersaktiviteter, julekonkurrencer, æbleskivesalg
Punkt 4: Opfølgning på vælgermødet og temamødet (20 min.)
- Efter meget ringe tilslutning til vælgermødet har bestyrelsen et ønske om at invitere det kommende Børn og Familieudvalg til et møde med bestyrelsen. Vælgermødet på Ansgarskolen var dog et godt møde for de fremmødte, som fik en rigtig fin dialog med politikerne.
- Temamødet for bestyrelse og ledelse blev afholdt den 12-11-2021
Under mødet drøftede bestyrelsen de input, de havde fået fra arbejdet på temadagen og hvordan det skal bruges aktivt fremadrettet.
Skolebestyrelsen vil samle op og tage en dialog og målrette skolebestyrelsens arbejde med forældresamarbejde/forældrefællesskaber.
Punkt 5: Brug af sociale medier (20 min.)
- Bestyrelsen drøftede skolens fremtidige brug af sociale medier. Drøftelsen handlede om, hvad de sociale medier kan anvendes til for Vadehavsskolen, og om det ville være bedre ikke at bruge det. Der blev talt om, hvad det er for en fortælling, der formidles, når vi anvender de sociale medier som en af platformene til formidling af skolens virksomhed.
- Skolebestyrelsen ønsker en tilbagemelding fra afdelingerne om potentiale, udviklingsmuligheder eller evt. afvikling af brugen af sociale medier.
Punkt 6: Den nationale trivselsundersøgelse (30 min.)
- Resultatet af den nationale trivselsundersøgelse blev gennemgået og drøftet. Den generelle trivsel på Vadehavsskolen og i Esbjerg Kommune ligger over landsgennemsnittet.
Når man dykker ned i et område, ”støtte og inspiration”, er der dog udsving, som skal have opmærksomhed. Her oplever eleverne i ringere grad end på andre områder, at vi lykkes godt.
Temaerne der skal have opmærksomhed er fx hvordan man motiverer elever i undervisningen, hvordan man som elev oplever en mere spændende undervisning med øget elevinvolvering og –medbestemmelse.
- Skolen følger op på trivsel med nye evalueringer med egne undersøgelser.
Punkt 7: Orientering fra ledelse i skole og fritid (15 min.)
- Pga. det stigende smittetal med Corona har skolerne valgt at øge opmærksomheden på forebyggende tiltag omkring hygiejne, udluftning mv. Juleklip på skolerne bliver uden bedsteforældre for at sænke risiko for smitte af den målgruppe.
Organisering af aktiviteter sker med stor opmærksomhed på at kunne holde hygiejne og en fornuftig afvikling.
Punkt 8: Eventuelt
- Intet
Dagsorden og referat til møde i skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 13. oktober 2021 – Gredstedbro skole – kl. 17.00-20.00
Mødedeltagere
Mette Hager H. Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Sarah Gerhke Christensen
Sandra Hulgaard
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Marianne Stokbæk
Kristina Dirks
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Elevrådsrepræsentanter:
Ejnar Nielsen
Anna Birkedal
Erik Lindholdt
Anna Chouinard
Gry Nedergaard Bramsen
Majbritt Bornhøft Laursen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Fraværende
Carlos Ortega Carmona
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Marianne Stokbæk
Anna Birkedal
Anna Chouinard
Gry Nedergaard Bramsen
Majbritt Bornhøft Laursen
Referent
Anita Kallesøe
Referat
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
- Gennemgang af dagsorden og underskrift af referater
Punkt 2: Afdelingsledelsen fra Gredstedbro (60 min.)
OP og Heidi (pædagogiske ledere på Gredstedbro skole) præsenterede deres udviklingsarbejde med Fremtidens skole.
Der er fokus på
- Færre voksne omkring klasserne. Lærere og pædagoger er placeret primært på klasser omkring et par årgange, og der er i den forbindelse blevet organiseret med fire faser.
- Den kortere skoledag er også et valg på Gredstedbro skole, dog er det i begrænset omfang, da vi er bundet på busafgange.
- I indskolingen er der lavet et skema med boglige fag om formiddagen og et bånd over middag, der skal indeholde andre aktiviteter, som kan bidrage til øget afveksling og bedre brobygning mellem skole og fritid. Det er op til medarbejderne at organisere indhold, fordeling af børn, evt. inddragelse af samarbejdspartnere mv. i udviklingen af dette forsøg.
- I mellemtrin og overbygning har skolen valgt at organisere med almindeligt skema med undtagelse af torsdagen, som kaldes ”tema-torsdag”. Her er det meningen, at man kan udnytte en øget grad af fleksibilitet til tværfaglige aktiviteter, ture ud af huset, fagdage mv.
- Ledelsen har gennemført evaluering med eleverne og medarbejderne på deres oplevelse af de nye tiltag. Der er kommet god og konstruktiv feedback, som bidrager til at foretage evt. tilpasninger og ændringer. Men samtidig er der også mange positive effekter, som fx øget motivation for læring hos eleverne.
- Samarbejdet mellem lærere og pædagoger er tilrettelagt, så der jævnligt er mulighed for at mødes på tværs af faggrupper. Til gengæld skal samarbejdet i klasseteams organiseres anderledes, da dette ikke er tilstrækkeligt organiseret.
- Forældresamarbejdet bliver tænkt i nye rammer med to planlagte skolehjem samtaler, hvoraf den ene kommer til at foregå som hidtil og den anden på en alternativ måde, hvor eleverne inddrages mere. Der er planlagt fyraftensmøder, som er målrettet forældre og temaer, der kan øge dialog mellem skole og hjem.
- Ledelsen har opmærksomhed på, at der skal justeres og tilpasses på indholdet i de timer, hvor der er to voksne i klasserne. Derudover er der en række sammenhænge, hvor tematorsdagene skal tilpasses i organisering, så der kommer en god fordeling på indhold.
Sammen med de nye tiltag er der kommet nye ideer og opmærksomhed på, at der kan inddrages nytænkning på andre områder, end man i første omgang havde planlagt. Det vil blive taget med i de pædagogiske overvejelser, som løbende finder sted i løbet af skoleåret.
- Elevernes oplevelse af den kortere skoledag tyder på en mere balanceret dag, hvor der er overskud til både at være i skolen, deltage i fritidsaktiviteter og have passende hjemmearbejdsbyrde.
- Nogle forældre kan opleve, at der er kommet lidt mere hjemmearbejde, som forældrene skal forholde sig til sammen med børnene. Det bliver spændende at følge, hvordan det kan organiseres på hensigtsmæssige måder, som passer ind i den samlede tilværelse for børn og deres familier.
Punkt 3: Nyt fra Elevrådsrepræsentanterne (15 min.)
- Elevrådet på Vittenberg har startet turneringer op igen. Eleverne er også involveret i drøftelser om ny organisering af skolens PLC.
Punkt 4: Økonomi (60 min.)
- Administrativ leder, Martin Andreasen gennemgik status på skolens økonomi.
- Det forventes, at regnskabsåret afsluttes med et underskud mellem 1-1,4 mio.
Årsagerne hertil skal findes i manglende forældrebetaling i fritid (nedgang i SFO tilmeldinger pga. Corona) samt et større antal segregeringer af børn til specialundervisningstilbud end forventet.
- Ledelsen udarbejder en oversigt til bestyrelsen over ønsker og behov for investeringer, som de kan prioritere i næste gang vi skal drøfte budget.
Punkt 5: Orientering fra ledelse i skole og fritid (15 min.)
- Asylskole åbner i uge 43 med skole for knap 80 afghanske børn. Der er ansat en daglig koordinator, lærere, pædagoger og pædagogmedhjælpere, som er ved at gøre klar til at modtage børnene. Asylskolen får til huse i Seminariehuset i lokaler, som tidligere husede Riberhus Privatskole. Det forventes, at asylanterne efter en lovændring, som er varslet, vil kunne få ophold i DK inden for en langt kortere horisont, end vi er vant til. Det kan betyde, at asylskolen skal fungere i en begrænset periode.
Der er ikke behov for indsamling til børnenes skolegang. Asyl Syd har sørget for udstyr til børnene.
- Vittenbergskolens almendel har i denne uge fremlagt prøvehandling for B&F udvalget, hvor de berettede om processen for ledere, medarbejdere, elever og forældre i år 1 med to voksne i klasserne i dansk og matematik-timer. Det modtog de stor anerkendelse for, da det var tydeligt, at der hele vejen rundt havde været mange kvalificerede overvejelser i forbindelse med prøvehandlingen.
- Drøftelserne omkring den vidtgående specialundervisning og skolens udfordringer både på kvadratmeter og medarbejdernes kapacitet og arbejdsmiljø har vores største opmærksomhed. Sideløbende hermed er vi vidende om, at der bliver udvidet i tilbud på døgntilbud i Ribe, så vi inden for et par år skal være klar til at have skoletilbud til flere børn i udsatte positioner. Det betyder, at vi vil arbejde med bud på en strategi for, hvordan Vadehavsskolen kan arbejde med specialundervisningsopgaverne for børn i distriktet.
- Opslaget til den vakante stilling på Ansgar kommer i genopslag sammen med en lille film i starten af november, hvor vi også forventer at gennemføre ansættelsesproceduren. Ansættelsesudvalget fra sidst modtager nye datoer snarest.
Punkt 6: Opsamling på bestyrelsens kommende aktiviteter (25 min)
- Skolebestyrelsens vælgermøde på Ansgarskolen den 4. november kl. 19:00 med deltagelse af politikere blev drøftet og tilrettelagt.
- Temadagen for skolebestyrelsen den 12. november kommer til at finde sted på Nymindegab Kro med overnatning. Arrangementet starter kl. 13.
Vi skal arbejde med temaet forældresamarbejde, og der bliver arrangeret en workshop med vores Lego-Play Hero i den første del af temamødet.
Anden del vil blive faciliteret af pædagogiske ledere fra Vadehavsskolen.
Punkt 7: Eventuelt
- Trivselsundersøgelsen skal drøftes på et kommende møde
Dagsorden og referat til møde i skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 14. september 2021 – Vittenbergskolen – kl. 17-20
Mødedeltagere
Mette Hager H. Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Sarah Gerhke Christensen
Sandra Hulgaard
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Marianne Stokbæk
Kristina Dirks
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Elevrådsrepræsentanter:
Ejnar Nielsen
Anna Birkedal
Erik Lindholdt
Anna Chouinard
Gry Nedergaard Bramsen
Majbritt Bornhøft Laursen
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Fraværende
Vibeke Jensen
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Signe Jørgensen
Referent
Anita Kallesøe
Referat
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
Punkt 2: Oplæg ved Anna Kirstine og Anette, pædagogiske ledere på Vittenbergskolen (60 min)
- Pædagogiske ledere, Anna Kirstine Villadsen og Anette Thorø Uhd gav et oplæg om Vittenbergskolens indsatser og tiltag.
- Der er stor opmærksomhed på genetablering af fællesskabsskabende aktiviteter, som har lidt en del under Corona-perioden. Det gælder både for børn og personale.
Som årets store event ligger der i år en jubilæumsuge i ugen før påske, hvor skolen fejrer sit 50 års jubilæum med et års forsinkelse.
Skolen glæder sig til igen at kunne invitere indenfor til åben hus og lign. arrangementer.
- Forældresamarbejde nytænkes både i relation til møder, arrangementer, skole-hjemsamtaler, klasseråd.
- Fremtidens skole
Skolen har valgt at lægge en synlig spisepause ind i skoledagen, hvor der lægges vægt på rammesætning af dette for at styrke fællesskaber.
En kortere skoledag er bl.a. organiseret ved to voksne i klasserne, ligesom der laves holddeling, der sættes tid af til elev-samtaler og der prioriteres ture ud af huset mv.
Der er prioriteret få voksne omkring de yngste klasser.
Skolen er nysgerrig på, hvilken effekt på tiltagene og laver løbende evaluering.
Der er etableret valgfag i 5.-6. klasse, som består af klassiske valgfag.
I overbygningen er der nu også udbudt idræt og et ekstra valgfag, samt sammenkørte valgfag på tværs af 8. og 9. årgang.
SFO har med den ekstra åbningstid fået mulighed for at danne nye læringsmiljøer og skabe rum for fordybelse både voksenstyrede aktiviteter og det der opstår i legen mellem børn.
Skolen bibliotek skal nytænkes så læringsmiljøet tilpasses de behov, børnene har.
Friluftsliv er blevet er skoleprojekt, som ønskes indarbejdet i hele skolens virke. Til projektet er der søgt midler hos nogle fonde. Pengene skal bl.a. bruges til at gøre læringsmiljøet i udearealet indbydende og brugbart til mange forskellige aktiviteter bl.a. i samarbejde med motionsklubben.
Pladsudfordringerne er stærkt stigende – det fylder for både special- og almenområdet.
Punkt 3: Elever (15 min.)
- Valg til elevråd bør fremadrettet være præget af en god proces, hvor der er god tid til processen. Det betyder, at Vadehavsskolens bestyrelse foreslår, at der i kommende skoleår gives længere tid til valg af elevråd på skolerne, så det ikke skal nås på meget få dage i starten af august. I stedet ønskes der mindst tre uger til gennemførelse af elevrådsvalg på skolen.
- Fra elevrådet på afdelingerne
Erik er valgt til formand og Ejnar til næstformand for Esbjerg kommunes fælles elevråd.
På Vittenbergskolen har der netop været afholdt elevrådsmøde. Her har de kort berørt det kommende jubilæum. Ligeledes har det drøftet det nyligt indførte spisebånd.
Punkt 4: Skolens brug af sociale medier (20 min.)
- Punktet udsættes
Punkt 5: Skole og forældres landsmøde (15 min)
- Den 19.-20. november afholder Skole & forældre landsmøde. Der er frist for tilmelding den 30. september, for de der ønsker at tage med.
Punkt 6: Status på valgmøde (15 min.)
- Valgmøde arrangeret af de forældrevalgte er fastsat til den 4. november, fra kl. 19 til 21. Alle partier er inviteret med.
Samme dag i skoletiden afholdes et lignende arrangement for eleverne.
Ledelsen booker lokale.
Punkt 7: Asylskole (20 min.)
- Vi skal etablere asylskole for de afghanske flygtninge, der netop er flyttet ind på Asylcenteret i Hviding. Der er knap 60 børn i skoledelen og i legestuen modtager de i alt 16 ekstra børn i Hviding på skolen derude. Det er dagtilbud, der står for den opgave.
Punkt 8: Fra skole og fritid (30 min.)
- Status på pladsudfordringer og udvikling på kapacitet på Vittenbergskolen, Vadehav er fortsat en stor udfordring for specialcenteret. Det er en særdeles kompleks problematik, da det ikke begrænser sig til kvadratmeter alene men også børn og medarbejderes rammer og vilkår. Det bliver der arbejdet intenst på at skabe de nødvendige løsninger.
- MIL og indsatser på Vadehavsskolen – kort info blev givet om Familieklasse og FLEKS-hold samt de lovbestemte forpligtelser for børn med specialpædagogiske støttebehov. Der er forsøgt arbejdet med både forebyggende, foregribende og indgribende aktiviteter. Den økonomiske incitamentsstyring og et stort antal børn med store specialpædagogiske støttebehov giver Vadehavsskolen udfordringer ved at leve op til at få sænket udgifterne.
- Fritid – SFO, Fritidsklub og Ungdomsklub – info om indskrivning. Vi ser en stigning i indskrivningen til både SFO og Klub. Børn der går i 3. klasse kan med en indskrivning i SFO få lov at tilgå Fritidsklub fra efteråret i 3. klasse.
- Rekruttering på Ansgarskolen til den vakante stilling som pædagogisk leder skal ud i en ny runde, da ansøgerfeltet i første omgang har vist sig at være for smalt.
Punkt 6: Eventuelt
Skoleåret 2020/2021
Dagsorden og referat til møde i skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 17. august 2021 – Ansgarskolen – kl. 17.00-20.00
Mødedeltagere
Mette Hjorth Hager Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Sarah Gerhke Christensen
Sandra Hulgaard
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Carlos Ortega Carmona
Kirstina Dirks
Marianne Stokbæk
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Elevrådsrepræsentanter:
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
May-Britt Andrea Andersen
Fraværende
Kurt, May-Britt Andrea, Carmen – elevrådsrepræsentanter er endnu ikke udpeget fra elevrådet.
Referent
Anita Kallesøe
Referat
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden (5 min.)
-
Dagsorden blev gennemgået af formanden
Punkt 2:Præsentation af bestyrelsen (10 min)
- Hele bestyrelsen præsenterede sig for hinanden. To nye medarbejder-repræsentanter; Marianne Stokbæk og Kristina Dirks samt en forældrevalgt, Carlos Carmona deltog for første gang.
Punkt 3:Valg af formand og næstformand (15 min)
- Formand, Mette Petermann og næstformand, Vibeke Jensen modtog begge genvalg.
Punkt 4: Gennem af forretningsorden (40 min.)
- Formanden lavede en grundig gennemgang af forretningsorden.
- §1, stk. 1 er ændret fra: ”Skolebestyrelsen består af 8 forældre (1 fra specialenhed), 4 elever, 2 medarbejdere, et medlem fra erhvervsuddannelses, gymnasial uddannelse, kultur eller fritids området” til: ”Skolebestyrelsen består af 8 forældre (1 fra specialenhed), 4 elever, 2 medarbejdere og mindst et medlem fra erhvervsuddannelses, gymnasial uddannelse, kultur eller fritids området”.
- Under §13 blev følgende sætning ændret: ”Man må som medlem referere, hvad vedkommende selv har sagt på et møde, med de begrænsninger, der følger af lovgivningens regler om tavshedspligt, der typisk gælder personlige oplysninger” til ” Som medlem af skolebestyrelsen er man omfattet af Straffelovens regler om tavshedspligt § 152”
- Ligeledes i §13 er ” Ved spørgsmål til udleveret materiale eller behov for at få uddybet emner, der er drøftet på skolebestyrelsesmøderne, retter man henvendelse til formand /næstformand eller skolens ledelse” ændret til: ”Ved spørgsmål til udleveret materiale eller behov for at få uddybet emner, der er drøftet på skolebestyrelsesmøderne, retter man henvendelse til formand /næstformand eller skolelederen”.
Punkt 5: Eksterne bestyrelsesmedlemmer (20 min.)
- Det er muligt at have 1 eller flere eksterne medlemmer tilknyttet SB bestyrelsen, vi har for nuværende 2 lokalpolitikere. Bestyrelsen drøftede deres ønsker i forhold til det fremadrettede arbejde og besluttede, at der fortsat ønskes samarbejde med ét eksternt medlem. Punktet tages op til drøftelse ved et fremtidigt bestyrelsesmøde.
Punkt 6: Møder mv. i skoleåret 2021-22 (20 min.)
- Mødeoversigt af ordinære møder, herunder hvorledes de ønskes afholdt (rotation imellem skolerne eller et faststed) samt fastsættelse af temamøder- dato og tema blev drøftet.
- Skolebestyrelsesmødet den 16. november blev flyttet til den 22. november 2021.
- Skolebestyrelsen ønsker at afholde deres ordinære møder, så de kommer på besøg på alle afdelinger. I den forbindelse skal Specialområdet på Vittenbergskolen betragtes som sin egen afdeling adskilt fra Vittenbergskolens almendel.
- Skolebestyrelsen drøftede deres deltagelse i forældremøder ved skoleårets start. Tidligere har bestyrelsesmedlemmer deltaget ved forældremøder på 0. og 7. årgang. Det blev besluttet, at skolebestyrelsen deltager ved forældremøde på 0. årgang og efter aftale med afdelingernes pædagogiske ledere på andre årgange.
Datoer for 0. klassernes forældremøder:
Vittenberg – 31.august kl. 17 - Mette
Gredstedbro – 1. september – Sara og Sandra
Egebæk-Hviding – 1. september - Henrik
Center/special – 25. august og 6. september – Mette og Carlos
Ansgarskolen – 30. august kl. 16.30 - Signe
De forældrevalgte kontakter selv de respektive afdelinger.
- Temadag for skolebestyrelsen bliver den 12-13. november 2021, og de pædagogiske ledere deltager.
- Vælgermøde med bestyrelse fastsættes, når vi kender skolens datoer for valgmøde på elevsiden.
Punkt 7: Forældrebetaling (30 min.)
- Efter tidligere drøftelse i forhold til lejrskoler, ture ud af huset og forældrearrangerede ture har bestyrelsen ønsket en drøftelse for at finde frem til fælles retningslinjer/anbefalinger fra SB-side til hvor meget og hvor ofte der må opkræves forældrebetaling til fx forældreråds arrangementer.
- Skolebestyrelsen vil arbejde med at beskrive guidelines til klassernes mulighed for at spare op, forældrerådenes håndtering af klassekasser mv. Der laves et udkast til dette, som bringes i spil på et kommende møde.
Punkt 8: Spisepauser (30 min.)
- Der har været forældrehenvendelser til skolebestyrelsesmedlemmer vedr. længden af spisepauser, madpakkens indhold, madordning og muligheden for, at få sin mad og drikkevare på køl.
Bestyrelsen ønsker, at der på de kommende forældremøder bliver orienteret til forældrene om klassens spisepauser, regler om drikkepauser mv.
Punkt 9: Eventuelt (10 min.)
- Mette orienterede om politisk café torsdag den 19-08-2021 og muligheden for at kunne deltage i stedet for hende.
- Anita orienterede om ansættelse af ny pædagogisk leder til Ansgarskolen – samtaler finder sted den 21. og 27. september. Vibeke og Mette deltager som forældrevalgte. Marianne Stokbæk vil gerne deltage som medarbejderrepræsentant.
Næste møde ønskes en
Dagsorden til møde i skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 21. april 2021 – Online – kl. 17.00-20.00
Mødedeltagere
Mette Hager H. Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Pia Bennedsen Prahl
Sarah Gerhke Christensen
Sandra Hulgaard - afbud
Henrik Roed Mortensen
Carmen D. P. Holmstrup
Signe Jørgensen
Birgitte Skov
Mikkel Willerslev
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Grethe Uekermann
Elevrådsrepræsentanter:
Ansgar – Olga og Sara
Gredstedbro – Emilie og Ida
Vittenberg – Erik og Oke
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
May-Britt Andrea Andersen
Fraværende
Mikkel Willerslev
May-Britt Andrea Andersen
Emilie og Ida
Referent
Anita Kallesøe
Referat
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden
Punkt 2: Information fra
Formanden
Eleverne
- På Vittenberg har eleverne arbejdet med effektiv kommunikation med de yngste elever og få lavet et mini-elevråd, og så har de arbejdet med tilbagevenden til skolen i corona-tiden.
Forældre
- SJ har modtaget meldinger om et meget vellykket førskoleforløb på Ansgarskolen
- Der ønske om, at følge op på artiklen i Ugeavisen og kommunikation fra bestyrelsen
- Der er ret kaotiske forhold omkring morgentrafikken på Vittenbergskolen, fordi mange biler og cyklister skal passere på kort tid og begrænset plads. Skolebestyrelsen ønsker at se på flere muligheder for løsninger – det kan evt. være forskudt aflevering eller med aktivering af forældre og evt. ældste elever, der kan hjælpe med at få cykel-grupper sat i gang og drøfte det i elevrådet.
Skole og fritid
- Stillingen som pædagogisk leder på Gredstedbro skole sætte i genopslag på grund af for smalt ansøgerfelt i første runde.
- Der finder et stort planlægningsarbejde sted af velfærdsløftet samtidig med en omfattende ugentlig koordineringsopgave med skematilpasninger og test på skolerne i forbindelse med Corona og sidst med ikke mindst denne årstids helt store opgave, nemlig skoleårets planlægning. Der hviler et enormt pres på især vores ledere.
Punkt 3: Velfærdsløftet – til orientering og drøftelse
- Status på projektets planlægning for kommende skoleår blev fremlagt af skolelederen. Der er iværksat et stort planlægningsarbejde for at tilrettelægge rammerne, så alle de gode intentioner, de gode intentioner og afprøvninger kan finde sted i det kommende år og resten af projektets løbetid.
Skolerne arbejder med en planlægning af skoledagene for eleverne og for medarbejderne, der kan rumme de processer, der skal til at foregå, så der tages højde for politiske principper, samarbejdsaftalen og bestyrelsens principper.
I forældresamarbejdet peger forældrevalgte på, at de erfaringer, vi har gjort os i coronatiden, kan bruges i fremtidens planlægning af skole-hjem samarbejde. De digitale skole-hjem samtaler har været vellykkede og kan med fordel tænkes ind som en del af forældresamarbejdet.
- Form for café-møder på afdelingerne
De lokale forældrevalgte for afdelingerne laver aftaler med lederne på afdelingerne om et dialogmøde om status for arbejdet med velfærdsløftet med deltagelse af ledere og medarbejdere. - Kommunikation og pressehåndtering
MP har forslag til et vælgermøde i forbindelse med kommunalvalget i efteråret 2021 arrangeret af skolebestyrelsen på Vadehavsskolen.
Punkt 4: Klubstruktur – til og drøftelse og beslutning
- Der er besluttet en besparelse på klubområdet i Esbjerg Kommune, som medfører en reduktion i tildelingen af timer til åbningstid. Et udvalg udpeget af skolebestyrelsen har udarbejdet forslag om udnyttelse af ressourcen ved at lukke for ungdomsklubtilbuddet i Hviding for at sikre to ugentlige åbningsaftner i klubtilbuddet i Klub Ribe Midt. Forslaget blev godkendt og vedtaget.
Punkt 5: kommunikation om Vadehavsskolen
- Grethe Uekermann, børnehaveklasselærer på Vittenbergskolen, deltog i mødet for at fortælle om sine synpunkter i forhold til formidling af de gode historier fra hverdagen i relation til en nylig udgivet artikel i Ribe Ugeavis.
Baggrunden for artiklen var en vinkel med forældres tilvalg eller fravalg af folkeskolen frem for privatskole. For Grethe oplever, at hun arbejder på en skole med højt til loftet, hvor hun altid får ja til sine gode ideer.
I den forbindelse har Grethe efterlyst mere adgang til skolebestyrelsen for skolerne og omvendt. Hun fremstiller tanker om, hvordan skolebestyrelsens rolle og synlighed kan blive mere tydelig for de respektive skoler og forældrene der.
Grethe Uekermann vil mene, at det kan give et bredere samarbejde ved at benytte sig af café-møder og en tydeligere kommunikation.
Derudover foreslår hun, at bestyrelsen er synlig på de dage, hvor der i forvejen er events på skolen frem for ved de årlige forældremøder.
Vi kan så meget på vores folkeskoler, og Grethe opfordrer til, at forældrevalgte deltager i at fortælle de historier, som afmonterer fordommene.
- Det eksisterende samarbejde mellem skolebestyrelsen og forældrerådene består i årligt tilbagevendende dialogmøder mellem forældreråd og skolebestyrelse ude på skoleafdelingerne.
- VJ pegede på, at tidligere strategiske møder mellem skolebestyrelse og arbejdsgrupper fra skolerne har fungeret godt. Det store dilemma i bestyrelsens deltagelse handler om både den store skole og at kunne nå ud til alle, og så at de forældrevalgte skal passe et almindeligt arbejde ved siden af.
Den troværdige fortælling fra skolen er den, som kommer fra de ansatte. Bestyrelsesmedlemmerne synes det var rigtig dejligt at have GU med på mødet og rejse flaget fra lærerperspektivet.
- SHC mener ikke, at café-møderne har så meget værdi i mødet mellem forældre og bestyrelse. Hun synes, at bestyrelsens arbejde giver bedst mening i det nære arbejde på afdelingerne. Samtidig peger hun på, at der skal være mening med indsatser, så vi ikke iværksætter aktiviteter, fordi der kommer et pres udefra og i medierne.
- SJ vil gerne starte med indsatser, der også har et beskrevet formål. Det må også meget gerne være indsatser, der ikke er tidskrævende, som fx at skrive et forældrebrev til de nye forældre i førskolen.
Der kan med fordel udvikles yderligere på den skriftlige kommunikation, som formanden har begået nogle gange.
- MP foreslår, at bestyrelsen danner et udvalg, hvor der kan arbejdes med skolebestyrelsens kommunikation. Udvalget kan bestå af forældrevalgte fra alle afdelinger, ledere og evt. medarbejdere.
De der ønsker at deltage i udvalget blandt de forældrevalgte, giver en melding til MP.
Punkt 6: Eventuelt
- Skolebestyrelsen ønsker at drøfte, hvordan man kan organisere sig på måder, der øger dialogen med skolerne i distriktet og får adgang til ledere og medarbejdere fra hele distriktet.
- I forbindelse med Ribe Ugeavis’ artikel om forældres valg af privatskole eller folkeskole i Ribe, fremgik det at Riberhus Privatskolen giver i et læserbrev udtryk for invitation til dialog med folkeskolerne i Ribe. Skolebestyrelsen drøftede om det kunne kaste nogle muligheder af sig. Der blev talt om fortsat at arbejde med en styrket kommunikationsstrategi i skolebestyrelsen.
Referat af møde i skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 18. marts 2021 – TEAMS – kl. 17.00-20.00
Mødedeltagere
Mette Hager H. Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Pia Bennedsen Prahl
Sarah Gerhke Christensen
Sandra Hulgaard - afbud
Henrik Roed Mortensen
Carmen D. P. Holmstrup
Signe Jørgensen
Birgitte Skov
Mikkel Willerslev
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Helle Kiesbye Larsen
Elevrådsrepræsentanter:
Ansgar – Olga og Sara
Gredstedbro – Emilie og Ida
Vittenberg – Erik og Oke
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
May-Britt Andrea Andersen
Fraværende
Mikkel Willerslev
Sandra Hulgaard
Referent
Anita Kallesøe
Referat
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden
Punkt 2: Eleverne har ordet
Ida ønsker at de penge, der fordeles til elevråd i forbindelse med covid-19 bør fordeles ligeligt til afdelingerne. AK kan oplyse, at der er afsat et beløb til hver afdeling, som tager højde for antal af elever, som elevrådet råder over.
Olga (9.kl.) fortæller, at det er mega fedt at komme tilbage i skole. Man er naturlig træt.
Ida (8. kl.) synes ikke det er fedt at komme i skole. Det er kun én gang i ugen, og det lever ikke op til Idas forventninger, fordi det er udendørs og sociale aktiviteter.
De andre i klassen har det lidt anderledes.
Oke (7.kl.) synes det har været rigtig fedt at være sammen med hele klassen, hvor de gik tur, lavede bål og legede.
Punkt 3: Velfærdsaftalen
Orientering om samarbejdsaftalen mellem skolens ledelse og Esbjerg Byråd
Skoleleder, Anita Kallesøe gav et oplæg til skolebestyrelsen.
Bestyrelsen konstaterer efter gennemgangen, at der er fin overensstemmelse mellem indhold i samarbejdsaftalen og bestyrelsens intentioner med skolens udviklingsarbejde i forbindelse med velfærdsløftet.
Skolebestyrelsens princip for velfærdsaftale – til drøftelse og beslutning
Lejrskole som en del af skolebestyrelsens princip for velfærdsaftalen blev drøftet. De tre overbygningsskoler har sendt deres høringssvar til skolebestyrelsen vedr. lejrskole i 9. klasse. På baggrund af de indkomne svar, drøftede bestyrelsen mulige beslutninger om afholdelse af lejrskole. Det blev besluttet, at evt. lejrskole eller overnatninger i indskolingen sker ved, at forældre arrangerer dette. Den sædvanlige lejrskole til Rendbjerg i 6. klasse fastholdes. Der arrangeres lejrskole for 9. klasse med fire dage med tre overnatninger.
Skolerne skal selv finde plads i driftsbudgettet til afholdelse af lejrskolen. Formanden færdiggør princippet på baggrund af drøftelsen og sender til gennemsyn i bestyrelsen.
Punkt 4: Høringssvar – handleplan for elevråd – til drøftelse og beslutning
Høringssvar – handleplan for elevråd
Skolebestyrelsen har ingen kommentarer til det udsendte høringsmateriale.
Punkt 5: Nyt fra skole og fritid - til orientering
Covid-19
Børnene fra 0.-4. klasse har fremmøde hver dag, børnene i 5.-8. klasse kan møde frem én gang om ugen og 9. klasserne har fremmøde en uge ad gangen og er i digital fjernundervisning en uge ad gang.
Der er efterhånden lavet vagtplaner for skolens medarbejdere mange gange. Det skyldes, at vi forsøger at løse opgaverne med så få voksne omkring klasserne som muligt. Vi har medarbejdere, der både har fremmøde og underviser fra hjemmekontoret. Og der har været mange omstillingsprocesser undervejs, som løbende kalder på en ny plan.
Alt i alt er det lykkedes meget fint for personalet at få planlagt aktiviteter med kort varsel. Der arbejdes med trivselsbarometer, som lægges i Mee-book og dialog med børnene, så vi hele tiden har fat i trivslen hos børnene. Vi er fortsat uafklarede om forløbet med afgangsprøverne. Men vi ved, at standpunktskarakterer overføres i alle fag på nær dansk, engelsk og matematik, som er fag der skal afvikles med eksamen.
Mette Petermann nævner, at der har været henvendelser vedr. nedadgående læringsudbytte i den digitale undervisning. Vi henviser til, at der tages kontakt til lærere og ledelse lokalt, så der kan afsøges løsninger eller opklaring på eventuelle problemer i den forbindelse.
Selv om der er lidt udfordringer med test af både personale og elever, er vi på skolen meget tilfredse med, at det har været muligt at få så stor en opgave iværksat på så kort tid. Vi har en stor opgave på skolerne med at få det til at fungere, ligesom der er meget administration hermed. Men det fungerer.
Skolen har på den mulighed for at tilbyde elever og medarbejdere test to dage i ugen. Tilbuddet er kun for ansatte og elever. Der er ligeledes offentlige tilbud til test, som nu er oprettet i Ribe, og som vi kan se bliver benyttet flittigt.
Førskole
Førskolen er lige på trapperne og der er godt gang i planlægningen.
Fritid
Helle Kiesbye deltog som leder for fritidsdelen og kunne fortælle om aktuelle aktiviteter.
Førskole er den næste store aktivitet, som ikke kan foregå på den sædvanlige måde. Der er blevet lavet film og on-line møder, der er lavet t-shirts til børnene og der har været forberedt gode aktiviteter for at være i kontakt med børnene og deres forældre på alternative måder.
Førskolebørnene får deres egen zone at opholde sig i.
Frisættelsesarbejdet i fritidsdelen læner sig meget op ad skoledagens længde og indhold. Det er en spændende proces, som pædagogerne deltager i på lige fod med lærerne.
AULA bliver nu også fritidsdelens digitale platform og skiftet finder sted fra 1. april, som er samme dato som vi modtager alle de nye førskolebørn. Det er lidt krævende at starte et nyt system op.
Covid-19 i SFO er lidt træls for de børn, der plejer at lege på tværs af aldersgrupper. Der er børn som trives godt med den afgrænsede ramme, andre børn savner at have flere valg i relationer. Til gengæld har det vist sig som en styrke at være få voksne rundt om en mindre gruppe børn både i skole og fritid.
Antallet af tilmeldte børn i SFO er lavere end sidste år. Det tyder ikke på, at der fortsat er stort fald i antallet af indmeldte børn.
Klubstrukturen på Vadehavsskolen har været drøftet i en arbejdsgruppe. De 330 åbningstimer til ungdomsklub for den samlede Vadehavsskole er meget få timer at fordele på de to eksisterende klubber.
Det er nu planen at arbejde med at lægge åbningstiden i ungdomsklub i Klub Ribe Midt alene, så de samlede åbningstimer for Ungdomsklub lægges i Ribe.
Men fremadrettet arbejder bestyrelsen på at udvide samarbejde med Ungdomsskolen og appellere til politikerne i Esbjerg kommune om at gøre det økonomisk muligt at tilgodese unge mennesker i lokalsamfundene både i Gredstedbro og Hviding med et ungdomsklubtilbud. Punktet tages op på et kommende møde til beslutning.
Skole og undervisning
Skolerne arbejder målrettet med udvikling af planer for det kommende skoleår med rammer, der tager afsæt i velfærdsaftalen og de mange muligheder, vi skal udarbejde prøvehandlinger på. Der er stort engagement og det bemærkes positivt, at skolebestyrelsen har sat afdelingerne fri til at arbejde med omfang, form og indhold under så frie rammer.
Mette Petermann efterspørger muligheder for de lokale bestyrelsesmedlemmer på afdelingerne om at deltage som lyttere på møder, hvor ledere og medarbejdere arbejder med udvikling af velfærdsløftet.
Anita beder de pædagogiske ledere melde datoer og tider ud, som bestyrelsesmedlemmer kan koble sig på, hvis det kan lade sig gøre.
Punkt 6: Punkter til næste møde
Klubstruktur
Punkt 7: Eventuelt
Bestyrelsesmedlemmer kan deltage i Webinar om frihedsforsøget den 7. april kl. 15-17. Hvis nogen ønsker at deltage gives besked til formand, Mette Petermann, som sørger for tilmelding.
Referat ekstraordinært skolebestyrelsesmøde 03-03-2021
Digitalt kl. 17:00-18:00
Mødedeltagere:
Mette Hager H. Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Pia Bennedsen Prahl - afbud
Sarah Gerhke Christensen
Sandra Hulgaard
Henrik Roed Mortensen - afbud
Carmen D. P. Holmstrup
Signe Jørgensen
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Mikkel F. Willerslev
Birgitte Skov
Elevrådsrepræsentanter:
Ansgar – Olga og Sara
Gredstedbro – Emilie og Ida (deltog ikke)
Vittenberg – Erik og Oke
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
May-Britt Andrea Andersen - afbud
Punkt 1: Godkendelse af princip for velfærdsaftalen, herunder retningslinjer for lejrskole under prøveforløbet på de tre år.
Formanden redegjorde for tankegangen omkring dannelsen af princip for Vadehavsskolens arbejde med implementering af velfærdsaftalen, som i ét år ophæver de eksisterende principper og erstatter dem med ét overordnet princip.
Kommentarer til princippets første del:
- Det er dejligt, at princippet er holdt på én side
- Det er godt, at der er tænkt evaluering ind
- Dannelsesperspektivet må gerne foldes mere ud, så det fremstår i et bredere perspektiv.
- Det er muligt at arbejde ude på de enkelte afdeling med at implementere princippet i overensstemmelse med lokale muligheder og intentioner.
Denne del af princippet er godkendt under hensyntagen til forslag om tilføjelse under punktet med læringsmiljøer
Kommentarer til princippets anden del:
Lejrskoler
Arbejdsgruppen har ønsket at forholde sig til lejrskoler i den 3-årige proces med velfærdsløftet, så der kan sikres et ensartet tilbud til alle Vadehavsskolens afdelinger.
På baggrund af arbejdsgruppens intentioner har skolens administration udarbejdet beregningsmodeller på udgifter til både drift og undervisningstimer i forhold til en evt. udvidelse af antallet lejrskoler.
Bestyrelsen drøftede dels, hvordan det kunne bidrage til børnenes skolegang og intentioner i Fremtidens skole i forbindelse med Velfærdsløftet, ligesom de konsekvenser det vil have for den økonomiske driftsramme, som hver afdeling råder over.
Det er vigtigt, at de elever der har behov for støtte fortsat kan modtage dette, selv om vi vælger at bruge timer og kroner på lejrskole.
Der er muligheder for at organisere os, så undervisningstimetallet ikke lider unødig overlast under forsøgsperioden. Men vi kan ikke garantere det samme råderum med undervisningstiden efter de tre år.
De driftsmæssige omkostninger kalder på, at der bliver skåret i de nuværende budgetter, hvilket er væsentligt at tage stilling til særligt nu, hvor skolen står over for en udviklingsproces, hvor det også kunne tænkes, at der vil være ønsker til økonomi, der kan understøtte nye ideer og indkøb.
Bestyrelsen ønsker, at der finder en drøftelse sted på skolernes afdelinger om lejrskole og afledte muligheder og konsekvenser. Forslag om lejrskoler sendes i høring ved afdelingernes personale.
Punkt 2: Evt.
- Erik efterlyser at dokumenter og mødeindkaldelse samles ét sted. Anita sørger for at lægge filer på indkaldelsen, når Mette fremsender dette.
- Der skal ansættes en MIL-koordinator til hele Vadehavsskolen og en pædagogisk leder til Gredstedbro skole. Anita laver en procedure.
- Mette mødes med journalist om velfærdsaftalen og den udmøntning på Vadehavsskolen.
Dagsorden til møde i skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 10. februar 2021 – Skypemøde – kl. 17.00-20.00
Mødedeltagere
Mette Hager H. Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Pia Bennedsen Prahl
Sarah Gerhke Christensen
Sandra Hulgaard
Henrik Roed Mortensen
Carmen D. P. Holmstrup
Signe Jørgensen
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Olga og Sara elevrådet på Ansgarskolen
Emilie og Ida elevrådet på Gredstedbro skole
Erik og Oke elevrådet på Egebæk-Hviding skole
Kurt Bjerrum eksternt medlem
May-Britt Andrea Andersen eksternt medlem
Fraværende
Referent
Anita Kallesøe
Referat
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden
Dagsorden gennemgået
Punkt 2: Eleverne har ordet
Sara og Olga fortæller, at de har været til fælles elevrådsmøde i dag. Her blev røgfrie skoler drøftet.
Ida spurgte ind til, om skolebestyrelsen havde fået elevudsagn vedrørende velfærdsløftet gennemgået. Det kunne formand, Mette bekræfte.
Punkt 3: Velfærdsaftale – frisættelse af skole
Der har været afholdt et møde, hvor bestyrelsen er blevet præsenteret for de mange udsagn, der er kommet frem på baggrund af de arbejdsspørgsmål bestyrelsen har dannet.
Det er nu meningen, at der skal dannes princip i skolebestyrelsen.
Fællesnævnere på tværs af skolerne
Fokus på det nære ude på afdelingerne
Der var stor enighed på alle skoler om fokusområder
Hegnspæle
Hegnspælene er dannet fra stat og kommune. Nu skal skolebestyrelsen danne principper for Vadehavsskolens arbejde med frisættelsen.
Temaer i drøftelserne, som ønskes gjort til principper blev drøftet.
Skolens værdier kan anvendes som fundament for principperne.
Der skal være plads til noget, som kan være Vadehavs-DNA og noget som kan fungere for den enkelte afdeling.
Der skal være en ramme for skoledagens længde og mulighed for udvikling af sammensætning af fag og indhold, der højner elevernes motivation og interesser og ad den vej medvirker til at løfte læringsudbyttet.
Der skal være opmærksomhed på, hvordan bestyrelsen kan følge processen og evaluere undervejs.
Det blev besluttet, at en repræsentant fra hver skoleafdeling i bestyrelsen deltager i et ”princip-udvalg” til formulering af princip sammen med skolebestyrelsesformanden.
Den videre proces på skolerne
Se tidligere punkt
Punkt 4: Nyt fra skole og fritid
- Covid-19 situationen er den, at vi har haft en rolig opstart med børnene fra 0.-4. klasses opstart i mandags. Det har krævet en stor indsats og en mængde koordinering af både ledere og medarbejdere.
- Der foldes en test-strategi ud med to ugentlige test for medarbejderne.
- Der er positive tilbagemeldinger fra forældre om opstarten, som har været rolig og planlagt med færre voksne omkring klasserne og øget fokus på trivsel.
- De ældste klasser har fortsat fjernundervisning, og der vil i ugerne efter vinterferien blive organiseret anderledes, hvor det er muligt. Derudover er det nu afgjort, at 9. klasserne kun skal aflægge prøve i dansk, engelsk og matematik.
- Lærere og pædagoger har stort fokus på trivselsspørgsmål.
- Eleverne har blandede oplevelser af fjernundervisningen. Nogle af eleverne ønsker at have mulighed for at have fysisk fremmøde bare et par dage om ugen.
Andre giver udtryk for, at skolens lærere tilrettelægger dagene super godt.
Når de kommer tilbage til skolen, ønsker eleverne at der er fokus på fællesskaber og trivsel, fordi det har været under pres under nedlukningen.
- De små førskolebørn starter den 1. april. Vi forbereder os med at sende video- og foto-hilsner til børnene, så de kan danne sig et billede af, hvordan der ser ud rundt om på skolerne. Der planlægges med besøg udendørs, som alternativ til den traditionelle informationsdag. Vi håber også på at kunne sende en lille gave ud til børnene forud for førskolestart.
Punkt 5: Budget
Martin gennemgik budgettet for 2021 for skolebestyrelsen.
Der blev gennemgået både for lønbudget og driftsbudget. Vi arbejder på den måde, at der på lige fod med rammebudgettildelingen til Vadehavsskolen også laves et rammebudget til hver skoleafdeling, som lederne råder over og kan fordele på anderledes vis, end posteringerne viser.
Skolebestyrelsen er interesseret i, hvordan der kan arbejdes med budgettet i forhold til at skabe nye eller andre aktiviteter i forbindelse med frisættelsen.
Martin laver en beregning på konkrete forespørgsler om mulige scenarier som fx overnatningsture.
Bestyrelsen medvirker til at pege på evt. investeringer på baggrund af ønskelister fra afdelingerne, hvis det skulle vise sig, at der genereres overskud.
Punkt 6: Forældre- og ordblindestrategien
Forældre har oplevet, at oprettelsen af ordblinde-pit har været en rigtig god løsning for børn på Vadehavsskolen. Desværre stopper mulighederne for et skoleforløb målrettet ordblinde ved 7. klasse.
Hvis man ønsker særlige forløb for ældre børn, kan de søge om optagelse i profil-klasse i Esbjerg. Det er ærgerligt, at vi ikke har en lokal mulighed i Ribe.
Det er et ønske fra skolebestyrelsen, at der i fremtiden sættes fokus på både tidlig læsning og en mere langsigtet strategi for læsning og indsatser for ordblinde på Vadehavsskolen.
Punkt 7: Punkter til næste møde
Ingen indkomne punkter
Punkt 8: Eventuelt
Dagsorden til møde i skolebestyrelsen for Vadehavsskolen
Den 14. januar 2021 – digtalt på Skype – kl. 17.00-20.00
Mødedeltagere
Medarbejdere: Anita Kallesøe, Martin Andreasen, Birgitte Skov og Michael Sommer Larsen
Forældre: Mette Hager H. Petermann, Vibeke Kamp Jensen, Pia Bennedsen Prahl, Sarah Gerhke Christensen, Sandra Hulgaard, Henrik Roed Mortensen, Carmen D. P. Holmstrup og Signe Jørgensen
Elever: Olga, Sara, Ida, Emilie, Erik og Oke
Eksterne medlemmer: Kurt Bjerrum
Fraværende
May-Britt Andrea Andersen
Referent
Anita Kallesøe
Referat
Punkt 1: Gennemgang af dagsorden
Dagsordenen blev gennemgået
Punkt 2: Information fra eleverne - til orientering
Intet nyt fra eleverne
Punkt 3: Nyt fra forældre – til orientering
Forældre aktivitet på tværs af afdelingerne
Signes forslag om forældre-arrangerede aktiviteter på tværs af Vadehavsskolens afdelinger bringes op i løbet af foråret igen og evt. også under velfærdsaftale-arbejdet.
Meldinger vedr. situationen omkring nedlukning
- Lærerne har været gode til at motivere og give tilbagemeldinger
- Lærernes arbejde med Teams kører godt
- Nogle børn er meget forvirrede og pressede af de mange timer på Teams med opgaver mv. og er på skolearbejde rigtig mange timer på daglig basis (de ældste elever)
- Der efterlyses kontakt til lærerne fra de børn, der ikke er på digital nødundervisning, men ellers fungerer hjemmeskole godt
- De opgaver børn på mellemtrin og indskoling får mangler nogle steder opfølgning fra lærerside
- Der er behov for noget socialt – for alle elever, men især de yngste har ikke den store kontakt med skolen.
- nogle lærere kontakter eleverne personligt via Teams eller på tlf. Det fungerer godt
Spørgsmål til førskole
Der blev spurgt, om der i forbindelse med førskole vil være ansatte fra børnehaven i skolerne. Og det vil i lighed med tidligere år være sådan, at der omplaceres en pædagog fra børnehave til hver skoleafdeling på Vadehavsskolen.
Punkt 4: Skolebestyrelsens princip for dannelse af udvalg og udvalgs arbejdsgange – til drøftelse og beslutning
Det blev drøftet, om det var nødvendigt at lave et princip for dannelse af udvalg.
Formanden laver et udkast til princip, som tager udgangspunkt i den drøftelse, bestyrelsen havde på mødet.
Punkt 5: Dannelse af udvalg - til drøftelse og beslutning
Klubstruktur inden for den nuværende ramme på Vadehavsskolen skal drøftes og rammesættes med opstart fra august 2021. Ligeledes har skolebestyrelsen et ønske om at beskrive et udvidet fritidstilbud til Gredstedbro skole, som endnu ikke har et kommunalt fritidstilbud for børn i 4.-6. klasse og til unge fra 7. klasse.
I udvalget deltager – Michael Sommer Larsen, Anita Kallesøe, Sarah G. Christensen, Pia P. Bennedsen, Carmen Holmstrup og Mette Petermann
Punkt 6: Velfærdsaftale frisættelse af skole – til orientering og drøftelse
Anita fremlagde status på arbejdet for bestyrelsen – PPT er fremsendt til bestyrelsen.
Mette sender link ud til alle SB-medlemmer, så vi kan se forældrenes svar.
De forældrevalgte bundter forældrenes svar fra de afdelinger de repræsenterer.
Lederne medbringer opsummering af drøftelser fra både elevråd og medarbejdere.
Der laves et digitalt forum for SB, elevrådsformand og ledere, hvor de næste skridt trædes.
Der indkaldes til et digitalt møde i nær fremtid
Punkt 7: Økonomi – til orientering og drøftelse
Regnskab 2020 blev gennemgået af Martin Andreasen.
Der har været foretaget en række istandsættelser, hvoraf nogle af dem endnu ikke er afsluttet pga. Covid-19. Derfor er alle de midler, der er afsat til disse endnu ikke forbrugt.
Skolen vil forventeligt afslutte 2020 regnskabet med et overskud på omkring 2 mio., hvoraf der allerede er planlagt med forbrug for halvdelen.
Det foreløbige budget blev ligeledes gennemgået for bestyrelsen. Og Martin forklarede, hvordan han bygger arbejdet med budgettet op, ligesom forskellen på lønbudget og driftsbudget blev skitseret.
Punkt 8: Nyt fra skole og fritid – til orientering og drøftelse
Delvis nedlukning
Den delvise nedlukning har haft en roligere opstart end første gang tilbage i marts 2020. Der er blevet taget seriøst fat om den digitale undervisning, brug af Teams og løbende tilpasning af indhold og opbygning af børnenes skoledage. Alt sammen med udgangspunkt i Mee-book, hvor alle ugeplaner lægges ind.
Udsagnene fra forældrene bringes til lederne.
Ansættelse af ledere
Der er ansættelsessamtaler til de to pædagogiske lederstillinger på Vittenbergskolen – torsdag den 28-01 og fredag den 29-01-2021.
Indskrivning af elever til kommende førskole afsluttet den 17-01-2021.
Fritid på Ansgar sørger for at give børnene en god hverdag i denne tid, hvor der kun er delvist åbent.
Klubben vil gerne gøre noget ud af at vise sig frem for brugerne og har planer om et kick-off arrangement, hvor der inviteres til et stort arrangement.
Punkt 9: Punkter til næste møde – til drøftelse
Drøftelse af redegørelse til STUK om indsatser på Ansgar
Punkt 10: Evt. – til orientering
Adgang til Teams for andre elever end, dem der har skole-pc kan evt. introduceres med hjælp fra forældre og skolens medarbejdere. Det er et ønske fra forældrene, at der bliver skabt mulighed for, at også de yngste børn har mulighed for at mødes med lærere, pædagoger og kammerater i det virtuelle rum.
Referat
17. september, kl. 17:00-19:30 på Vittenbergskolen.
Deltagere
Mette Hjorth Hager Petermann
Vibeke Kamp Jensen - afbud
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup - afbud
Pia Bennedsen Prahl
Sarah Gerhke Christensen
Sandra Hulgaard
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Anita Kallesøe Jørgensen
Martin Andreasen
Torben Vesti Jørgensen
Birgitte Skov
Agnes Østergaard - afbud
Suppleanter:
Dorthe Andersen
Carlos Ortega Carmona
Elevrådsrepræsentanter:
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
May-Britt Andrea Andersen - afbud
Punkt 1
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Gennemgang af dagsorden
Punkt 2
Ledelsesteamet Vittenberg, ca. 45 min.
AKV & AW gav en rundvisning på Vittenbergskolen og fremlagde deres arbejde med indsatser og organisering for almenklasser, specialklasser og centerklasser.
Der er særlig fokus på arbejdet med læringsløft og pædagogiske indsatsområder som fx FLEX for børn med behov for specialpædagogisk støtte og/eller faglig støtte.
Der er gennemført mange projekter, der har forandret de fysiske rammer til det bedre. Til gengæld udfordrer den fysiske ramme på Vittenbergskolen, idet der er stigende pladsmangel, da elevtallet i dels Specialcenter og specialklasserækken er stigende ligesom elevgruppen i disse tilbud også i stigende grad har behov for rammer, der kan tilgodese en række specialpædagogiske behov.
SFO’en har ligeledes en fysisk begrænset ramme. De fysiske rammer på Vittenberg vil blive drøftet fremadrettet i skolebestyrelsen.
Punkt 3
Økonomi
Opfølgning/ansvarlig MHHP
- Generel indføring i skolens økonomi
- Økonomi-status på Vadehavsskolen
Se bilag: skolebestyrelsens arbejde - indflydelse igennem budgettet
MA fremlagde overordnet om skolens økonomi:
- Tilblivelse af budget
- Det har været særligt fokus at skabe gennemskuelighed i pengestrømmen
- Økonomisk ansvarlighed på afdelinger ved tildeling af lokal økonomi og ved
involvering af personale - Systematik der sikrer, at driften på afdelingerne kan fastholdes
Status på økonomi er, at skolens forventede forbrug følger det budgetterede forbrug.
Der er planlagt med udgifter til istandsættelse af faglokaler på Ansgar, færdiggørelse af legeplads på Vittenberg, kontor- og mødefaciliteter på Egebæk-Hviding skole.
Punkt 4
Princip kommunikation mellem skolebestyrelse og forældre
Se bilag: princip for kommunikation mellem skolebestyrelse og forældre
Princippet blev gennemgået. MHHP retter til. Der blev besluttet, at der ved evaluering af princip for kommunikation også skal laves en kommunikationsstrategi for bestyrelsen. Opfølgning/ansvarlig MHHP
Punkt 5
Nyt fra forældre - intet
Punkt 6
Nyt fra Undervisning og Fritid
- Undervisning
- Flex-hold evalueres og strategi og målsætning rammesættes yderligere på Vadehavsskolen
- Ansgarskolen mangler ledelse og en række medarbejdere er fraværende i kortere og længere tid, hvorfor der er taget tiltag til rokader og ansættelser.
- Vittenbergskolen mangler koordinator for uv., og der skal arbejdes på en permanent løsning for varetagelse af ledelsesopgaverne i specialklasserækken
- Fritid
- Rammer for SFO og Klub er politisk vedtaget.
- Beslutningen betyder, at vi fastholder vores nuværende tilbud og dermed
også er i stand til at fastholde antallet af ansatte. - Vadehavsskolen skal sammen med bestyrelsen se på, hvordan vi kan
arbejde med kortlægning af lokale behov og udvikling af fritidstilbud i
tilknytning hertil. - Der gennemføres samarbejdsmøde med daginstitutionerne omkring
overgangen fra bhv. - Til skoleevaluering og udvikling i uge 39. Pjece, aktiviteter og film er iværksat og der arbejdes videre med samarbejdet med forældrene og
infomøder for de nye forældre - Antallet af tilmeldte i Esbjergs fritid stiger langsomt men støt efter
corona-udmeldelserne. Der er 231 børn færre indskrevet 1/8-2020 i forhold til 1/3-2020. Der er selvfølgelig kommet nye 0.klasses børn men tendensen er stigende. - Fritid på Vadehavsskolen arbejder i øjeblikket videre med at skabe nogle
gode fritidsaktiviteter for børn og unge under hensyntagen til at overholde Covid-19 anbefalingerne - Flere SFO’er har årgangsopdeling og der foregår rigtig mange
udendørsaktiviteter i denne tid. Heldigvis er vejret også med os. Vi
forholder os til evt. udfordringer, når vejret bliver vådere og køligere.
Punkt 7
Punkter til næste møde
- Sommer College opfølgning
- SSP arrangementer på skoler
Punkt 8
Evt.
I kalenderen med deltagelse af skolebestyrelse:
- Ansættelse af leder på Ansgar pr. 1. december
- Ansættelse af pædagoger på AN og VI
- Ansættelse af pedel på VI
Referat
17. august, kl. 17:00-19:30 på Ansgarskolen
Deltagere
Mette Hager H. Petermann
Vibeke Kamp Jensen
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Pia Bennedsen Prahl
Sarah Gerhke Christensen
Sandra Hulgaard
Henrik Roed Mortensen
Signe Jørgensen
Anita Kallesøe Jørgensen
Martin Andreasen
Torben Vesti Jørgensen
Suppleanter:
Dorthe Andersen
Carlos Ortega Carmona
Elevrådsrepræsentanter:
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
May-Britt Andrea Andersen
Punkt 1
Gennemgang af dagsorden
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Dagsorden godkendt
Derefter præsentation af bestyrelsen
Punkt 2
Gennemgang af forretningsorden
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Se bilag. Forretningsorden blev gennemgået og tilrettet. På baggrund af gennemgangen fandt bestyrelsen, at de ønsker en øget synlighed fx via nyheds-opslag fra bestyrelsen.
Punkt 3
Valg af formand og næstformand
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Formand: Mette H. H. Petermann
Næstformand: Vibeke K. Jensen
Punkt 4
Gennemgang af datoer for bestyrelsens aktiviteter
Opfølgning/ansvarlig MHHP/ANJ
Bestyrelsesaktiviteter blev drøftet:
Situationen omkring Covid-19 forhindrer forældre i at komme ind på skolerne og ligeledes er forældremøder i øjeblikket udsat indtil videre.
Bestyrelsen drøftede situationen og rejste spørgsmål til skolernes håndtering af møder, så der kvalificeres noget kvalitativt i stedet:
- Hvad sættes i stedet for de aflyste møder? – online eller fyldig skrivelse til forældre
- Særlig opmærksomhed i klasser med helt nye lærere, ved nydannede klasser og 0. klasser
Punkt 5
Nyt fra forældre
En forældre fra bestyrelsen har fået henvendelse vedr. en hændelse, som er blevet håndteret af ledelse og personale i Klubben. Der var spørgsmål til hvordan, besked om fx nye lærere og elevernes skemaer blev formidlet før sommerferien.
Der har været stor forskel på, hvordan kommunikationen er oplevet. Fx kan det handle om teamenes indbyrdes aftaler om at afstemme, hvad årgangens lærere melder ud, hvornår og hvordan. Jf. princip om kommunikation med forældre, har der været utydelighed og forskellighed i kommunikation. Ledelsen følger op på bestyrelsens drøftelse med de pædagogiske ledere på afdelingerne.
Punkt 6
Princip kommunikation mellem skolebestyrelse og forældre
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Se bilag. Punktet udsat.
Punkt 7
Opfølgning/ansvarlig MA
Legeplads Vittenberg
Møde i legepladsudvalg d. 19/8 kl. 12:30-16:00, nogen der vil deltage.?
Formand, Mette forsøger at nå frem til mødet.
Punkt 8
Opfølgning/ansvarlig ANJ
Foranstaltninger pga. Covid-19
Der bliver sendt opdateringer ud løbende som hidtil.
Folder til forældre genfremsendes.
Punkt 9
Opfølgning/ansvarlig ANJ, TVJ, MA, HL, TB
Nyt fra
- Undervisning
- Fritid
Redegørelse for indsatser i forbindelse med løfteevne er formuleret af ledelsen.
Ledelse og personaleforhold blev orienteret til bestyrelsen
Lokaleændringer Egebæk-Hviding og
Lokale-renovering Ansgar er på vej og blev kort ridset op for bestyrelsen.
Punkt 10
Punkter til næste møde
Sommer College opfølgning
SSP arrangementer på skoler
Punkt 11
Evt.
Skoleåret 2019/2020
Referat
17. juni, kl. 17:00-19:30 på Ansgarskolen
Deltagere:
Mette Hager H. Petermann
Dorthe Andersen
Vibeke Kamp Jensen
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Hanne Lassen
Birgitte Skov
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Elevrådsrepræsentanter:
GB, AN, VI
Eksterne medlemmer:
May-Britt Andrea Andersen
Afbud:
Lasse Bo Varberg Ervolder
Johan Beck
Pia Bennedsen Prahl
Anette Rosendahl Thyssen
Torben Vesti Jørgensen
Kurt Bjerrum
Punkt 1
Gennemgang af dagsorden
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Gennemgået
Punkt 2
Eleverne har ordet
Opfølgning/ansvarlig elever
Intet
Punkt 3
Princip; arbejdsfordeling mellem skolens pædagogiske medarbejder
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Se bilag
Princippet blev godkendt
Punkt 4
Status på skole bestyrelsesvalget
Opfølgning/ansvarlig MHHP, AK
Fire kandidater har meldt sig til skolebestyrelsen og dermed er valget afgjort ved fredsvalg. Kandidaterne får besked om dette snarest. Der mangler dog en kandidat til en suppleant-plads.
Punkt 5
Kommende ansættelsessamtaler
Opfølgning/ansvarlig AK, TVJ, MA
- 2 pædagogstillinger Ansgar samtaler d. 25 juni. Kl. 13.00
- LKT Vittenberg 22. Juni
MHHP deltager evt. den 22. juni på Vittenberg
Punkt 6
Møderække for skoleåret 2020-2021
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Se bilag.
Datoer for forældremøder formidles hurtigst muligt til skolebestyrelsen.
Udkast til mødekalenderen blev godkendt.
Øvrige mødefora drøftes i den nye bestyrelse.
Punkt 7
Status på kommende skoleår
Opfølgning/ansvarlig MHHP, AK
Status er, at det kommende skoleår er planlagt til at skulle udmønte sig til ”normal drift”. Den tidligere arbejdstidsaftale med Esbjerg Lærerforening blev ikke forlænget med fungerer nu som et administrationsgrundlag.
Skemalægning og opgaveoversigter er tæt på afslutning.
Der ligger en opgave med at få afsluttet indeværende skoleår i forhold til bl.a. covid-19.
Asylskolen flyttes fysisk ind og forsøges integreret mere i modtageklasser og almenskole på Ansgarskolen.
Familieklasser startes op som noget nyt på Vadehavsskolen fra kommende skoleår.
Der planlægges sommer-college med 2 ugentlige, gratis events for børn og unge i Vadehavsskolens distrikt i hele sommerferien. Program og tilmelding sendes ud via AULA og Facebook snarest.
Punkt 8
Pladsmangel på Vittenberg og Egebæk-hviding
Der er iværksat drøftelser med forvaltningen om de pladsproblemer, der er på både Vittenbergskolen og på Egebæk-Hviding skole.
Det er to forskellige kontekster. Vittenbergskolens udfordringer er af størst volumen, da der er omfattende lokalemangel til både almen og specialområdet.
I Hviding mangler møde- og forbedrede administrative faciliteter, ligesom der mangler lokaler til ovre MIL-indsatser, hvor børn skal kunne trække sig fra stamklasser.
Punkt 9
Nyt fra forældre
Opfølgning/ansvarlig Forældre
Nogle steder har forældreråd haft tradition for at give klasser morgenbrød ved skoleårets afslutning. Dette vil kunne gennemføres med fx lærerens håndtering af uddeling – Anita giver besked herom til lederne, som formidler til forældrerådene.
Skolebestyrelsen peger på, at der kan spares midler på busdrift ved smartere løsninger for børn, der har buskort, men som ikke benytter sig af det i fuldt omfang. Bestyrelsen formulerer en indstilling til forvaltning og politikere i starten af det nye skoleår.
Punkt 10
Nyt fra undervisning
- Undervisning
- Fritid
Opfølgning/ansvarlig AK, TVJ, MA, HL, TB
Der har været mange udmeldte børn fra fritidsordningerne i Esbjerg Kommune. Vi ser det samme mønster på Vadehavsskolens SFO’er og Klubber. Men vi håber, at medlemstallet igen vil stige.
Punt 11
Evt.
Punkt 12
Næste møde
Referat
25. maj, kl. 17:00-19:00 på Skype
Deltagere:
Mette Hager H. Petermann
Lasse Bo Varberg Ervolder
Dorthe Andersen
Vibeke Kamp Jensen
Johan Beck
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Pia Bennedsen Prahl
Anette Rosendahl Thyssen
Hanne Lassen
Birgitte Skov
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Torben Vesti Jørgensen
Elevrådsrepræsentanter:
GB, AN, VI
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
May-Britt Andrea Andersen
Punkt 1
Gennemgang af dagsorden
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Punkt 2
Genåbning fase 2
- Status generelt
- Afslutning af skoleåret for afgangsklasser
- hygiejne
Opfølgning/ansvarlig AK
Kvalitetsrapport – ekstra runde
Opfølgning/ansvarlig AK
Se bilag
I tillægget til kvalitetsrapporten drøftede bestyrelsen: gennemførelse af prøverne, fravigelse af reglerne med mulighed for at sænke antallet af understøttende undervisningstimer og i stedet sætte to voksne ind, herunder udnyttelse af disse til faglig løft og øget trivsel for eleverne.
Punkt 4
Skolebestyrelsesvalg
Opfølgning/ansvarlig MA
Se bilag
Den nye tidsplan for gennemførelse af bestyrelsesvalg blev godkendt.
Punkt 5
Legeplads - Vittenberg
Opfølgning/ansvarlig MA
Da Rambøll er sat til at stå for udskiftning af jorden på området, hvor legepladsen skal etableres, og de først kan gå i gang i efteråret 2020 og ikke som ønsket i sommerferien 2020.
Til gengæld giver det os tid til at lave en god proces, hvor legeplad firmaerne involveres og giver deres bud på løsninger over for legeplads-udvalget, som nu skal dannes.
Martin laver en procesplan og inviterer ind til udvalgsarbejdet.
Punkt 6
Skaterbanen ved Ansgar
Opfølgning/ansvarlig AK
Skaterbanen er i proces med at blive godkendt til både placering og sikkerhed. Der kan være tale om evt. flytning af rampen.
Punkt 7
Nyt fra forældre
Opfølgning/ansvarlig Forældre
Der blev rejst spørgsmål vedr. svømmetimerne, som eleverne er gået glip af under Corona. Disse er sidestillet med andre fag og vi er derfor ikke forpligtet til at erstatte disse timer i kommende skoleår.
Punkt 8
Ansættelse af pædagogisk leder på Ansgar
Opfølgning/ansvarlig AK
AK afventer grønt lys fra Bo Meldgaard til den ønskede procedure. AK giver en snarlig melding til bestyrelsen.
Punkt 9
Nyt fra undervisning
- Undervisning
- Fritid
Opfølgning/ansvarlig AK, TVJ, MA, HL, TB.
- Intet nyt fra uv.
- Fritid arbejder løbende på tilpasning af den nye hverdag. Vi tror, at de særlige retningslinjer bliver vores virkelighed et stykke tid endnu.
- Fritidsklub og ungdomsklub åbner i denne uge.
Punkt 10
Evt
Punkt 11
Næste møde, 17. juni 2020
Der vil sædvanen tro være en afslutning for bestyrelsen efter det ordinære møde.
Referat
21. april, kl. 17:00-19:00 på Skype
Deltagere:
Mette Hager H. Petermann
Dorthe Andersen
Pia Bennedsen Prahl
Anette Rosendahl Thyssen
Birgitte Skov
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Torben Vesti Jørgensen
Vibeke Kamp Jensen
Elevrådsrepræsentanter:
GB, AN, VI
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
Afbud:
May-Britt Andrea Andersen
Hanne Lassen
Anna (Elevråd Ansgar)
Johan Beck
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Lasse Bo Varberg Ervolder
Punkt 1
Gennemgang af dagsorden
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Punkt 2
Status på skoleopstart 0-5 klasse samt specialklasserne
Opfølgning/ansvarlig AK
- Nødundervisning igangsat med godt fremmøde og i god ro og orden
- Børnene nyder at være kommet tilbage
- Nødpasning har få fremmødte – men børnene er fordelt på mange årgange
- Centeret har haft nødpasning/-undervisning næsten hele perioden og forventes at gå i normal drift fra en gang i næste uge
- Specialklasserne er også næsten i fuld drift
- Vi forventer tilpasninger af busdrift fra mandag d. 27/4
- Overordnet set er det næsten fuldt fremmøde fra 8-12
Punkt 3
Status på hjemmeskole for 6. - 9. klasse
Opfølgning/ansvarlig AK
- Digital nødundervisning
- Der vil komme tilpasninger i den kommende tid
- Der kan opleves stor variation mellem hvad der kan lade sig gøre fra afdeling til afdeling, afhængig af de løsninger der kræves fra 0. – 5. årg.
- Afgivelse af sidste standpunktskarakter for 9. årg. er udskudt til juni
- MS teams bliver et dagligt omdrejningspunkt for mødet mellem lærer og elever
Punkt 4
Instruks for hygiejne og adfærd for personale og elever.
Opfølgning/ansvarlig AK
Skolerne har fået mange forskellige instrukser fra diverse myndigheder. Esbjerg kommune har sikret at rengøringen lever op til de standarder der kræves fra Sundhedsstyrelsen.
Punkt 5
Suspendering af SMART skolestart- førskolebørn
Opfølgning/ansvarlig AK
- Vi kommer til at køre førskole med meget mere udendørs aktivitet end normalt.
- Forældrene får besked om de ændrede vilkår i dag.
- Der vil være restriktioner i pga. Covid-19 i forhold til første skoledag og forældres deltagelse i denne
Punkt 6
Princip for ansættelser ved Vadehavsskolen
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Se bilag. Princippet er drøftet og tilpasses til endelig godkendelse.
Punkt 7
Nyt fra forældre
Opfølgning/ansvarlig Forældre
Punkt 8
Nyt fra undervisning
- Undervisning
- Fritid
Opfølgning/ansvarlig AK, TVJ, MA, HL, TB.
Punkt 9
Evt.
Punkt 10
Punkter til næste uge
Referat
14. januar, kl. 17:00-19:00 på Ansgarskolen
Deltagere:
Mette Hager H. Petermann
Lasse Bo Varberg Ervolder
Dorthe Andersen
Vibeke Kamp Jensen
Johan Beck
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Pia Bennedsen Prahl
Anette Rosendahl Thyssen
Hanne Lassen
Birgitte Skov
Anita Kallesøe
Martin Andreasen
Torben Vesti Jørgensen
Elevrådsrepræsentanter:
GB, AN, VI
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
May-Britt Andrea Andersen
Afbud:
Lasse, Anette, Hanne
May-Britt Andrea
Punkt 1
Gennemgang af dagsorden
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Punkt 2
Eleverne har ordet
Opfølgning/ansvarlig elever
Anna: Der har i dag været EKF-møde, hvor der bl.a. har være Børn- og unge politikken på dagsorden.
Erik: Der planlægges trivselsdag. Der er iværksat ”ungekort” til 7.-10. kl. elever i Esbjerg kommunes skoler som et resultat af vinderprojekt fra ungebyrådet. Det giver rabat på adgang til kulturinstitutioner og butikker i Esbjerg Kommune.
Punkt 3
Kvalitetsrapport
Opfølgning/ansvarlig AK
Denne sendte Anita rundt i bestyrelsen lige efter nytår.
Skolebestyrelsen skal indgive udtalelse til kvalitetsrapporten. Skolebestyrelsen drøftede en række områder, herunder faglige resultater, trivsel, læsning, særlige indsatser og aktiviteter i Esbjerg Kommune, inklusion og skolernes muligheder for at løfte alle elever.
Punkt 4
Økonomi
Opfølgning/ansvarlig MA
MA gennemgik regnskabet for 2019.
Vadehavsskolen kan afslutte 2019 med et overskud på godt 1 mio. kr. En del af dette overskud er på forhånd øremærket til at færdiggøre legeplads på Vittenberg samt lokaleændringer på E-H.
De midler der var budgetteret med til vedligehold og inventar samt sidste års overskud er blevet brugt, så der nu er lavet legepladser, læringsmiljøer og vedligehold inde og ude på afdelingerne.
Bestyrelsen er glade for det flotte resultat og synes, at det økonomiske råderum er velanvendt.
Budgettet for 2020 blev gennemgået af MA. Vadehavsskolen har en samlet rammetildeling på 109.919.900kr. Heraf er ca. 10.000.000kr. driftsmidler – resten er til løn og personale.
Budgettet for 2020 er godkendt af bestyrelsen.
Evt. ønsker til anvendelse af de midler der ikke er øremærket på forhånd samt evt. fremtidig overskud skal drøftes på et kommende bestyrelsesmøde.
Det blev besluttet, at ringetidssættet for kommende skoleår anvendes på samme måde som indeværende år.
For kommende års planlægning ønsker skolebestyrelsen igen at søge om konvertering af UUV til to-lærer ordninger i 4.-9. årgang.
Det blev aftalt, at skolebestyrelsen skal præsenteres for en evaluering af ordningen i indeværende skoleår, og ligeledes skal skolebestyrelsen drøfte anvendelse af to-lærer ordningen for kommende skoleår ved et kommende møde.
Punkt 5
Opfølgning på Fritidstilbud på Vadehavsskolen
Opfølgning/ansvarlig TVJ
TVJ fremlagde de pædagogiske indsatser på Vadehavsskolens fritidstilbud.
Vittenberg: SFO arbejder med børnefællesskaber, ensomhed, antimobning. CFO lykkes godt med at inkludere specialklasseelever i CFO og har retænkt måden at arbejde med projekter.
Gredstedbro: SFO arbejder med indsatser for nye miljøer for børnene, hvor der både er fokus på fysiske miljøer men også for MIL-indsatser. Herunder er der fokus på legens betydning. Dagtilbud kommer ugentligt og bruger SFO-lokaler til aktiviteter forud for førskole.
Egebæk-Hviding: SFO har arbejdet med at styrke sammenhæng mellem SFO og Klub. Årshjulet for aktiviteter er under udbygning, ligesom der tænkes i nye miljøer for børn. Herunder tænkes der i at skabe sammenhæng for MIL-indsatser mellem skole og SFO.
Ansgar: SFO har organiseret sig årgangsinddelt. Det der nu kommer fokus på, er at få kigget på børn i vanskeligheder, som i højere grad kan løftes med indsatser i SFO. Målet er at få ”set” alle børn i SFO’en. Der er stort fokus på at øge samarbejde mellem skole og SFO-personale og målrettet gå børnesyn og indsatser efter i sømmene.
Samarbejde mellem Klub og SFO fungerer, så børn i 3. klasse får en glidende overgang til Klub fra SFO, når de er klar til det.
Punkt 6
Nyt fra forældre
Opfølgning/ansvarlig Forældre
Punkt 7
Nyt fra undervisning
- Undervisning
- Fritid
Opfølgning/ansvarlig ANJ, TVJ, MA, HL, TB.
- Ny lovgivning om ulovligt elevfravær
Opgaven med at håndtere procedurerne ved elevfravær er udvidet. Målet med den nye lov er at få fat i de børn, der har for meget ulovligt fravær. - Nyt om MIL
Medarbejdere starter kompetenceudvikling i MIL-regi - Skolebestyrelsesvalg
Der skal være skolebestyrelsesvalg. Ved næste møde skal vi beslutte datoer til valgmøder - Indskrivning og SMART skolestart
Indskrivning og SMART skolestart kører planmæssigt - Legepladser
Legepladser er næsten færdig-etablerede på GB, E-H og VI
Punkt 8
Punkter til kommende møder
- Tilbagemelding om arbejdet med arbejdsmiljø på Vadehavsskolen - APV
- Princip for arbejdets fordeling blandt det undervisende personale
- Princip for ansættelser
Punkt 9
Evt.
Referat
16. december, kl. 17:00-19:00 på Vadehavsskolen
Deltagere:
Mette Hager H. Petermann
Lasse Bo Varberg Ervolder
Dorthe Andersen
Vibeke Kamp Jensen
Johan Beck
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Pia Bennedsen Prahl
Anette Rosendahl Thyssen
Hanne Lassen
Birgitte Skov
Anita Kallesøe Jørgensen
Martin Andreasen
Torben Vesti Jørgensen
Elevrådsrepræsentanter:
GB, AN, VI
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
May-Britt Andrea Andersen
Afbud:
Lasse, Johan, Carmen, Anette, Martin, Kurt, May-Britt Andrea, Dorthe.
Punkt 1
Gennemgang af dagsorden
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Dagsorden blev gennemgået.
Punkt 2
Eleverne har ordet
Opfølgning/ansvarlig elever
Vittenberg:
Elevrådet har haft æbleskivesalg om fredagen
Ansgar:
Ungeprojekt ”Åen” har realiseret deres projekt, som er blevet indviet og taget i brug.
Der skal kåres en vinder i ”julepyntning” af dørene til klasserne.
Elevrådsformændene har deltaget i ungebyrådet. Det var rigtig spændende for dem.
Punkt 3
MIL
Opfølgning/ansvarlig AK
Besøg af Vadehavsskolens MIL Koordinator.
Mette Kjær, MIL-koordinator fremlagde sit arbejde frem til nu.
Punkt 4
Løfteevne – jf. Cepos
Opfølgning/ansvarlig AK
https://cepos.dk/artikler/undervisningseffekt/
Punkt 5
Økonomiopfølgning
Opfølgning/ansvarlig AK
AK gennemgik de aktuelle økonomital. Skolens forbrug og ressourcer følger det vedtagne budget. Regnskabsåret forventes afsluttet med et positivt resultat.
Punkt 6
Opfølgning på sygefravær
Opfølgning/ansvarlig MA
AK gennemgik tallene for sygefravær i forhold til vikardækkede lektioner på alle skolens afdelinger.
Punkt 7
Vadehavsskolens principper for sponsoraftaler
Opfølgning/ansvarlig MHHP, MA, AK
Skolebestyrelsen gennemgik udkast til princip. Princippet tilrettes med det formål, at skolerne overholder lovgivningen.
Skolebestyrelsen er i øvrigt ikke afvisende overfor at modtage sponsorater, der tilgodeser vores skolers
Punkt 8
Nyt fra forældre
Punkt 9
Nyt fra Undervisning og Fritid
Opfølgning/ansvarlig ANJ, TVJ, MA, HL, TB
Udsat
Punkt 10
Punkter til kommende møder
- Tilbagemelding om arbejdet med arbejdsmiljø på Vadehavsskolen
- Opfølgning på sygefravær
- APV
Punkt 11
Evt.
Referat
21. november, kl. 17:00-19:30 på Egebæk-Hviding
Deltagere:
Mette Hager H. Petermann
Lasse Bo Varberg Ervolder
Dorthe Andersen
Vibeke Kamp Jensen
Johan Beck
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Pia Bennedsen Prahl
Anette Rosendahl Thyssen
Hanne Lassen
Birgitte Skov
Anita Kallesøe Jørgensen
Martin Andreasen
Torben Vesti Jørgensen
Elevrådsrepræsentanter:
GB, AN, VI
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
May-Britt Andrea Andersen
Afbud:
Pia, Lasse, Johan, Anette, Birgitte, Kurt, May-Britt Andrea, Birgitte
Anna Lucia, Jens Jakob, Ida
Punkt 1
Gennemgang af dagsorden
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Dagsorden blev gennemgået.
Punkt 2
Ledelsen på Egebæk-Hviding skole har ordet
Opfølgning/ansvarlig Afdelingsledelsen på Egebæk-Hviding
Der arbejdes i øjeblikket med MIL, relationsarbejde, APV, læringsmiljø, samarbejdet med skolens forældre. Ledelsen er optaget af kommunikationen og sprogets betydning for dette og vores fælles opgaver
- Ledelsen fremhæver, at der er rigtig mange fordele af at være i et fællesskab på en skole som Egebæk-Hviding skole, hvor det er muligt at kende alle elever og deres forældre, at personalet kan være samlet om ét bord og hurtigt drøfte, hvad der nu er behov for.
- Der er igangsat arbejde omkring resultatet af APV'en.
Punkt 3
Eleverne har ordet
Opfølgning/ansvarlig Eleverne
Nyt fra elevrådet? Arrangeres der noget særligt i december mdr?
- På Vittenbergskolen arrangeres der salg af æbleskiver i december måned. Overskuddet går til inventar til elevernes fællesområder
- Der bliver arrangeret turneringer og Just Dance for eleverne på skolen i udvalgte frikvarterer
- Elevrådsformænd deltager i det fælles kommunale elevråd og er også forankret i Danske elever
- Esbjerg Kommunes fælles elevråd vil gerne se medlemmer fra Egebæk-Hviding skole
- Gitte laver en aftale for elevrådet på E-H, så de kan få orientering fra en af de andre skolers elevråd om elevrådsarbejdet.
Punkt 4
Sundhed i fokus: Fysisk sundhed
Opfølgning/ansvarlig MHHP, MA, AK
Med udgangspunkt i undervisningsmiljø, der inviterer til:
- Formidling
- Projekt/samarbejde
- Fordybelse
- Bevægelse
- Ernæring
- Indeklima
Som opstart på drøftelserne om sundhed har formanden valgt at fokusere på undervisningsmiljø
- Skolerne er forpligtet på at lave en undervisningsmiljøvurdering hver 3. år. Det sættes i værk af ledelsen.
- Bestyrelsen vil gerne have mere viden om sundhedsplejerskers arbejde i skolen med henblik på besøg i fx januar 2020, bl.a. med henblik på at blive opdateret på sundhedsplejens opmærksomhedspunkter i vores skoledistrikt
- Skolebestyrelsen vil bruge viden og data til en fremtidig drøftelse af principper for sundhed
Punkt 5
Afdelingernes traditioner. En orientering om de fællesskabsskabende traditioner på hver enkelt afdeling
Opfølgning/ansvarlig AK
Hvilket traditioner ønsker bestyrelsen, forældre og elever som minimum kan forvente er på tværs af alle Vadehavsskolerne.
Fælles faste traditioner:
- Skolernes motionsdag
- Trivselsdag første fredag i marts
- Årlige trivselsdage
- Åben hus dage
- Lucia optog, kirkebesøg
- Juleklippedag
- Sommerferieafslutning, juleafslutning
- Fælles idrætsdage på tværs af afdelingerne
- Deltagelse i ”skoleskydning for 5. klasserne”
- Skolefodbold for overbygningen – intern turnering
- Dimission for overbygning
- Science-undervisningsforløb i indskoling og mellemtrin
- MOT forløb på overbygningsskolerne
Derudover er der på alle afdelinger en række lokale aktiviteter.
Bestyrelsen ønsker, at ledelsen ved skoleårets begyndelse sender en meddelelse ud til forældre, hvor det fremgår, hvilke traditioner og aktiviteter skole og fritid har i løbet af året.
Punkt 6
Tilsyn med princip: Skole-hjem samarbejde
Opfølgning/ansvarlig AK
- AULA
- Forældremøder
- Skole/hjem samtaler
- Informations aften for næste års 0 klasser
- Ønske om informations aften, om vadehavsskolen for alle borgere.
- Se bilag princip for kommunikation
Bestyrelsen vil arbejde med princip for kommunikation mellem skole og hjem efter et længere forløb med indførelse af AULA. Der er tilsyneladende udfordringer i brugen af AULA især fra mobiltelefon.
Der forventes to klasser på hver afdelings kommende børnehaveklasser.
Skolebestyrelsen ønsker info-møder på de to byskoler for alle borgere, der kan have interesse i at få viden om skolerne.
Punkt 7
Skolevæsnets samråd
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Se bilag
- Oplæg til skolernes MIL
- Dagsorden fra skolerne væsnets samråd
- Referat fra skolevæsnets samråd
Forældre er inviteret til at medvirke i en udviklingsproces. Der er ingen medlemmer fra Vadehavsskolens bestyrelse, der ønsker at deltage i den kommunale proces. Til gengæld er de aktive i processen lokalt på Vadehavsskolen.
Punkt 8
Nyt fra forældrene
- Lokal afdeling af skole & forældre.
Formanden underrettede om den lokale afdeling. - Fra forældrerådsmøde på Ansgar.
Ønsket om et fælles forældreråd imødekommes ikke af bestyrelsen. I stedet opfordres der til, at forældre på årgange laver aftaler om fælles aktiviteter.
Punkt 9
Nyt fra undervisning
- Undervisning
- Fritid
Opfølgning/ansvarlig ANJ, TVJ, MA, HL, TB.
Drøftelse af sommerpasning i SFO. Grundet sommerferie renovering på Vittenberg foregår sommerpasning i SFO som sidste år på Ansgarskolens SFO.
Der skal ansættes en lærer på Vittenberg og én lærer går på pension på Ansgar i det nye år. En lærer fra Gredstedbro har efter eget ønske bedt om en forflyttelse til Vittenbergskolen.
Punkt 10
Punkter til kommende møder
- Tilbagemelding om arbejdet med arbejdsmiljø på Vadehavsskolen
- Opfølgning på sygefravær
- APV
Punkt 11
Evt.
Møde den 26.-11. med politikere, bestyrelser for skole og dagtilbud.
Der er ingen medlemmer fra skolebestyrelsen, der ønsker at deltage i arrangementet den 26.-11. med dagtilbuds bestyrelser.
Der er ønske fra bestyrelsen om at tænke tysk ind som et særligt valgfag. Der kan evt. tænkes ind i samarbejde med Katedralskolen og/eller Ungdomsskolen. Opfordringen gives videre til afdelingernes ledere.
Referat
18. september, kl. 17:00-19:30 på Ansgarskolen
Deltagere:
Mette Hager H. Petermann
Lasse Bo Varberg Ervolder
Dorthe Andersen
Vibeke Kamp Jensen
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Pia Bennedsen Prahl
Anette Rosendahl Thyssen
Hanne Lassen
Birgitte Skov
Anita Kallesøe Jørgensen
Martin Andreasen
Torben Vesti Jørgensen
Elevrådsrepræsentanter:
Helene, Anna, Erik, Jens Jacob,
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
May-Britt Andrea Andersen
Afbud: Lasse, Carmen, Anette, Hanne, Anna
Punkt 1
Gennemgang af dagsorden
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Dagsorden blev gennemgået.
Punkt 2
Ansgarskolen ledelsen har ordet
Opfølgning/ansvarlig Helle, Lars og Torben
- SFO og Klub
- Førskole
- Asylskole
- Overgange fra dagtilbud til skole, fra 6. til 7. klasse og fra folkeskole til ungdomsuddannelse
- Arbejdsmiljø
- Fokuspunkter
- Traditioner
Punkt 3
Eleverne har ordet
- Vinderprojektet ved åen i Ribe har ligget stille hen over sommeren. I dette efterår vil det igen blive taget
- Vittenberg elevrådet arrangerer ”Just dance” i to frikvarterer om ugen
Punkt 4
Nyt fra forældrene
- Henvendelse fra forældre om initiativer for Ansgarskolen
- Formanden for skolebestyrelsen har været rundt til en række forældremøder, som har været meget forskellige og med godt og relevant indhold.
- Der er blevet afholdt forældre-café i Gredstedbro, hvor der blev drøftet Klub, SFO, Skoleudvikling, overbygningsskole
- Valgfagshold uden for den ordinære skoletid, der ikke er blevet oprettet, ærgrer nogle forældre. Det er dog nødvendigt med den placering af hensyn til det samlede timetal og udbud af valgfag.
Punkt 5
Høringsbrev SFO
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Høringsmaterialet blev gennemgået.
Punkt 6
Masterplan: Høring
Vadehavsskolens afdelinger har i 2016 fået lavet en samlet masterplan for bygninger og vedligehold. På baggrund af rapporten skal skolen i samarbejde med bestyrelsen prioritere de potentielle forbedringer. Skolebestyrelsen bakker op om skolens forslag til prioritering
Punkt 7
Økonomiopfølgning
Opfølgning/ansvarlig MA
Punktet udsat.
Punkt 8
Årshjul
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Punktet udsat
Punkt 9
Nyt fra undervisning
- Undervisning
- Fritid
Opfølgning/ansvarlig ANJ, TVJ, MA, HL, TB.
Legeplads-processen: udbuddet er nu afsluttet. I Egebæk-Hviding har firmaet Hags vundet udbuddet, mens Kompan har vundet udbuddet i Gredstedbro.
Cykelstativer på Ansgar
Aula
Punkt 10
Punkter til næste møde
- MIL
- AULA
- Orientering om renovering af kloakering på VI
- Trafikpolitik
- Bygningsdrift
Punkt 11
Evt.
Høringsperioden på Samlet bygningsdrift ligger fra den 26.09 til den 9.10.
Mette indkalder til et ekstra møde for udfærdigelse af høringssvar, da vores næste møde først er den 29.10
To medlemmer, Dennis og Pernille, er trådt ud af bestyrelsen. Dorte Andersen er tiltrådt i egenskab af suppleant. Bestyrelsen er stadig beslutningsdygtig og afventer derfor nyt valg i foråret 2020.
Referat
15. august, kl. 17:00-19:00 på Ansgarskolen
Deltagere:
Mette Hager H. Petermann
Lasse Bo Varberg Ervolder
Dorthe Andersen
Vibeke Kamp Jensen
Pernille E. Walz
Carmen Dorethe Pilar Holmstrup
Pia Bennedsen Prahl
Anette Rosendahl Thyssen
Hanne Lassen
Birgitte Skov
Anita Kallesøe Jørgensen
Martin Andreasen
Torben Vesti Jørgensen
Elevrådsrepræsentanter:
Eksterne medlemmer:
Kurt Bjerrum
May-Britt Andrea Andersen
Afbud: Kurt Bjerrum, May-Britt Andrea Andersen, Vibeke Jensen, Lasse Ervolder, Pernille Walz, Anette Thyssen
Punkt 1
Gennemgang af dagsorden
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Gennemgået
Punkt 2
Gennemgang af forretningsorden
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Forretningsorden blev gennemgået og tilrettet og derefter godkendt af bestyrelsen.
Punkt 3
Valg af formand og næstformand
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Mette H. H. Petermann modtog genvalg som formand. Lasse Ervolder modtog genvalg som næstformand, idet han på forhånd havde tilkendegivet sit kandidatur.
Punkt 4
Gennemgang af datoer for bestyrelsens aktiviteter
Opfølgning/ansvarlig MHHP
Der blev ændret to mødedatoer:
Fra den 19. september til den 18. september og fra den 23. oktober blev ændret til den 29. oktober
De forældrevalgte deltager ved forældremøder i 0. og 7. klasse – Mette sender datoer rundt og beder de forældrevalgte skrive sig på.
Punkt 5
Nyt fra forældrene
Det har været en rigtig god opstart og positiv oplevelse på skolestarten rundt om på afdelingerne
Punkt 6
Høringssvar Børn og Unge Politikken
Opfølgning/ansvarlig AK
Se bilag. Høringsmaterialet blev gennemgået og drøftet. Indholdet er visionært og bestyrelsen forholder sig positivt hertil. Der indgives høringssvar på den baggrund.
Punkt 7
Legepladser. Orientering om processen. Involvering af flere bestyrelsesmedlemmer.
Opfølgning/ansvarlig MA
Der er givet bud fra tre udbydere. Næste skridt er i udvalg af bestyrelsesmedlemmer, ansatte og elever på afdelingerne at træffe beslutning om udbydere.
Martin laver en oversigt med datoer for møder på de forskellige afdelinger, hvorefter disse arrangeres.
Punkt 8
Nyt fra Undervisning og Fritid
Opfølgning/ansvarlig ANJ, TVJ, MA, HL, TB
Der har været 7 forberedelsesdage for lærere. Bl.a. er der fulgt op på anti-mobbe strategi, mobil politik mv.
Der skal ansættes medarbejdere på Vittenbergskolen, da der er øget antal elever i specialklasserne og derfor behov for flere personaletimer. Derudover er den økonomiske tildeling i Centeret øget, så det pædagogiske personales normering stemmer overens med behovet i klasserne.
MIL-koordinatoren, Mette Kjær er startet med at orientere sig i Vadehavsskolens arbejde med børn i udsatte positioner i tæt samarbejde med LKT-medarbejdere og ledere. Mette vil deltage ved et skolebestyrelsesmøde i efteråret.
Før sommerferien har der været et vellykket førskoleforløb, og nu er 0. klasserne kommet fra start på alle matrikler.
I Gredstedbro SFO er der fokus på bæredygtig og grøn tilgang – og på bedre tilgange til børn i udsatte positioner.
På Vittenbergs SFO har der været udfordringer i bygningerne, da der i sommerferien er bygningsarbejde, som fylder og sviner. Det vil vi tage forholdsregler for i kommende skoleår, så vi undgår lignende gener.
I Hviding vil SFO arbejde med øget fokus på det æstetiske i læring og fritid.
SFO på Ansgar har været meget glade og fået meget positive tilbagemeldinger på førskoleperioden. Det er dejligt, da det har fået meget opmærksomhed fra ledelse og personale. Der er afgang og tilgang i personale og opmærksomheden er nu rettet mod efterårets aktiviteter.
AULA. Der dd kommet meddelelse til skolen om, at AULA forventes at være klar til forældre inden efterårsferien.
Punkt 9
Punkter til næste møde
Trafikpolitik gennemgang.
Punkt 10
Evt.
Vores skolebestyrelse
Skolebestyrelsen arbejder med den overordnede retning på Vadehavsskolen. Se hvem der er medlem af bestyrelsen og find deres referater
Vadehavsskolens værdigrundlag
På Vadehavsskolen arbejder vi ud fra en række fælles værdier.
Specialundervisningscenter
Specialundervisningscenteret er delt i to afsnit, der begge er en del af Vadehavsskolen. Det ene center er placeret på Vittenbergskolen og det andet ved boinstitutionerne på Bøge Allé i Ribe.